,,Recital cu pereche”, de Ziua Internațională a Poeziei
https://www.ziarulmetropolis.ro/recital-cu-pereche-de-ziua-internationala-a-poeziei/

Vineri, 21 martie (între orele 17.00 şi 19.00), de Ziua Internaţională a Poeziei, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti, are loc ,,Recital cu pereche – Noi şi amintirea lor”.

Un articol de Liliana Matei|17 martie 2014

Vineri, 21 martie (între orele 17.00 şi 19.00),  de Ziua Internaţională a Poeziei, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti, are loc ,,Recital cu pereche – Noi şi amintirea lor”.

,,Recital cu pereche – Noi şi amintirea lor” este un proiect pentru promovarea poeziei româneşti contemporane prin intermediul unor lecturi publice, într-un format interactiv, multiart şi multimedia, anunță Mediafax.

Astfel, 24 de poeţi invitaţi în proiect vor citi fiecare câte două poeme: unul care le aparţine şi unul al unui poet decedat. În timpul recitalului, pe un ecran vor fi proiectate imagini cu regretatul poet.

Mircea Tiberian şi invitaţii săi vor rezona artistic cu momentele de lectură publică, iar evenimentul va fi înregistrat audio şi video şi se va constitui într-un document de patrimoniu literar şi cultural.

Ioan Groşan va citi un text cu amintiri despre poeţii pe care i-a cunoscut şi care au plecat în „raiul poeziei”.

Moderatorii evenimentului vor fi Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, şi Dan Mircea Cipariu, preşedintele Filialei Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România.

Printre poeţii invitaţi la eveniment se numără Constantin Abăluţă, Dan Mircea Cipariu, Denisa Comănescu, Ioana Crăciunescu, Ioana Diaconescu, Simona Grazia-Dima, Marian Drăghici, Rodian Drăgoi, Mariana Filimon, Horia Gârbea, Mihail Gălăţanu, Ioana Greceanu, Riri Sylvia Manor, Ioana Nicolaie, Niculina Oprea, Ioan Es Pop, Nicolae Prelipceanu, Cornelia Maria Savu, Liviu Ioan Stoiciu, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Grigore Şoitu, Lucian Vasilescu şi Paul Vinicius. Aceştia vor citi poeme ale autorilor George Almosnino, Traian T. Coşovei, Iustin Panţa, Ion Drăgănoiu, Ion Stratan, Mircea Ivănescu, Mircea Ciobanu, Petre Stoica, Constanţa Buzea, Ioan Flora, Dan David, Virgil Mazilescu, Nichita Stănescu, Cristi Popescu, Marin Sorescu, Ioan Alexandru, Marius Robescu, Mariana Marin, Aurel Dumitaşcu, Dimitrie Stelaru, Augustin Frăţilă, Marin Mincu, Călin Angelescu şi Alexandru Muşina.

Din 1999, când a fost instituită de UNESCO, Ziua Internaţională a Poeziei este sărbătorită pe 21 martie, ca o recunoaştere a faptului că oamenii de litere şi de cultură, poeţii şi scriitorii din întreaga lume au contribuit semnificativ la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.

Foto Recital cu pereche – afisul evenimentului

03
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT. Între capodoperele literaturii române, "Țiganiada" lui Ion Budai Deleanu (1760-1820) ocupă un loc de excepție. Și explicația trebuie căutată nu numai în faptul că țiganii reprezintă o populație alogenă cu care conviețuim de peste 600 de ani, ci și pentru descrierea general umană pe care o conține.

31
/01
/19

Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas şi Asociația ARCCA organizează a doua ediţie a seriei de conferinţe „Despre lumea în care trăim”, un festival de conferinţe şi dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, susţinute de specialişti şi oameni de cultură de prestigiu, care va avea loc la […]

29
/01
/19

După ce a cucerit lumea cu „Citind Lolita în Teheran”, scriitoarea Azar Nafisi a revenit cu „Lucruri nespuse” - o colecție de amintiri care își poartă cititorul în mijlocul evenimentelor din Iranul ultimului secol.

28
/01
/19

La început de an 2019, declarat Anul Cărții în România, vă propunem un top al celor mai bune apariții editoriale ale anului trecut, din zona ficțiune. Ziarul Metropolis a realizat un top al celor mai bune cinci romane publicate în 2018 în România.

27
/01
/19

Și pentru că 27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, vă propunem spre lectură „Omul în căutarea sensului vieții” (Editura Vellant), cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre.

25
/01
/19

METROPOLIS SPECIAL. Pe 25 ianuarie 1882 se năștea, la Londra, Virginia Woolf. 137 de ani mai târziu, vă invităm să ne-o amintim răsfoindu-i jurnalul.

16
/01
/19

Romanul autobiografic „Promisiunea zorilor” de Romain Gary (traducere din franceză și note de Daniel Nicolescu) a fost publicat la editura Humanitas Fiction, în anul 2018.

16
/01
/19

Editura Litera anunță peste 700 lansări editoriale noi în 2019 și vă propune să notați în agendă cărțile-eveniment peste care nu trebuie să treceți fără a le fi citit anul acesta.

14
/01
/19

„Anul Cărții” se deschide cu o conferință națională dedicată profesioniștilor în comunicare din editurile românești. Programată pe data de joi, 17 ianuarie 2019, începând cu ora 10.00, la Salonul de Carte „Luceafărul” (Bulevardul Unirii nr. 10), conferința își propune să îi reunească pe specialiștii în comunicare din editurile autohtone.

07
/01
/19

Cartea „Între prieteni“ (traducere din limba ebraică de Marlena Braeșter) a apărut la editura Humanitas fiction în anul 2013. Amos Oz a murit la Tel Aviv pe 28 decembrie 2018.

23
/12
/18

Romanele din seria Fantasy „Pisicile războinice”, semnată de Erin Hunter, s-au situat și anul acesta pe primul loc în preferințele publicului. Cele mai vândute titluri din portofoliul Grupulului Editorial ALL fac parte din domenii variate, de la literatură la dezvoltare personală și medicină.