Scurtmetrajul „Skunk” şi filmul mut „The Tribe”, premiate la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajul-skunk-si-filmul-mut-the-tribe-premiate-la-cannes/

Annie Silverstein, o studentă la Universitatea Austin din Texas, SUA, a câştigat premiul I al secţiunii Cinéfondation, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2014, pentru scurtmetrajul „Skunk”.

Un articol de Petre Ivan|23 mai 2014

Secţiunea Cinéfondation este dedicată filmelor de şcoală şi a fost creată în 1998 de preşedintele Festivalului de la Cannes, Gilles Jacob. În competiţie au participat 16 filme, selectate din 1.631 de scurtmetraje propuse de 457 de şcoli de cinema din lumea întreagă.

cannes2014La rândul său, filmul mut „The Tribe”, regizat de ucraineanul Miroslav Slaboshpitsky, a fost recompensat cu marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique la Festivalul de Film de la Cannes 2014 (14 – 25 mai), informează Mediafax.

Semaine de la Critique, o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, înfiinţată în 1962, este consacrată descoperirii unor noi cineaşti talentaţi.

În această secţiune sunt proiectate doar primul sau al doilea lungmetraj regizat de fiecare cineast selecţionat.

Acţiunea din lungmetrajul „The Tribe”, regizat de ucraineanul Miroslav Slaboshpitsky, se derulează într-un cămin de surdo-muţi, în care elevii se organizează în bande mafiote, pe fondul unor teme precum infracţionalitate, prostituţie şi poveşti de dragoste. Actorii joacă folosind limbajul semnelor.

„The Tribe” este primul film al acestui regizor în vârstă de 39 de ani, care le succede lui Fabio Grassadonia şi Antonio Piazza, recompensaţi anul trecut cu marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique, pentru filmul „Salvo”.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a debutat pe 14 mai şi se încheie duminică. Juriul competiţiei oficiale este prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d’Or pentru lungmetraj („Pianul”).

Foto cu The Tribe şi Cannes 2014 – Cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.