Strigăt de ajutor: Un pian pentru Lipatti!
https://www.ziarulmetropolis.ro/strigat-de-ajutor-un-pian-pentru-lipatti/

Colegiul Naţional de Artă „Dinu Lipatti“ din Bucureşti lansează astăzi, 28 martie, campania „Un pian pentru Lipatti“. Iniţiativa profesorilor luptă cu un paradox: colegiul nu are un pian performant care să facă să strălucească adevărata performanţă a tinerilor pianişti.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2014

Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti“ din București lansează astăzi, 28 martie, campania „Un pian pentru Lipatti“. Iniţiativa profesorilor luptă cu un paradox: colegiul nu are un pian de top, care să facă să strălucească adevărata performanță a tinerilor pianiști.

În acelaşi timp, instituţia va organiza şi un concert prin care va aduce un omagiu Maestrului Dinu Lipatti – pianist, compozitor și pedagog de geniu.

Campania „Un pian pentru Lipatti!“ își propune să declanșeze colecta publică pentru achiziționarea acestui instrument important, destinat elevilor colegiului. Colecta publica va începe odată cu concertul „Omagiu lui Dinu Lipatti“, de la Ateneul Român.

De aceea, vineri, 28 martie, la Colegiul Lipatti, între orele 12.00 şi 15.00, va avea loc Ziua Porților deschise. Școala își va deschide porțile pentru publicul larg, cu audiții, proiecții de film și cu un dialog despre opera Maestrului, cu muzicologii Monica Isăcescu și Ștefan Costache. Intrarea este liberă, la sediul din str. Principatele Unite 63.

Elevii colegiului, împreună cu profesorii și invitații lor speciali, îi vor însoți pe cei care vor să participe la eveniment în lumea de sunete și idei a Maestrului Lipatti.

Programul este următorul:

· Dialog cu publicul susținut de muzicologii Monica Isăcescu și Ștefan Costache, realizatori ai postului Radio România Muzical, organizatorii Proiectului „Zilele Dinu Lipatti”.

· Audiție din interpretările Maestrului, din fonoteca Societății Române de Radio.

· Filmul „Sonata pentru omul bun”. Producător: Oana Drăgulinescu. Realizator: Ruxandra Țuchel. Imaginea: Silviu Andrei. Documentar despre personalitatea lui Dinu Lipatti, produs de Quartz Media și de Fundația „Dinu Lipatti”.

· Lansarea campaniei „Un pian pentru Lipatti. Performanța are nevoie de instrumente performante.”

Deschiderea porților Colegiului Lipatti va fi urmată, din luna martie, luna nașterii Maestrului, până în luna iunie a anului 2014, de o suită de audiții și concerte publice ale absolvenților și elevilor de prestigiu.

Concert în memoria pianistului Dinu Lipatti

Un concert extraordinar, vocal – simfonic, „Omagiu lui Dinu Lipatti“, va avea loc pe 31 martie 2014, la Ateneul Român, de la ora 19.00.

Program:

Fr. Liszt – “Preludiile”

W.A. Mozart – Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 4, partea I-a

Solistă : CRISTINA ANGHELESCU

G. Rossini – Uvertura la Opera “Wilhelm Tell”

T. Albinoni– Adagio în sol minor pentru violoncel şi orchestră

Solist : MARIN CAZACU

P. Constantinescu – Concertul pentru orchestră de coarde-“Rondo”

P. de Sarasate – “Melodii lăutăreşti”

Solistă : ADRIANA GABRIAN, vioară

Lipatti

Fr. von Suppé – Uvertura “Cavaleria uşoară”

G. Verdi – Corul Sclavilor Evrei din Opera “Nabucco”

G. Verdi – Corul Ţiganilor din Opera “Trubadurul”

L. van Beethoven – “Fantezia pentru pian, cor şi orchestră”

Solist : VINICIU MOROIANU

Orchestra ŞI CORUL COLEGIULUI NAŢIONAL DE ARTE “DINU LIPATTI”

Dirijori orchestră: Nicolae Racu, Andrei Ştefan Racu

Dirijor cor: Ana Lăcrămioara Pauliuc

Între lunile aprilie – iunie 2014, vor avea loc audiții și concerte oferite de elevii Colegiului Lipatti, în parteneriat cu donatorii.

Datorită efortului prof. univ. Emil Bâclea, în vara anului 1954, în frumoasa cladire aflată în spatele Patriarhiei Române – str. Principatele Unite, nr. 63 – se muta prima şcoală de muzică din învaţământul preuniversitar românesc înfiinţată cu cinci ani în urmă.

De-a lungul celor şase decenii de existenţă, graţie unui corp profesoral de elită din care au făcut parte: Filaret Barbu, Fanică Luca, Maria Tănase, Emanuel Elenescu, Iosif Conta, George Manoliu, Victor Giuleanu, Dan Mizrahy etc. – această şcoală s-a dovedit a fi o veritabilă pepinieră pentru scenele româneşti şi internaţionale.

Cum puteţi dona: Persoanele şi instituţiile care vor să susţină acest demers pot face donaţii în contul: IBAN: RO39VBBU2511MB0004222701 deschis la VOLKSBANK SA, Sucursala Mihai Bravu, Bucureşti, de către Asociaţia Culturala HARISME având CIF: 1849829. Trezorier: Irina Ratiu (tel: 0722218535, e-mail: [email protected])

Foto cu Dinu Lipatti – www.cimec.ro

10
/05
/18

Pe 9 mai, de Ziua Europei și la chemarea președintelui Europa Nostra, Placido Domingo, de a celebra prin acțiuni culturale în spiritul Odei Bucuriei de Ludwig van Beethoven un monument al patrimoniului arhitectonic din fiecare țară a Europei, SoNoRo Conac a oferit două concerte publicului constanțean în Cazinoul din Constanța.

09
/05
/18

Symphactory Orchestra împreună cu dirijorul Tiberiu Soare, Camerata Regală dirijată de Daniel Jinga, pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa, soprana Iulia Isaev, tenorul Alin Stoica, violonista Cristina Anghelescu și violoncelistul Octavian Lup, alături de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române oferă un regal în cinstea Zilei Europei, la Casa Artelor 'Dinu Lipatti'.

07
/05
/18

Pianistul Horia Mihail a susținut în perioada 9 aprilie – 7 mai 2018 turneul extraordinar Pianul Călător, cu 18 recitaluri în 17 orașe din țară. Pianul Călător ediția a opta a marcat 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

05
/05
/18

De 6 ani, JazzTM aduce la Timișoara cele mai relevante nume ale jazz-ului mondial. Iată o parte dintre invitații din acest an.

02
/05
/18

7 zile de festival, 5 zile de concerte în Piața George Enescu,  evenimente conexe zilnice la ARCUB și un nou concurs de jazz la Bucharest Jazz Festival 2018.  Festivalul care aduce în fiecare vară la București legende ale jazzului internațional în concerte și ateliere cu acces liber pentru public, Bucharest Jazz Festival anunță datele și o parte din lineup-ul ediției din acest an.

02
/05
/18

În seara de 4 mai, de la ora 19.00, Radio România şi Goethe-Institut vă invită la concertul „Game Heroes” de la Sala Radio ca să vă convingeţi că jocurile video şi muzica clasică… chiar se potrivesc.

30
/04
/18

‘’Emmanuel Tjeknavorian a prezentat un program solo de o viruozitate care te face să lăcrimezi’’ (New York Times). Considerat de critica muzicală și în egală măsură de public un star în devenire al muzicii clasice, violonistul Emmanuel Tjeknavorian vine la București!

27
/04
/18

Membrii trupei suedeze ABBA s-au reunit după 35 de ani, pentru a înregistra două noi piese, iar una dintre acestea, "I still have faith in you", va fi interpretată cu prilejul unui show televizat la care vor participa avatarurile lor digitale, care va avea loc în iarna acestui an. Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson şi Anni-Frid Lyngstad nu au mai susţinut în mod oficial niciun concert împreună după ce s-au despărţit, în 1982.

26
/04
/18

Primele zile de mai aduc trei concerte pentru amatorii de post-rock, psych-rock, dar și indie pop, la Control Club! Post-rockerii americani Caspian își încep turneul european la București, joi 3 mai, urmați de britanicii TOY (psych-rock, shoegaze), în 9 mai, și de proiectul belgian Warhaus – o nouă reîncarnare muzicală a frontman-ului cunoscutei trupe Balthazar – în 11 mai.

24
/04
/18

Legendarul muzician reggae, Horace Andy, cunoscut pentru timbrul vocal unic și longeviva colaborare cu Massive Attack, va concerta la București, la cea de-a treia ediție a DokStation Music Documentary Film Festival. Evenimentul va avea loc în 14 septembrie, de la ora 19.00, în Amfiteatrul „Mihai Eminescu”. Concertul va fi precedat de proiecția documentarului Two Sevens Clash: Dread Meets Punk Rockers, regizat de Don Letts. 

22
/04
/18

S-au împlinit ieri (21 aprilie) 103 ani de la naşterea legendarului Anthony Quinn – actor de teatru şi film, regizor, pictor, sculptor şi scriitor, unul din cele mai pitoreşti personaje din istoria filmului. În 1995, la 31 de ani de la premiera producţiei „Zorba Grecul”, filmul care avea să le aducă faima mondială, Anthony Quinn și Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore a peliculei amintite, s-au întâlnit, la Munchen, în cadrul unui spectacol omagial „Anthony Quinn 80”.

20
/04
/18

Seria de concerte SoNoRo Conac, ajunsă anul acesta la cea de-a VI-a ediție, va debuta pe 26 aprilie la Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin și va continua până în luna septembrie, oferind publicului meloman ocazia să descopere minunate conace, castele și palate din România și Republica Moldova.

18
/04
/18

Considerat de mulți drept cel mai mare pianist în viață, Grigory Sokolov (împlinește astăzi 68 de ani!) este un pianist extrem de discret - nu acordă interviuri. În plus este rus, supraponderal, vegan, interesat de științe oculte, refuză să înregistreze într-un studio pentru disc, acceptând doar înregistrarea recitalurilor sale live.

17
/04
/18

Concertul de Gală „I LOVE CEAIKOVSKI”, organizat de Fundația Calea Victoriei și dedicat celui mai mare compozitor rus, magicianul sunetelor și creatorul unor lumi fantastice: Piotr Ilici Ceaikovski, va avea loc luni, 7 mai,  de la ora 19:00, la Teatrul Național București, Sala Studio.

16
/04
/18

Vladimir Jurowski, a fost desemnat „Dirijorul Anului” în cadrul „International Opera Awards”. Dirijorul rus este, începând cu anul 2017, Directorul Artistic al Concursului și Festivalului Internațional „George Enescu”, alături de Președintele Onorific, maestrul Zubin Mehta.