Gianni Schicchi în premierã la operã
https://www.ziarulmetropolis.ro/suor-angelica-in-premiera-la-opera/

SUOR ANGELICA Opera intr-un act de G. Puccini şi Premiera :GIANNI SCHICCHI Opera intr-un act de G. Puccini TRIPTICUL  puccinian compus din operele într-un act: IL TABARRO (Mantaua), SUOR ANGELICA şi GIANNI SCHICCHI (singura comedie a lui Puccini), uneste într-un amalgam de o mare originalitate toate ingredientele artei lui Puccini . “GIANNI SCHICCHI “-in libretul […]

Un articol de Andrada Văsii|25 februarie 2013

SUOR ANGELICA
Opera intr-un act de G. Puccini

şi

Premiera :GIANNI SCHICCHI
Opera intr-un act de G. Puccini

TRIPTICUL  puccinian compus din operele într-un act: IL TABARRO (Mantaua), SUOR ANGELICA şi GIANNI SCHICCHI (singura comedie a lui Puccini), uneste într-un amalgam de o mare originalitate toate ingredientele artei lui Puccini .
GIANNI SCHICCHI “-in libretul lui Forzano,dupa un episod din Divina Comedie a lui Dante ,s-a bucurat de un succes extraordinar încă de la premiera mondială de la Metropolitan Opera din New York din decembrie 1918.
“GIANNI SCHICCHI ” premiera din 2 martie, 2013 la Opera Brasov,este in regia unui tanar si extraordinar bariton MARIAN POP (roman intors de pe scenele austriece) care canta in rolul lui Gianni Schicchi alaturi de extraordinarii solisti ai Operei brasovene : Asineta Raducan, Liviu Iftene, Valentin Marele ,Nicoleta Chirila , Corina Klein, Cristina Rosu , Alexandru Aghenie, Mugurel Oancea ,Cristian Fieraru, Paul Tomescu, Nicolae Zaharia .La Pian: Ovidiu Mezei

Actiunea se petrece la Florenta . Batranul negustor Buoso Donati ,moare iar rudele toate ,multe la numar asteapta cu sufletul la gura sa afle, fiecaruia ce i s-a lasat . Se pare insa ca toata averea ramane-conform testamentului scris de batran – calugarilor dintr-o manasire din Florenta . Riniccio ,unul din nepotii negustorului este de parere ca numai Gianni Schicchi ,un taran de curand stabilit in Florenta ,vestit pentru iscusinta si intelepciunea sa,ii poate ajuta . Sirul intreg de intamplari, tragi- comice am putea spune,desfasurate intr-un décor simplu dar sugestiv , costumele , distributia deosebita , o regie de exceptie ,toate perfect reunite sub acordurile pianistice ale maestrului Ovidiu Mezei, sunt date inscrise pe invitatia la Opera.

“SUOR ANGELICA”
opera intr-un act de G. Puccini
Regia: Valentina Margaras
La Pian: Ovidiu Mezei

cu Cristina Radu( rol-sora Angelica) alaturi de Carmen Topciu, Asineta Raducan, Cristina Coatu, Andreea Gurguiatu, Andromeda Nemes, Anca Panescu(debut), Geanina Tomescu, Anca Mogut, Anca Manea, Rodica Iuga

Actiunea se petrece intr-o manastire, pe la sfarsitul anilor 1600.. Aici se retrage,in urma unui pacat condamnat de familie si de societate ,Angelica, pastrandu-si gandurile,cuvintele si trairile,ani de-a randul,in aceeasi tacere pioasa.. Dupa 7 ani, fara nicio veste de la familie,i se spune in sfarsit,ca sora ei mai mica, se casatoreste .
Nostalgie,piosenie dar si revolta,tacere…sunt trairile ei insotind singurul gand permanent catre copilul ei, niciodata vazut. Cand are singura veste despre el …aceasta este cutremuratoare: fiul ei a murit. Instantaneu, sora Angelica hotaraste… intalnirea cu el . Moare cu viziunea fiului sau, chemand-o in ceruri .

09
/10
/17

Joi, 19 octombrie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi în premieră Migraaaanţi sau Suntem prea mulţi pe nenorocita asta de barcă de Matei Vişniec, scenariul radiofonic şi regia artistică Mihai Lungeanu. Audiţia cu public în avanpremieră va avea loc luni, 16 octombrie, de la ora 11, la Teatrul Metropolis (str. Mihai Eminescu, nr.89). Intrarea e liberă.

09
/10
/17

Volumul O undiţă pentru bunicul meu, de Gao Xingjian – laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000 –, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba chineză de Irina Ivaşcu. Autorul s-a aflat săptămîna trecută la Iași, ca invitat special al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași.

09
/10
/17

Expoziția "Picasso între Cubism și Neoclasicism: 1915-1925", care s-a deschis recent la Grajdurile Quirinale din Roma, este un omagiu adus pictorului de geniu spaniol la împlinirea a 100 de ani de la prima sa călătorie pe care a făcut-o Italia și care i-a influențat fundamental arta și viața.

08
/10
/17

Pe 6 octombrie, la Librăria Humanitas a avut loc o întâlnire deschisă cu actorul Victor Rebengiuc în cadrul Întâlnirilor Yorick. Într-o sală arhiplină, artistul a vorbit despre România de azi, despre motivele care l-au făcut să nu accepte să filmeze în „Moromeții 2” și despre „generația de aur”.

08
/10
/17

Adaptări după autori clasici ai literaturii fantastice, thrillere psihologice și filme cu demoni în selecția de scurtmetraje a Dracula Film Festival. Dracula Film Festival, eveniment dedicat filmelor horror, fantastice și SF, care va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie la Brașov, reunește în competițiile de scurtemetraj 25 de producții care concurează pentru trofeele Little Dracula și Vladutz.

07
/10
/17

La mijloc de festival Teen-Fest, organizatorii continuă să își surprindă publicul adolescentin, dar nu numai, cu noi evenimente. Din 4 până pe 8 octombrie, între orele 18:00 – 19:00, Teen-Fest iese din nou din sala de teatru și ajunge în spațiul urban, în unele dintre cele mai circulate zone ale capitalei: Piața Universității, Parcul Herăstrău, Parcul IOR sau zona pietonală din fața Teatrului EXCELSOR, transformându-i pe trecători în spectatorii unor momente teatrale inedite create de adolescenți.

07
/10
/17

„Soldații. Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic, a primit, vineri seară, Prix Découverte la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur, unde a fost selectat în competiția lungmetrajelor de debut.

06
/10
/17

Începând de astăzi, Les Films de Cannes à Bucarest anunță programul complet și punerea în vânzare a biletelor pentru ediția a 8-a a celui mai așteptat festival al toamnei. Majoritatea filmelor prezentate anul acesta în selecția oficială a festivalului de la Cannes dar și titluri selectate în secțiunile paralele, vor fi proiectate în premieră în România, între 13 și 22 octombrie, în patru locații din București – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinemateca Eforie.

06
/10
/17

A scris lucrări comandate de London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi BBC Orchestra, şi a cântat în festivaluri mari, precum Verbier sau Aix-en-Provence. Compozitorul şi violonistul Vlad Maistorovici este primul invitat #creativ al realizatoarei Claudia Spătărescu, în noul sezon al emisiunii #creativ. Din 7 octombrie, #creativ este la TVR 1 şi TVR+, de la 23.00.

06
/10
/17

Ca în fiecare an, lansările de carte vor reprezenta şi în cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru un important centru de greutate al întregului complex de manifestări culturale care se vor derula în Bucureşti între 20 şi 30 octombrie.

06
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aceasta a fost eticheta scriitorului Petru Dumitriu, talent incontestabil dar de o moralitate mai mult decât discutabilă. A profitat din plin de statutul de scriitor la modă, redactor șef, director de editură și n-a ezitat să scrie o carte care avea să-l compromită pentru totdeauna: Drum fără pulbere – elogiu al construcției canalului Dunăre-Marea Neagră, unde și-au găsit moartea sute de condamnați ai regimului comunist.

06
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aceasta e caracterizarea pertinentă făcută unui istoric cu destin tragic, Vlad Georgescu (1937-1988). Cercetător plin de har, acesta n-a rezistat ofertelor Securității; a acceptat colaborarea care a echivalat cu mai multe călătorii în America, Grecia, Germania, Austria, Franța.

05
/10
/17

„A existat o altă viaţă pe care aş fi avut-o, dar o am pe aceasta...” - Kazuo Ishiguro. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an este Kazuo Ishiguro ''pentru romanul său cu puternic impact emoţional''. Premiul se acordă anual de către Academia Suedeză operei unui autor care a produs "cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistă", conform formulării lui Alfred Nobel.

05
/10
/17

Cel mai așteptat thriller SF al anului se lansează săptămâna aceasta pe marile ecrane, spre bucuria fanilor din toată lumea. Continuare a filmului omonim din 1982, care a revoluționat cinematografia, „Blade Runner 2049” va rula, de vineri, 6 octombrie 2017, și în România. Lansarea are loc simultan și în SUA, astfel încât românii sunt printre primii care văd producția Sony Pictures la cinema.

05
/10
/17

Teatrul EXCELSIOR lansează,pe 16 octombrie,programul „Marile Întâlniri de la EXCELSIOR”, o serie de evenimente cu public, puse în scenă într-un format inedit de spectacol, la care vor fi invitate personalități din lumea artelor și din sfera socială pentru a vorbi despre devenirea lor. „Marile Întâlniri de la EXCELSIOR” vor fi organizate cu frecvență bilunară, în zilele de luni, de la ora 19:30, în Sala Mare a Teatrului.

05
/10
/17

Cunoscuta actriţă şi prezentatoare a emisiunii ,,Vorbeşte lumea” de la Pro Tv, Adela Popescu a ales să-i facă o surpriză băieţelului său atunci când a accepat să îşi împrumute vocea unui personaj animat, devenind astfel adorabila Fluttershy din mult-aşteptatul ,,My Little Pony: Filmul”, care din 13 octombrie îşi va întâmpina fanii de pe marile ecrane din toată ţara.