”The Grandmaster”, filmul lui Wong Kar Wai, deschide cea de-a 63-a ediţie a Berlinalei
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-grandmaster-filmul-lui-wong-kar-wai-deschide-cea-de-a-63-a-editie-a-berlinalei/

Competiţia pentru Ursul de Aur al Berlinalei, primul mare festival european de cinematografie al anului, debutează, joi seara ,în stil Kung Fu, cu ”The Grandmaster” /Marele maestru/, filmul chinezului Wong Kar Wai /In the mood for love/, preşedintele juriului, relatează AFP, AP şi Reuters. Proiectat în afara competiţiei, acest film biografic despre Ip Man, maestrul […]

Un articol de Andrada Văsii|8 februarie 2013

Competiţia pentru Ursul de Aur al Berlinalei, primul mare festival european de cinematografie al anului, debutează, joi seara ,în stil Kung Fu, cu ”The Grandmaster” /Marele maestru/, filmul chinezului Wong Kar Wai /In the mood for love/, preşedintele juriului, relatează AFP, AP şi Reuters.

Proiectat în afara competiţiei, acest film biografic despre Ip Man, maestrul istoric al legendei cinematografiei asiatice Bruce Lee, va da startul a 11 zile /7-17 februarie/ în cursul cărora vor fi proiectate peste 400 de filme, toate deschise accesului publicului.

Un număr de 24 de lungmetraje din 22 de ţări au fost reţinute pentru selecţia oficială, din care 19 sunt în competiţie pentru Ursul de Aur, Ursul de Argint şi Marele Premiu al Juriului.

În competiţia pentru Ursul de Aur se află şi o peliculă românească, ‘Poziţia copilului’, în regia lui Călin Peter Netzer.

Selecţia este eclectică, combinând filme hollywoodiene cu bugete foarte mari şi realizări ale unor autori mai mult sau mai puţin cunoscuţi. Vor putea fi văzute şi ultimele creaţii ale americanilor Gus van Sant şi Steven Soderbergh şi trei filme franceze cu actriţele Catherine Deneuve, Juliette Binoche şi Isabelle Huppert.

Toate cele trei actriţe sunt aşteptate pe covorul roşu, împreună cu alte staruri, precum Matt Damon, Jude Law, Ethan Hawke, Julie Delpy, Nicolas Cage, Emma Stone, Geoffrey Rush, Christopher Lee.

Fidel tradiţiei sale de festival angajat, Berlinala, înfiinţată în 1951 de către Aliaţi ca ”vitrină a lumii libere” într-un oraş încercuit de Germania de Est, va găzdui, de asemenea, ultimul film al realizatorului iranian Jafar Panahi, ”Parde” /Perdele trase/, aflat în competiţie. Consemnat la domiciliu în ţara sa, Jafar Panahi a filmat pe ascuns împreună cu Kambozia Partovi /co-scenarist la pelicula Cercul, Leul de Aur la Mostra de la Veneţia 2000/.

Femeile sunt în centrul a numeroase povestiri şi numeroase teme se înscriu în actualitate, precum homosexualitatea în cadrul Bisericii Catolice sau exploatarea pământurilor smulse de la oameni loviţi de criza economică.

Juriul este format din actorul şi regizorul american câştigător al unui Oscar Tim Robbins /Mystic River/, regizoarelele Shrin Neshat /Iran/ şi Athina Rachel Tsangari /Grecia/, cineasta daneză Susanne Bier, regizorul german Andreas Deesen şi operatoarea americană Ellen Kuras.

În 2012, fraţii Taviani au câştigat Ursul de Aur pentru pelicula ”Cezar trebuie să moară”, o adaptare liberă după Iulius Cezar” de Shakespeare, interpretată de deţinuţi.

Sursa: Agerpres

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.

19
/07
/17

Romanul „Fiica Estului” (traducere din limba spaniolă de Mariana Sipoș) a fost publicat la Editura Polirom în anul 2017.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

Unul dintre ultimele „concerte” susţinute de Ciprian Porumbescu rămâne cel din faţa mării, în Italia, din iarna lui 1882. Peste un an, pe 6 iunie 1883, avea să moară în căsuța lui din Stupca, neîmpăcat și fără să înțeleagă de ce destinul i se curmă la doar 29 de ani.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

17
/07
/17

Universul din "Un veac de singurătate", capodopera lui Gabriel Garcia Marquez publicată în urmă cu 50 de ani, s-a transformat în sursă de inspirație pentru doi artiști urbani, care au pictat pe zidurile Bibliotecii naționale din Columbia lupte de cocoși, capete de morți și un cuplu înlănțuit.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.