Tudor Gheorghe: „Nu cred că există vreun om care să nu creadă în ceva“
https://www.ziarulmetropolis.ro/tudor-gheorghe-nu-cred-ca-exista-vreun-om-care-sa-nu-creada-in-ceva/

Artistul Tudor Gheorghe a povestit în emisiunea „Conversaţii esenţiale“, realizată de Iuliana Ciugulea pe postul Digi 24, cum a început să creadă în Dumnezeu şi i-a amintit pe oamenii care i-au marcat destinul. Interviul integral va fi difuzat sâmbătă, 4 mai, de la ora 20.10.

Un articol de |1 mai 2013

Artistul Tudor Gheorghe a povestit în emisiunea „Conversaţii esenţiale“, realizată de Iuliana Ciugulea pe postul Digi 24, cum a început să creadă în Dumnezeu şi i-a amintit pe oamenii care i-au marcat destinul. Interviul integral va fi difuzat sâmbătă, 4 mai, de la ora 20.10.

Amintiri albe

„În primul rând, m-am născut într-un sat frumos de pe malul Jiului, unde toate costumele bărbăteşti erau cusute alb pe alb. Adică la noi în sat nu exista culoare. Era un semn al purităţii, într-un fel. În al doilea rând, tatăl meu, cântăreţ de biserică, m-a crescut, m-a luat cu el în permanenţă în biserică. Şi, de mic copil, am stat în strană, am ascultat toate slujbele. Deci slujba ortodoxă nu imi e străină defel“.

„Din cauza credinţei, tata a fost condamnat la închisoare vreo 22 de ani, de unde a ieşit şi mai credincios, după aproape şapte ani. Închisoarea tatei m-a întărit şi pe mine, deşi pare ciudat. Am rămas la intrarea în adolescenţă fără tată, aruncat pe drumuri, într-un fel. Şi atunci trebuie să înveţi să supravieţuieşti. Nu fizic, pentru că la vârsta aia nu se punea problema. Trăiau copiii săraci, fără doar şi poate“.

„Fiind la ţară, ne urcam în pom primăvara, odată cu corcoduşele sau cireşele, şi coboram toamna cu nucile şi cu gutuile. Nu era o problemă să te hrăneşti. Problema spirituală era cea mai gravă. Pentru că puteai să te pierzi altfel, dacă nu aveai o încredere, dacă nu credeai în ceva, intrai într-o stare pe care azi o numim depresivă. Te blegeai, aşa ziceau ai mei“.

Un divorţ

„Când am intrat la Institut, tata era în închisoare. Iar eu trebuia să completez un dosar, să declar acolo ce sunt părinţii. Şi a învăţat-o cineva pe mama să dea divorţ. Şi ea a făcut asta, bineînţeles, formal. Şi uite nici nu îmi mai amintesc dacă s-au mai căsătorit după aia… La dosarul de admitere am scris că am doar mamă. Că tata a plecat de acasă şi i-am pierdut urma.“

„Dacă nu crezi în nimic, mai bine pleci. Nu ştiu unde. Dar nu cred că există vreun om care să nu creadă în ceva. Fiecare om are un ideal. Profesoara mea de teatru mi-a zis: «învaţă să te bucuri de lucrurile mici, bucură-te că-i soare afară, că ai întâlnit o fată frumoasă pe stradă şi ţi-a zâmbit». Iar un tip absolut fantastic la vremea lui, un evreu bătrân şi deştept m-a învăţat un alt lucru. Mi-a spus: «măi tinere, tu ai talent. Niciodată să nu fugi după bani. Tu să faci ce trebuie să faci, că banii vin după tine». Mircea Crişan se numea.“

N-am făcut niciodată compromisuri cu arta şi cu viaţa mea. N-am cântat în cârciumi, n-am cântat la nunţi, la botezuri, n-am cântat la festivalul berii, n-am ştiut să spun versuri în aer liber. Doar pe scenă, în faţa reflectoarelor, în faţa unui public care ştie de ce vine acolo. Asta înseamnă credinţă.

Tudor Gheorghe
actor şi muzician

„Poporul ăsta a avut un dram de demnitate şi a pierdut-o. Demult! Poporul ăsta a avut demnitate doar de vreo câteva ori în istorie. Poporul român este o masă manipulabilă… Eu sunt un patriot, dar, pentru mine, patriotismul ăsta cu vorbe şi promisiuni nu are valoare. Pentru mine, ca actor, patriotism înseamnă să spui foarte bine «Mioriţa».

Tudor Gheorghe
actor şi muzician

„Ce pot să spun într-un asemenea moment… Eu cred în învierea poporului român. Am stat noi ăştia 40 de ani în mormânt, dar n-am murit. Au încercat să ne omoare, încearcă încă, dar există undeva în străfundurile acestei naţii o putere de rezistenţă fantastică, incredibilă. Şi eu cred în valorile spirituale pe care le dă acest popor. Cred în reînvierea lor!“

Emisiunea „Conversaţii esenţiale“, cu Tudor Gheorghe şi cu Iuliana Ciugulea, va fi difuzată sâmbătă, de la ora 20.10, la Digi24.

22
/01
/18

Dirijorul francez Olivier Robe revine la Sala Radio, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio miercuri, 24 ianuarie, de la ora 19.00, într-un concert care îiva avea ca protagoniști pe Cristian Niculescu și Zsuzsa Bálint. Prima lucrare pe afișul serii va fi Două Intermezzi, op. 12, de George Enescu, urmată de două concerte de J. S. Bach: Concertul nr. 1 în do minor pentru două piane şi orchestră, și Concertul nr. 3 în do minor pentru două piane şi orchestră. Programul se va încheia cu Simfonia nr. 5 în si bemol major, de Fr. Schubert.

16
/01
/18

Solistă a trupei The Cranberries, Dolores O'Riordan, a murit "subit", luni, la Londra, în timp ce se afla în studioul de înregistrări. Deși, până la această oră nu s-a anunțat oficial cauza morții artistei de 46 de ani, apropiații lui Dolores O'Riordan spun că aceasta ar fi suferit de o depresie severă.

11
/01
/18

Iubitorii muzicii sunt așteptați, prin intermediul Fundaţiei Calea Victoriei, sâmbătă, 20 ianuarie 2018, de la ora 19:00, în eleganta Sală de Spectacole a Cercului Militar Naţional din Bucureşti, la Recitalul de arii, lieduri şi canţonete, o călătorie fantastică prin universul muzical al unor compozitori celebri. Recitalul va fi susţinut de tenorul Lucian Corchiş şi pianista Livia Teodorescu-Ciocănea.

11
/01
/18

Emisiunea cu ajutorul căreia telespectatorii răsfoiesc, de peste 52 de ani, singurul dicţionar enciclopedic pe micul ecran surprinde cu noutăţi la începutul anului 2018. Documentare realizate de profesioniştii de la reputatele companii ARTE, ORF, AMPERSAND etc. vor putea fi urmărite în premieră pe postul TVR 1, la Teleenciclopedia, începând cu sâmbătă, 13 ianuarie, ora 18.50.

10
/01
/18

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Așa îl caracterizează criticii muzicali pe Dinu Lipatti (1917-1950), unul din pianiștii și compozitorii primei jumătăți a secolului XX, care continuă să fascineze și astăzi.

10
/01
/18

Doi laureaţi ai premiului Nobel pentru Chimie sunt invitaţi la Conferinţele Ateneului Român, în 2018, la 150 de ani de la înfiinţarea instituției. Este vorba despre francezul Jean-Marie Lehn, laureat în 1987 al prestigiosului premiu, şi germanul de origine română Stefan Walter Hell, laureat în 2014. Cele două personalități vor fi prezente în lunile aprilie-mai, la Conferinţele Ateneului Român.

20
/12
/17

Corul de Copii Radio are tolba plină de suprize muzicale în luna decembrie! După concertul susținut la Sala Radio pe 17 decembrie și un prim concert în aer liber la Târgul de Crăciun din Piața Constituției din București, organizat de Creart, pe 18 decembrie, Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu, aduce bucuria colindelor la Alt.Crăciun, pe 21 și 22 decembrie!

14
/12
/17

După succesul înregistrat cu Orchestra Sinfonia Bucureşti la debutul din Parcul Colţea, urmat de periplul prin oraşe si localități importante ale României (București, Constanța, Iași, Rm. Vâlcea, Pitești, Baia Mare, Tg. Mureș, Bacău, Botoșani, Ilfov, Poiana Brașov, Giurgiu), maestrul Florin Totan revine cu al doilea concert din cadrul proiectului ”Bucuriile Muzicii”.

13
/12
/17

Trei generații de jazzmani se întâlnesc joi, 21 decembrie, la ARCUB pentru un concert de cool bop și avangardă a jazzului românesc. Paolo Profeti, Albert Tajti, Răzvan Cojanu, Iulian Nicolau și Garbis Dedeian sunt R.C. & The Melody Makers în ultimul concert din acest an al seriei de jazz Artist in Residence de la ARCUB.

11
/12
/17

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sala Radio, miercuri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Programul serii va cuprinde, în prima parte, Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 16, de E. Grieg, avându-l ca solist invitat pe pianistul Horia Mihail.

11
/12
/17

Cântăreţul portughez Salvador Sobral, câştigătorul concursului Eurovision, a fost supus la finalul săptămânii trecute unui transplant de inimă la spitalul Santa Cruz din Lisabona. Primele cuvinte ale artistului după ce s-a trezit din operaţie au fost de recunoştinţă către echipa de medici.