Un nou disc al sopranei Anna Netrebko
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-disc-al-sopranei-anna-netrebko/

Am văzut-o nu doar în reclame la bijuterii exclusiviste, ci şi la vopsea de păr, deci, da, cred că Anna Netrebko este suficient de cunoscută nu numai ca vedetă a teatrului liric, ci şi ca personalitate promovată la nivel mondial.

Un articol de Cristina Comandaşu|21 noiembrie 2014

Anna Netrebko a făcut senzaţie încă de la debutul ei din 1994 (avea 23 ani!); iar consacrarea definitivă a venit în 1995, când a cântat prima dată în America – a jucat un rol în promovarea Annei şi dirijorul Valery Gergiev, conaţionalul ei.

Astăzi, când are 43 ani, Anna Netrebko se bucură de statutul de super-vedetă a operei contemporane: spectacole şi concerte pe cele mai mari scene ale lumii, peste 80 de discuri şi DVD-uri apărute la una dintre cele mai cunoscute case de discuri, Deutsche Grammophon, premii pentru cariera ei (cel mai recent, Solista de operă a anului 2014 la Gala premiilor Echo), premii pentru discurile ei, dar şi pentru statura ei – în 2007, Times o numea printre cele mai influente 100 personalităţi ale lumii.

Anna Netrebko s-a impus datorită vocii ei speciale – cu o întindere de soprană de coloratură, dar cu un timbru mai întunecat, talentului ei actoricesc şi frumuseţii fizice.

O super-soprană inteligentă

Anna Netrebko  şi Daniel Barenboim

Anna Netrebko şi Daniel Barenboim

Eu cred însă că mai curând inteligenţa ei este atu-ul suprem, dincolo de voce şi prezenţa scenică, precum şi firea ei, sinceră, caldă, apropiată de oameni.

Pentru că pentru orice artist, vine un moment când trebuie să facă alegeri în acord cu evoluţia lui, cu vârsta şi profilul scenic.

Aşa că Anna Netrebko ca înţeles că la 43 ani nu mai poate juca atu-urile pe care le avea la 23 ani. Aşa că începând de anul trecut, repertoriul ei s-a îmbogăţit cu roluri rezervate nu sopranelor lirico-lejere, ci spinto-dramatice, cu un timbru mai întunecat şi dramatic. Şi aşa, după un CD cu arii de Verdi apărut în 2013, iat-o pe Anna Netrebko obţinând un fulminant succes la Teatrul Metropolitan din New York, în stagiunea aceasta, întruchipând-o pe Lady Macbeth din opera Macbeth de Verdi.

Anna Netrebko  şi Richard Strauss

Era destul de greu să mi-o închipui pe Anna Netrebko cântând Ultimele 4 lieduri de Richard Strauss înainte de anul trecut, pentru că vorbim despre testamentul muzical al marelui compozitor german de la naşterea căruia s-au sărbătorit în 2014 150 ani, o muzică complexă, introvertită şi extrem de emoţionantă, dedicată unei soprane mature cu o voce pe măsură.

Iar pe discul care se lansează în 24 noiembrie 2014 la nivel internaţional, Anna Netrebko dovedeşte că trece testul muzicii lui Richard Strauss; chiar mai mult decât atât, pentru că interpretarea ei cred că este una dintre cele mai bune pe care le-am ascultat în acest an pentru aceste Ultime Anna Netrebko patru lieduri.

A ajutat-o mult şi orchestra, Capela de stat din Berlin, condusă de nu mai puţin celebrul Daniel Barenboim. Am aplaudat orchestra şi dirijorul anul trecut, în debutul festivalului Enescu, aşa că măcar cele câteva mii de oameni care au fost atunci la Sala Palatului, pot recunoaşte că aceasta este, fără îndoială, una dintre cele mai bune orchestre europene din prezent. Capela de stat din Berlin, actuala orchestră a Operei Unter den Linden din capitala germană, a fost înfiinţată în 1570 (!) ca orchestră de curte a prinţului elector de Brandenburg, deci poartă în spate o istorie de aproape 450 ani care poate stârni invidia oricui.

În partea a doua a discului lansat în 24 noiembrie 2014, Capela de stat din Berlin interpretează sub bagheta lui Daniel Barenboim, care conduce această orchestră din 1992, poemul simfonic „O viaţă de erou” de Richard Strauss – o versiune somptuoasă şi bogată în sensuri, aşa cum poate crea o orchestră germană pentru unul dintre cei mai importanţi compozitori romantici germani.

Unde se poate asculta

Aşa că, merită să ascultaţi măcar o dată noul disc Netrebko-Barenboim cu muzică de Richard Strauss. Radio România Muzical difuzează acest disc, integral, chiar în data lansării lui la nivel internaţional: luni, 24 noiembrie, ora 19, şi în reluare, duminică, 30 noiembrie, de la ora 13.05. Discul este inclus şi în campania „Votează discul de muzică clasică al anului 2014”, de la România-muzical, unde poate fi de asemenea reascultat oricând.

Discul este de asemenea disponibil şi în magazinele de specialitate din România, iar pentru comenzi online.

Îl recomand ca pe un cadou exclusivist de Crăciun – pentru cei pe care-i iubiţi mai mult sau, de ce nu, de ascultat acasă, în momente de reverie şi linişte.

Foto: Anna Netrebko şi Daniel Barenboim – romania-muzical.ro

24
/07
/18

Ediţia 2018 a Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite la Brăila între 30 iulie şi 5 august de soprana Mariana Nicolesco, în cadrul Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, așezate sub Înaltul Patronaj UNESCO, reunind un număr record de aproape 100 de tinere talente din mai multe ţări, are dubla semnificaţie de-a celebra Centenarul Marii Uniri şi totodată cei 650 de ani de atestare documentară a Brăilei. Şi o a treia: comemorarea unuia dintre geniile creaţiei muzicale, Gioachino Rossini, la 150 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

20
/07
/18

După un prim weekend de spectacole cu un număr record de participanți, Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT in the Street! (13 iulie - 5 august) continuă cu noi producții internaționale programate în perioada 21-22 iulie, în puncte centrale din oraș.

16
/07
/18

„Martha Graham”, cea mai cunoscută companie americană de dans, vine la  Întâlnirile JTI! În cadrul celei de-a nouăsprezecea ediții a „Întâlnirilor JTI”, „Martha Graham Dance Company” va prezenta, pe 19 septembrie, ora 20:00, la Teatrul Național București, cinci momente coregrafice: Lunca întunecată (Dark Meadow), Extaz (Ekstasis), Lamentație – Variațiuni (Lamentation - Variations), Cursa în labirint (Errand into the maze) și Ținutul împădurit (Woodland).

10
/07
/18

Chiar dacă “Zbornaia” lui Putin a ratat, la mustață, semifinalele Cupei Mondiale organizate pe teren propriu, viața la Moscova continuă să se desfășoare în ritm normal, "departe de 'Zgomotul și Furia' lumii dezlănțuite", ori de știrile londoneze despre agentul neurotoxic Novichok.

10
/07
/18

Trei muzicieni în plină ascensiune pe scenele internaționale, laureați ai competiției din 2014 – violonistul Ștefan Tarara, pianistul Josu de Solaun și violoncelista Eun-Sun Hong – ­­deschid ediția 2018 a Concursului Internațional „George Enescu” cu un Concert de Gală sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. Prețurile biletelor sunt între 55 și 45 de lei.

10
/07
/18

Joi, 12 iulie, începe Gărâna Jazz Festival, ediția cu numărul 22 – un festival iubit pentru starea de spirit la care contribuie, deopotrivă, muzica, peisajul splendid, gastronomia și farmecul satului bănățean.

07
/07
/18

A șaptea ediție Bucharest Jazz Festival se va încheia duminică, 8 iulie. Scena principală a festivalului din Piața George Enescu prezintă nume noi ale jazzului local și internațional și artiști de Grammy din America, Europa, America de Sud și Asia.

06
/07
/18

Louis Armstrong, în anul 1961, cântându-i soției sale, Lucille Wilson*, în fața Piramidei lui Keops, una din Cele 7 Minuni ale Lumii. Louis Armstrong s-a stins din viață acum 47 de ani, într-o zi de 6 iulie.

04
/07
/18

Noul documentar „Maria By Callas” aduce pe marile ecrane povestea vieții faimosei cântărețe de operă la patru decenii de la moartea sa. Fiind vorba despre debutul său ca regizor, Tom Volf s-a folosit de interviuri, fotografii și scrisori care i-au aparținut lui Callas pentru a-i reconstitui povestea de viață. Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Roma, ajungând și la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

02
/07
/18

Finalul lunii iunie a adus în Bucureștiul torid două zile de festival în care muzica contemporană a răsunat din Aula Muzeului „George Enescu”. Desfășurat în perioada 18-19 iunie 2018, festivalul CIMRO DAYS a propus publicul bucureștean o întâlnire cu noile creații și noii creatori români.

29
/06
/18

Aceasta este fenomenala prestație a australianului Christian Li, câștigătorul premiului întâi la Menuhin Competition 2018. Micuțul australian în vârstă de zece ani a împărțit prima poziție a prestigioasei competiții muzicale rezervată juniorilor (și găzduită de Geneva) cu Chloe Chua din Singapore.