VIDEO O povestire a scriitorului suedez Stieg Larsson va fi publicată pentru prima dată în 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-o-povestire-a-scriitorului-suedez-stieg-larsson-va-fi-publicata-pentru-prima-data-in-2014/

O povestire scrisă de Stieg Larsson pe când avea vârsta de 17 ani va fi publicată pentru prima dată în limba engleză, în 2014, aceasta fiind una din puţinele scrieri ale autorului suedez, care au apărut după decesul acestuia în 2004.

Un articol de Andrada Văsii|10 august 2013

O povestire scrisă de Stieg Larsson pe când avea vârsta de 17 ani va fi publicată pentru prima dată în limba engleză, în 2014, aceasta fiind una din puţinele scrieri ale autorului suedez, devenit celebru pentru cărţile din trilogia „Millenium“, care au apărut după decesul acestuia în 2004.

Este de aşteptat ca anunţul publicării acestei povestiri să stârnească entuziasmul numeroşilor fani ai trilogiei „Millenium”, una dintre cele mai de succes serii de romane din toate timpurile. Povestirea va face parte dintr-o nouă antologie de proză poliţistă, intitulată „A Darker Shade of Sweden” şi care ar urma să fie lansată în februarie 2014.

Volumul va fi publicat de Mysterious Press, parte a grupului Grove Atlantic, care a anunţat marţi că a achiziţionat drepturile pentru această colecţie de povestiri. Potrivit oficialilor Mysterious Press, noua antologie va cuprinde povestiri scrise de cei mai importanţi 20 de scriitori suedezi, între care se numără şi Henning Mankell, Asa Larsson, Maj Sjowall, Per Wahloo şi Sara Stridsberg.

25 de milioane de copii

Totodată, volumul va include o povestire scrisă de Eva Gabrielsson, partenera de viaţă a lui Stieg Larsson. Antologia va fi editată de scriitorul John-Henri Holmberg, prieten apropiat a lui Stieg Larsson.

Scriitorul Stieg Larsson, cunoscut şi ca jurnalist, a murit în 2004, în urma unei crize cardiace, la vârsta de 50 de ani, înainte de a vedea publicat primul roman din seria „Millenium”, care ar fi trebuit să aibă zece volume.

Seria „Millennium”, scrisă de Stieg Larsson, este o trilogie despre corupţie, jurnalism şi lumea financiară, care prezintă aventurile jurnalistului Mikael Blomkvist şi ale tinerei Lisbeth Salander, un hacker cu o inteligenţă de geniu, notează Mediafax. Una dintre cele mai de succes apariţii editoriale din Suedia, „Millennium” a fost vândută în două milioane de exemplare în această ţară şi în peste 25 de milioane de copii pe plan mondial.

Încasări de 157 de milioane de dolari

Cărţile trilogiei fac referiri la personaje politice şi economice controversate. Abordând teme precum globalizarea, şantaje economice, corupţie, mişcări fasciste, servicii secrete, trafic de carne vie, prostituţie, spionaj şi psihiatrie, cele trei volume realizează un adevărat portret al societăţii contemporane.

Toate cele trei cărţi au fost ecranizate în Peninsula Scandinavă de regizorii Niels Arden Oplev şi Daniel Alfredson, cu Noomi Rapace şi Michael Nyqvist în rolurile principale. Cele trei filme suedeze au fost extrem de bine primite de critica de specialitate, dar şi de public, reuşind încasări de 157 de milioane de dolari pe plan mondial.

Editura Trei a publicat în limba română trilogia „Millennium” cu titlurile „Bărbaţi care urăsc femeile”, „Fata care s-a jucat cu focul” şi „Castelul din nori s-a sfărâmat”.

Totodată, la Hollywood a fost lansată versiunea în limba engleză a filmului „Fata cu dragon tatuat/ The Girl with the Dragon Tattoo”, regizat de David Fincher. Produs de studiourile Columbia Pictures, filmul i-a avut în distribuţie pe Daniel Craig şi pe Rooney Mara.

Rooney Mara şi Daniel Craig vor juca şi în cele două continuări americane ale acestui film – „The Girl Who Played With Fire” şi „The Girl Who Kicked The Hornet’s Nest”.

Foto credit: Stie Larsson (Facebook)

21
/05
/19

Ludmila Uliţkaia, una dintre cele mai apreciate scriitoare ale lumii, o voce inconfundabilă a literaturii ruse contemporane, va vizita din nou România, în perioada 21-23 mai 2019, la invitaţia editurii Humanitas Fiction. Scriitoarea se va întâlni cu publicul bucureştean la evenimentele care vor avea loc  astăzi (marţi), de la ora 18.30, la Institutul Cervantes (bd. Regina Elisabeta nr. 38).

20
/05
/19

Călătorie în timp, „Melmoth” ne invită să ne întoarcem spre tenebrosul gotic. Ne dezvăluie oameni care ar fi putut fi și istorii născute din istoria pe care o descoperim neîncetat, încercăm să o înțelegem. Noi, cititorii, devenim martori și vedem în fața ochilor scene impresionante din istorii atroce, cum ar fi genocidul armean sau Holocaustul.

17
/05
/19

SEROTONINĂ, al șaptelea roman al scriitorului Michel Houellebecq, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Daniel Nicolescu, este disponibil din 15 mai în librăriile din București și din țară. Cartea va fi lansată la Bookfest 2019 sâmbătă, 1 iunie, de la ora 16.30, la standul Editurii Humanitas.

02
/05
/19

Joi, 9 mai, Librăria Humanitas de la Cișmigiu găzduiește un eveniment dedicat Doinei Cornea și volumului „Puterea fragilității”, apărut recent la editura Humanitas, în ediție de colecție, cu un cuvânt înainte de Gabriel Liiceanu. Vă invităm să parcurgeți un fragment!

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Se obișnuiește să se spună ca Miguel de Cervantes (simbolul literaturii spaniole) și William Shakespeare (cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză) au decedat in aceeasi zi, 23 aprilie (1616). Acest lucru este însă imposibil, deoarece, chiar dacă au murit in aceeași dată, în Marea Britanie se utiliza calendarul iulian, în timp ce în Spania se adoptase cel gregorian. O interesantă explicație a acestei frumoase ficțiuni calendaristice găsim pe blogul eseistului, filosofului și publicistului Valeriu Gherghel, http://filosofiatis.blogspot.com.

18
/04
/19

Plasat în Mexic, la sfârșitul anilor '60, „Sălbaticul” lui Guillermo Arriaga este un roman pe viață și pe moarte, în care scriitorul își arată din plin măiestria, în 725 de pagini de literatură la cel mai înalt nivel.

12
/04
/19

El este peste tot... La Verona, unde n-a existat niciodată balconul Julietei la care se strecoară adolescentul Romeo. În Italia pe care, se pare, n-a văzut niciodată, ci doar a închis ochii și și-a închipuit-o.