VIDEO O povestire a scriitorului suedez Stieg Larsson va fi publicată pentru prima dată în 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-o-povestire-a-scriitorului-suedez-stieg-larsson-va-fi-publicata-pentru-prima-data-in-2014/

O povestire scrisă de Stieg Larsson pe când avea vârsta de 17 ani va fi publicată pentru prima dată în limba engleză, în 2014, aceasta fiind una din puţinele scrieri ale autorului suedez, care au apărut după decesul acestuia în 2004.

Un articol de Andrada Văsii|10 august 2013

O povestire scrisă de Stieg Larsson pe când avea vârsta de 17 ani va fi publicată pentru prima dată în limba engleză, în 2014, aceasta fiind una din puţinele scrieri ale autorului suedez, devenit celebru pentru cărţile din trilogia „Millenium“, care au apărut după decesul acestuia în 2004.

Este de aşteptat ca anunţul publicării acestei povestiri să stârnească entuziasmul numeroşilor fani ai trilogiei „Millenium”, una dintre cele mai de succes serii de romane din toate timpurile. Povestirea va face parte dintr-o nouă antologie de proză poliţistă, intitulată „A Darker Shade of Sweden” şi care ar urma să fie lansată în februarie 2014.

Volumul va fi publicat de Mysterious Press, parte a grupului Grove Atlantic, care a anunţat marţi că a achiziţionat drepturile pentru această colecţie de povestiri. Potrivit oficialilor Mysterious Press, noua antologie va cuprinde povestiri scrise de cei mai importanţi 20 de scriitori suedezi, între care se numără şi Henning Mankell, Asa Larsson, Maj Sjowall, Per Wahloo şi Sara Stridsberg.

25 de milioane de copii

Totodată, volumul va include o povestire scrisă de Eva Gabrielsson, partenera de viaţă a lui Stieg Larsson. Antologia va fi editată de scriitorul John-Henri Holmberg, prieten apropiat a lui Stieg Larsson.

Scriitorul Stieg Larsson, cunoscut şi ca jurnalist, a murit în 2004, în urma unei crize cardiace, la vârsta de 50 de ani, înainte de a vedea publicat primul roman din seria „Millenium”, care ar fi trebuit să aibă zece volume.

Seria „Millennium”, scrisă de Stieg Larsson, este o trilogie despre corupţie, jurnalism şi lumea financiară, care prezintă aventurile jurnalistului Mikael Blomkvist şi ale tinerei Lisbeth Salander, un hacker cu o inteligenţă de geniu, notează Mediafax. Una dintre cele mai de succes apariţii editoriale din Suedia, „Millennium” a fost vândută în două milioane de exemplare în această ţară şi în peste 25 de milioane de copii pe plan mondial.

Încasări de 157 de milioane de dolari

Cărţile trilogiei fac referiri la personaje politice şi economice controversate. Abordând teme precum globalizarea, şantaje economice, corupţie, mişcări fasciste, servicii secrete, trafic de carne vie, prostituţie, spionaj şi psihiatrie, cele trei volume realizează un adevărat portret al societăţii contemporane.

Toate cele trei cărţi au fost ecranizate în Peninsula Scandinavă de regizorii Niels Arden Oplev şi Daniel Alfredson, cu Noomi Rapace şi Michael Nyqvist în rolurile principale. Cele trei filme suedeze au fost extrem de bine primite de critica de specialitate, dar şi de public, reuşind încasări de 157 de milioane de dolari pe plan mondial.

Editura Trei a publicat în limba română trilogia „Millennium” cu titlurile „Bărbaţi care urăsc femeile”, „Fata care s-a jucat cu focul” şi „Castelul din nori s-a sfărâmat”.

Totodată, la Hollywood a fost lansată versiunea în limba engleză a filmului „Fata cu dragon tatuat/ The Girl with the Dragon Tattoo”, regizat de David Fincher. Produs de studiourile Columbia Pictures, filmul i-a avut în distribuţie pe Daniel Craig şi pe Rooney Mara.

Rooney Mara şi Daniel Craig vor juca şi în cele două continuări americane ale acestui film – „The Girl Who Played With Fire” şi „The Girl Who Kicked The Hornet’s Nest”.

Foto credit: Stie Larsson (Facebook)

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.