VIDEO Premiere internaţionale în prima zi de B-FIT in the Street!
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-premiere-internationale-in-prima-zi-de-b-fit/

Astăzi începe cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru B-FIT in the Street!, organizat de ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Pimăriei Municipiului Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|30 mai 2013

Astăzi începe cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru B-FIT in the Street!, organizat de ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Pimăriei Municipiului Bucureşti.

De astăzi, până duminică, 2 iunie 2013, Bucureştiul se transformă într-un teatru imens. Artişti din întreaga Europă se vor întrece în a-i cuceri pe bucureşteni cu spectacolele lor.

Primele momente ale festivalului vor putea fi savurate în Piaţa Universităţii (la Statui), de la ora 16.00, când artişti ai Companiei International Show Parade vor anima centrul  Bucureştiului cu un fascinant spectacol mobil, urmaţi de o mulţime de alte reprezentaţii incitante.

Timp de o oră, rând pe rând, trupe vesele de clovni din „Orchestra Comică“ (Comic Band) vor cânta şi amuza publicul spectator. Artişti cu picioroange, îmbrăcaţi în costume impresionante de fluturi giganţi, zâne flancate de spiriduşi şi alte personaje de poveste pline de energie şi culoare vor defila, cântând şi dansând, prin faţa spectatorilor. Printre surprizele pregătite de organizatori, se numără şi spectaculoasele „Păpuşi Uriaşe“ (Giant Dolls), precum şi „Doamnele în roşu“ (Red Ladies): câteva artiste ridicate la peste 3 m distanţă de sol, în ţinute fastuoase de carnaval.

Spectacol în tandem

Concomitent, în Centrul Istoric al Bucureştiului (Lipscani – Stavropoleos), îşi vor face apariţia „divele“ Companiei Sam Shine: patru doamne graţioase, cu picioare incredibil de lungi, în costume fanteziste, ce  dansează prin mulţime, fascinând trecătorii.

De îndată ce atmosfera de sărbătoare a evenimentului va pune stăpânire pe toţi cei prezenţi, va începe spectacolul de deschidere oficială a festivalului, moment marcat printr-un element surpriză, la care sunt aşteptaţi să participe toţi bucureştenii, începând cu ora 17.00.

Ciuleandra la zece m înălțime

Punctul culminant al primei zile de sărbătoare îl va constitui spectacolul susţinut de XTREME PROJECT, cea mai cunoscută trupă autohtonă de dans acrobatic. Echipa de profesionişti, condusă de Doru Moiş, va prezenta în premieră un show plin de farmec şi suspans, inspirat din folclorul românesc şi intitulat sugestiv „Ciuleandra“. Suspendaţi la zeci de metri înălţime (pe faţada clădirii BCR), temerarii artişti vor uimi privitorii cu o coregrafie aeriană, plină de graţie şi suspans.

Număr în premieră internațională

Spre seară, Piaţa Sf. Anton din Centrul Vechi al Capitalei va fi „invadată“ de …dinozauri!  Artişti pe catalige, purtând costume adecvate, vor reconstitui artistic atmosfera preistorică.

Şi, pentru ca fascinaţia să ajungă la cote maxime, dinozaurilor le va urma o paradă a păsărilor uriaşe, susţinută de trupa „Struzzi“, care vor umple străzile de culoare şi veselie. Mai târziu, virtuoşii instrumentişti spanioli din trupa „The Beat Brown Production“ vor uimi audienţa cu o premieră internaţională: un număr de „arhitectură muzicală“, cu un repertoriu inepuizabil, interpretat la diferite instrumente ingenioase.

Animarea Lipscaniului

Publicul care se va afla între orele 19.00 şi 21.00 în Centrul  Istoric va petrece clipe de neuitat alături de clovnii şi muzicienii năstruşnici ai Companiei International Show Parade. La apusul soarelui (după ora 20.30), cunoscuta stradă Lipscani va deveni un uriaş acvariu urban. Artiştii trupei olandeze Sam Shine, întruchipând peşti uriaşi, în zeci de culori fascinante, vor crea, prin spectacolul „Fabulous Fish“, un adevărat ocean pe străzile din Centrul Vechi.

În aceeaşi zonă, începând cu ora 21.30, coboară umbre fantastice şi întrupări ireale. Compania Des Quindams (Franţa) vă invită să visaţi. „Reve d’Herbert“ este un show grandios, în care costumele impresionante, jocul de lumini şi înlănţuirile umane farmecă publicul şi descătuşează  imaginaţia.

Prima zi de festival se va încheia cu cântec şi dans. Trupele din programul zilei se vor reuni şi vor porni către  Centrul Istoric, unde petrecerea se va prelungi până la ora 23.00.

Info:

Detalii pe www.arcub.ro.

Foto credit: ArCuB

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

24
/07
/17

În perioada 25 iulie - 3 august, Radio România Muzical transmite în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate și la Radio România Cultural.

24
/07
/17

În această seară (24 iulie), de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea ”Năpasta” de I.L. Caragiale, în regia lui Miron Niculescu. Spectacolul a fost difuzat In Memoriam Emil Bota (15 septembrie 1911 - 24 iulie 1977), în anul 1970, chiar în ziua în care, acum 40 de ani, poetul, prozatorul și îndrăgitul actor - aici în rolul „Ion” – se stingea din viață.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.