VIDEO Teatru cu capul în nori
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-teatru-cu-capul-in-nori/

Ieri s-a deschis a şasea ediţie a Festivalului de Teatru Independent UnderCloud, iar sala ,,Horia Bernea” a Muzeului Țăranului Român a devenit de neîncăpătoare pentru sutele de pasionaţi de teatru care au fost prezenţi.

Un articol de Elena Simion|21 august 2013

Ieri s-a deschis a șasea ediție a Festivalului de Teatru Independent UnderCloud, iar sala „Horia Bernea” a Muzeului Ţăranului Român a devenit de neîncăpătoare pentru sutele de pasionați de teatru care au fost prezenți.

Festivalul a pornit în forță, cu două spectacole în care și-au dat întâlnire mari nume ale scenei românești. „Măscăriciul”, în regia lui Horațiu Mălăiele, avându-i ca protagoniști pe regizor și pe Nicolae Urs, este un omagiu subtil adus artei actorului, care desenat zâmbete luminoase pe figurile spectatorilor.

A urmat „Mecanica inimii”, un spectacol-lectură, după Mathias Malzieu, regizat de Chris Simion. Distribuția i-a reunit pe Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Marian Râlea, Marius Manole și Vlad Zamfirescu. Textul cărții cu „inimă de turtă dulce pentru oamenii mari“ i-a purtat pe toți într-o aventură despre dragostea care smintește.

Juriul acestei ediții este format din George Ivașcu (actor și directorul Teatrului Metropolis), Sanda Manu (regizor), Anca Sigartău (actriță) și Cristina Bazavan (jurnalist și blogger). Alături de juriu s-a aflat aseară în sală și un nume important al lumii artistice: regizorul Lucian Pintilie.

28 de producţii

Festivalul aduce în atenția publicului 28 dintre cele mai bune producții independente din stagiunea prezentă: teatru, teatru-dans, teatru-acrobatic, spectacole lectură și teatru-concert.

Regizorii care propun spectacole în ediția Undercloud 2013: Claudiu Goga, Cristi Juncu, Horațiu Mălăiele, Radu Beligan, Lia Bugnar, Eugen Jebeleanu, George Dogaru, Gelu Colceag, Catinca Drăgănescu, Chris Simion, Vladimir Anton, Simona Măicănescu, Horia Suru, lorin Grigoraș, Mona Gavrilaș, Cosmin Alexandru Purice şi alţii.

Printre actorii prezenți în spectacole sunt: Horațiu Mălăele, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Marius Manole, Ioana Pavelescu, Medeea Marinescu, Vlad Zamfirescu, Cristi Iacob, Ilinca Goia, Mirela Zeța, Andreea Grămoșteanu, Adriana Trandafir, Gabriel Fătu, Magda Catone, Claudiu Bleonț, Andreea Bibiri, Istvan Teglaș, Mihai Smarandache, Nicoleta Lefter, Ilinca Manolache, Maria Obretin.

 „M-aş bucura ca spectatorii să testeze și ce propune noua generație și să fie mai generoși în a da un cec în alb artiștilor tineri. Atâta timp cât piesele sunt selectate în festivalul nostru, aveţi garanția unei experiențe teatrale autentice.”

Chris Simion,
regizor

Chris Simion, directorul festivalului, și-a sărbătorit ziua de naștere prin muncă. Încă de dimineața a fost alături de echipa de organizatori și de voluntari meșterind cele mai mici detalii ale primei zile de teatru „cu capul în nori”.

Festivalul încurajează producțiile tinerilor artiști, iar printre acestea se găsesc patru spectacole de licență premiate în Gala Absolvenților 2013: „Clasa noastră”, „Pisica verde”, „Omul pernă” și „Kairos”. La aceste spectacole, intrarea va fi liberă.

Zic Zac și Pescăruși

A doua zi a festivalului prezintă două producții inedite, de teatru-dans și teatru acrobatic. „Zic Zac  este o producție  UNATC & Godot Cafe Teatru, realizată de Andreea Gavriliu și Ștefan Lupu, cărora li se alătură în distribuție Gabriel Costin. „Omul Pescăruș sau Drumul spre Frumos” este primul spectacol de teatru acrobatic de la noi (inspirat după Cirque du Soleil).

Maia Morgenstern  inaintea spectacolului

Regizoarea Chris Simion a făcut adaptarea după nuvela „Pescărușul’’ de Jonathan Livingston de Richard Bach, în care vocile actorilor Marius Manole, Cristi Iacob, Vitalie Bichir, Gabriela Iacob, Carla Maria Teaha, Dragoș Olaru întâlnesc măiestria acrobaților trupei Xtreme, coordonați de coregraful Doru Moiș.

Chris Simion, Carla Maria Teaha, Marius Zarafescu

Biletele sunt puse în vânzare la Clubul Țăranului și online  pe www.bilete.ro . Prețul unui bilet este de 35 de lei, iar la 10 bilete achiziționate direct de la organizatori primiți o invitație la un spectacol.

Maia Morgenstern la UnderCloud

Foto credit: Elena Simion

12
/10
/17

Festivalul SoNoRo va avea loc anul acesta în perioada 27 octombrie – 13 noiembrie și recomandă pentru cea de-a XII-a ediție un joc de-a HIDE&SEEK, în care muzica de cameră va fi acompaniatăde poezie, video art, fashion design și un quest labirintic princare festivalul își propune să-și poarte publicul. Orașele în care se vor desfășura concertele FestivaluluiSoNoRo sunt București, Timișoara, Cluj și Brașov.

12
/10
/17

„Publicul vine la teatru cu dorinţa de a se lăsa ademenit. În întunericul sălii un grup de oameni vrea să intre în contact cu alt grup de oameni şi aşa teatrul devine viaţă. Fără teatru mai mulţi necunoscuţi care se întâlnesc pentru un moment n-ar realiza mare lucru.” - Catrinel Dumitrescu.

11
/10
/17

Un nou album de benzi desenate dedicat personajului Asterix, intitulat "Asterix et la Transitalique", va fi lansat în premieră mondială pe 19 octombrie. Albumul, tradus în 16 limbi, va beneficia de un tiraj total de 5 milioane de exemplare. De la înființarea seriei, în 1959, peste 370 de milioane de albume din seria "Asterix" au fost vândute pe plan mondial.

11
/10
/17

Spectacolul “Căpcăuni/Ogres” de Yann Verburgh, în regia lui Eugen Jebeleanu, producție realizată la Théâtre Ouvert din Paris, deschide joi, 12 octombrie 2017, ora 19:00, seria evenimentelor din cadrul Platformei Internaționale de Teatru București #4. Reprezentația va fi urmată de o discuție cu echipa artistică.

11
/10
/17

“Nu sunt o stâncă ce nu poate fi clintită, rece, lucidă, cum par. Nenorocirea este că nu sunt cum par şi că foarte repede omul îşi dă seama de asta. Aspectul exterior mi se trage, cred, din faptul că am fost şi am rămas o mare timidă. De aici, felul meu de a mă purta faţă de interlocutor, de aici senzaţia de inaccesibil.”. – Olga Tudorache. Spitalizată zilele trecute (pentru o suspiciune de atac vascular cerebral), „marea doamnă a teatrului românesc” împlinește astăzi 88 de ani.

10
/10
/17

INTERVIU Andi Vasluianu și-a petrecut copilăria în Teatrul Nottara, unde bunicul său era regizor. Astăzi îl vedem pe scena aceluiași teatru, dar mai ales ne-am obișnuit să-l vedem în filme. Cel mai nou dintre acestea este „Breaking News”, în regia Iuliei Rugină, film pe care îl găsiți în aceste zile în cinematografe și de la care pornește și discuția de față.

10
/10
/17

Teatrul de Comedie prezintă joi, 19 octombrie, de la ora 19.30, la Sala Studio, premiera oficială a spectacolului NUMITORUL COMUN de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, scenografia și costumele Cristina Florea & Georgiana Stoica, asistent regie Oana Popescu

09
/10
/17

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași - FILIT, desfășurată în perioada 4-8 octombrie 2017, s-a încheiat. Datele preliminare arată că la evenimentele din cadrul festivalului au fost peste 30.000 de participanți.

09
/10
/17

Doi muzicieni de excepție, Răzvan Suma și Daniel Goiți, și două instrumente magice, un violoncel și un pian, se aliniază la startul unei noi călătorii muzicale de neratat: turneul național Vă place Beethoven?, care se va desfășura între 11 și 30 octombrie 2017, în 8 orașe din România.

09
/10
/17

Joi, 19 octombrie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi în premieră Migraaaanţi sau Suntem prea mulţi pe nenorocita asta de barcă de Matei Vişniec, scenariul radiofonic şi regia artistică Mihai Lungeanu. Audiţia cu public în avanpremieră va avea loc luni, 16 octombrie, de la ora 11, la Teatrul Metropolis (str. Mihai Eminescu, nr.89). Intrarea e liberă.