VIDEO ,,Undeva la Palilula”, în premieră la Pro Cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-undeva-la-palilula-in-premiera-la-pro-cinema/

,,Undeva la Palilula”, într-o lume aparte creată de Silviu Purcarete – acolo îşi va invita telespectatorii Cristian Tudor Popescu în ediţia de sâmbătă a emisiunii CineTePrinde difuzată de Pro Cinema de la ora 22.00.

Un articol de Andrada Văsii|12 aprilie 2013

 ,,Undeva la Palilula”, într-o lume aparte creată de Silviu Purcărete – acolo își va invita telespectatorii Cristian Tudor Popescu în ediția de sâmbătă a emisiunii CineTePrinde difuzată de Pro Cinema de la ora 22:00.

Palilula, ,,Infernul cu miros de Paradis și Paradisul mistuit de flăcările Infernului” după cum spune chiar Purcărete, este locul în care se desfașoară acțiunea filmului de debut al legendarului regizor de teatru.

După un scenariu scris de Silviu Purcărete, drama îi are în distribuţie pe Aron Dimeny, Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Ofelia Popii, Ioana Crăciunescu şi Horațiu Mălăele. Protagonistul filmului, Serafim, interpretat de Aron Dimeny, este un proaspăt absolvent al Școlii de Medicină, care primeste repartiţie la spitalul din Palilula.

„Palilula este o mică insulă din câmpia valahă, compusă din pulberea unei planete îndepărtate, unde nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu-adevărat“.

Silviu Purcărete
regizor

Palilula, locul unde Serafim își trăieşte aventura, devine un personaj și încă unul dintre cele mai puternice ale dramei create de Purcărete, un personaj care își pune amprenta asupra vieților tuturor celor care trăiesc în acest loc.

Povestea unui oraș de provincie

Decorul filmului a fost construit într-un platou improvizat într-o hală industrială dezafectată de 10.000 mp din uzinele Republica. Devenit unul dintre cele mai costisitoare și ambițioase proiecte cinematografice ale ultimilor ani, ,,Undeva la Palilula” recreează atmosfera unui spital de provincie din anii ’60, dotat cu o curte interioară prin mijlocul căreia trece locomotiva unui tren. De asemenea, în platou au fost amenajate decoruri precum un lac, o livadă si un cimitir, toate în mărime naturală.

Spațiu al paradoxului, Palilula este locul care farmecă, dar invită și la melancolie. În Palilula bolnavii sunt perfect sănătoși și distracția lor preferată este să asiste la disecțiile de la morgă. La maternitate nu se naște nici un copil, în oraș nimeni nu muncește, iar evenimentele mai mult sau mai puțin importante sunt tratate la fel – cu usurință și bășcălie.

Aducând în film stilul care l-a consacrat în teatru, Silviu Purcărete a reușit să culeagă laurii la ediția de anul acesta a premiilor Gopo, când ,,Undeva în Palilula” a fost filmul cel mai nominalizat – douăsprezece nominalizari și două premii Gopo au fost atribuite dramei semnate de Purcărete.

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

12
/07
/17

Buzăul a devenit între 4 și 9 iulie, pe durata Festivalului Internațional de Film Buzz CEE, un spațiu original al filmelor și al cineaștilor. Cum a arătat a doua ediție a festivalului buzoian, aflați din rândurile care urmează.

12
/07
/17

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.