Filmul lui Silviu Purcărete, Undeva la Palilula, a fost lansat în cinematografele din Franța unde deja a primit cronici elogioase
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-lui-silviu-purcarete-undeva-la-palilula-a-fost-lansat-in-cinematografele-din-franta-unde-deja-a-primit-cronici-elogioase/

Filmul Undeva la Palilula scris şi regizat de Silviu Purcărete şi produs de Libra Film a fost lansat pe marile ecrane din Franţa în septembrie 2022, la 10 ani după ce a fost selecţionat în Competiţia East is West a Festivalului Internaţional de Film Karlovy Vary.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2022

Publicul și criticii francezi au primit cu entuziasm producția care poate fi urmărită în cinematografele din toată țara. Undeva la Palilula spune povestea unui medic care primește repartiție într-un orășel fantomă, pierdut în mijlocul câmpiei valahe. Palilula e un loc unde derizoriul coexistă cu lucruri fermecătoare, iar populația din oraș e izolată pentru eternitate în beție, petreceri și orgii. Din distribuție fac parte Áron Dimény, George Mihăiță, Răzvan Vasilescu sau Constantin Chiriac.

Pentru Positif, publicația Institutului Lumière, filmul este „o operă de artă totală care unește ingenios teatrul, opera și istoria”, iar pentru revista Premiere este „o poveste barocă, puternică, asurzitoare”. À voir à lire vede în filmul lui Silviu Purcărete „un omagiu sub formă de basm, populat de reminiscențe, unei țări care a știut să folosească râsul și oniricul pentru a transcende nebunia propriei istorii. Lumina, culoarea, machiajul, decorul ajută la crearea unui univers fascinant si deconcertant. Avem impresia că asistăm la dezvăluirile melancolice și vesele ale unui poet al timpurilor moderne, iar asta pentru că întreg filmul e străbătut de poezie și simboluri. Lumea Palilulei, cu toate creaturile ei, este condamnată la o petrecere extravagantă care nu va sfârși să bântuie imaginația spectatorului.”

Undeva la Palilula este distribuit în România de Transilvania Film și este câștigătorul a șapte Premii Gopo. În Franța este distribuit de Ed Distribution.

Pentru publicația de cinema Chacun Cherche Son Film, „Undeva la Palilula propune un joc infinit de teatru în teatru, oferind tuturor spectacolul unui microcosmos straniu, în care locuitorii trebuie să se împace cu extravaganțele și manipulările puterii”. Le Bleu du Miroir remarcă muzica filmului: „Însoțit de o coloană sonoră specială, acest film original și reușit din punct de vedere vizual, presărat cu momente nebunești, amuzante sau tulburătoare, ne poartă într-o călătorie neobișnuită, uneori hilară și alteori destabilizatoare. Între râs și disconfort, este greu să rămâi indiferent față de acest film inclasabil și misterios.”.

Le Journal du Dimanche consideră filmul „o călătorie pe cât de fascinantă, pe atât de epuizantă, care surprinde constant.”, iar publicația Culturopoing.com crede că „Palilula evocă oarecum faimosul Macondo din O sută de ani de singurătate al lui Marquez, prin aspectul său picaresc și prin ideea de oraș înghețat în timp, dar care totuși se transformă, aproape în ciuda sa.”. Pentru Rolling Stone Magazine, Undeva la Palilula e „o dramă unde nebunia te îmbată”.

Pe teritoriul României, Undeva la Palilula poate fi urmărit pe platforma de streaming TIFF Unlimited.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzută la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.