Vioara lui George Enescu a (în)cântat în parcurile bucureştene
https://www.ziarulmetropolis.ro/vioara-lui-george-enescu-a-incantat-in-parcurile-bucurestene/

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au început într-un mod neconvenţional cea de-a treia ediţie a turneului naţional „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo, în perioada 27 septembrie-15 octombrie 2014.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2014

Cu sprijinul ARCUB şi al Primăriei Municipiului Bucureşti, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, a părăsit Muzeul Naţional George Enescu (în patrimoniul căruia se află), pentru a face o plimbare în parcurile bucureştene, cu scopul de a le oferi melomanilor, dar și simplilor trecători de toate vârstele și condițiile, două prânzuri muzicale cu ingrediente de cea mai bună calitate.

Piesele de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian cuprinse în program, sunetul cald şi percutant al viorii lui Gabriel Croitoru dar şi măiestria şi bucuria de a cânta a celor doi mari muzicieni, au adus zâmbetul pe buzele şi în ochii trecătorilor de toate condiţiile şi de toate vârstele.

Un recital extraordinar de frumos, interesant, şi prin faptul ca a oferit piese cântate de maestrul Enescu la vremea respectivă, a fost un fel de Remember oferit de doi mari muzicieni.

Mi-a fost dor de recitalurile în aer liber pentru ca în aer liber este şi mai frumos. Vibrează totul, vibreaza si copacii şi frunzele.Vioara lui George Enescu

Păcat ca se întâmpla aşa rar. Nu lipsesc la nicio acţiune de genul acesta. Toată săptămâna am aşteptat să vin

au spus câţiva dintre spectatorii prezenţi.

După recitalurile din parcurile bucureştene, vioara lui George Enescu a plecat spre estul ţării, la Jurilovca (29 septembrie) şi Greci ( 30 septembrie), jud Tulcea pentru ca apoi traseul să continue în localităţi rurale din judeţele Bacău , Sibiu, Vâlcea dar şi la Braşov şi Bucureşti.

Gabriel Croitoru a invitat, în acest turneu,  alături de el şi de pianistul Horia Mihail, patru tinerişi  talentaţi  muzicieni încă elevi  ai  liceelor de  muzică din ţară,  ce vor străluci  pe scenele deconcert dar, cu siguranţă, nu vor uita să ducă muzica şi în alte locuri pentru a ajunge la cât maimulţi oameni.

Astfel,  la Greci, jud. Tulcea, va fi invitat tânărul pianist,  premiat la concursurinaţionale si internaţionale,  Radu Prisada ce îl va acompania pe Gabriel Croitoru la două dintrelucrări

Itinerar turneul Vioara lui Enescu 2014

27 septembrie, ora 12 – Foişorul din parcul Herăstrău

28 septembrie, ora 12 – Foişorul din parcul Cişmigiu

29 septembrie, ora 17  – Jurilovca, jud. Tulcea

30 septembrie, ora 17  – Greci, jud. TulceaVioara lui George Enescu

2 octombrie, ora 17  – Tescani, jud. Bacău

6, octombrie, ora 17  – Sălişte, jud Sibiu

7 octombrie, ora 17  –  Gura Râului, jud Sibiu

8, octombrie, ora 17  – Horezu, jud.Vâlcea

9 octombrie, ora 17  – Slătioara, jud.Vâlcea

13 octombrie, ora 17.00 – Braşov, Sala Patria

15 octombrie, ora 19  – Bucureşti Sala Radio.

Foto: Vioara lui George Enescu – vioaraluienescu.ro, Virgil Oprina, Alexandru Dolea

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.