Vlad Ivanov şi Rodica Mandache, premiaţi pentru Teatru Radiofonic
https://www.ziarulmetropolis.ro/vlad-ivanov-si-rodica-mandache-premiati-pentru-teatru-radiofonic/

Actorii Rodica Mandache, Vlad Ivanov şi Ana Maria Bălescu au fost premiaţi la Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, pentru rolurile realizate în premierele stagiunii 2013 a Teatrului Naţional Radiofonic.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2014

Festivitatea oficială de premiere a laureaţilor celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova a avut loc la Palatul Elisabeta din Bucureşti. Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa lui Victor Rebengiuc, reprezentantul principesei Margareta, a directorului Centrului Cultural Media Radio România, Oltea Şerban-Pârâu, şi a lui Idalberto Fei, preşedintele juriului, notează Mediafax.

La începutul festivităţii, Oltea Şerban-Pârâu şi Attila Vizauer, redactor-şef al Redacţiei Teatru, au oferit trei premii speciale unor actori români, pentru roluri excepţionale realizate în premierele stagiunii 2013 a Teatrului Naţional Radiofonic.

Astfel, Rodica Mandache a primit premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Aniţa din spectacolele „Aniţa Nandriş-Cudla – Amintiri din viaţă” şi „Aniţa Nandriş-Cudla – 20 de ani în Siberia”, după un scenariu radiofonic de Magda Duţu şi Raisa Radu, regia artistică aparţinându-i lui Petru Hadârcă.

Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

De asemenea, Vlad Ivanov a primit premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, pentru rolul El din spectacolul „Patru povestiri”, de Petre Barbu, în regia artistică a lui Attila Vizauer, iar Ana Maria Bălescu a primit premiul pentru celmai bun debut, în spectacolul „Nopţile gri ale pisicii albastre”, de Emil Cătălin Neghină, în regia artistică a lui Gavriil Pinte.

44 de spectacole radiofonice din 21 de ţări

Creatori, specialişti, dar şi iubitori de teatru radiofonic au participat la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România între 16 şi 21 iunie, la Bucureşti, sub înaltul patronaj al principesei Margareta. Anul acesta au intrat în concurs 44 de spectacole radiofonice din 21 de ţări din întreaga lume.

Obiectivul festivalului a fost acela de a promova inovaţia în domeniul spectacolelor radiofonice, prin valorificarea posibilităţilor de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne, care au determinat în ultimii ani o schimbare în abordarea acestui gen artistic.

Vlad Ivanov

Victor Rebengiuc, reprezentantul principesei Margareta la Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova – foto Alexandru Dolea

Juriul evenimentului a fost format din personalităţi şi profesionişti de renume, precum Idalberto Fei, regizor şi dramaturg italian (preşedinte), Marina Bagdasaryan, producător Radio Cultura din Rusia, Alison Hindell, redactor-şef al departamentului Teatru al BBC, Marea Britanie, Cristina Modreanu, critic de teatru, şi Domnica Ţundrea, realizator la redacţia Teatru din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune.

Laureaţii celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova au fost creatori de teatru din Germania, Italia, Rusia, Croaţia şi România.

Astfel, la secţiunea „teatru scurt”, locul I a revenit spectacolului „Happy Birthday, Darling”, de Dmitriy Nikolaev (Radio Russia), locul al II-lea a fost ocupat de „Countdown”, de Ion Andrei Puican (Radio România), iar locul al III-lea a fost câştigat de „Roundabout Dance About the Days of the Week”, de Jasna Mesaric (Radio Croaţia).

În ceea ce priveşte secţiunea „radio dramă”, locul I a revenit spectacolului „Metamorfoza”, de Ion Andrei Puican (Radio România), pe locul al II-lea s-a situat „Anna Livia Plurabelle”, de Grace Yoon (Rundfunk Berlin-Brandenburg, Germania), iar pe locul al III-lea s-a situat spectacolul „Amore Mio – Love Songs and Other Stuff”, de Stefano Giannotti (Südwestrundfunk, Germania).

Foto cu Vlad Ivanov şi Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova – radiocraiova.ro / Alexandru Dolea

24
/07
/17

În perioada 25 iulie - 3 august, Radio România Muzical transmite în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate și la Radio România Cultural.

24
/07
/17

În această seară (24 iulie), de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea ”Năpasta” de I.L. Caragiale, în regia lui Miron Niculescu. Spectacolul a fost difuzat In Memoriam Emil Bota (15 septembrie 1911 - 24 iulie 1977), în anul 1970, chiar în ziua în care, acum 40 de ani, poetul, prozatorul și îndrăgitul actor - aici în rolul „Ion” – se stingea din viață.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.