1 Iunie, în București: concerte, ateliere de creație și concursuri
https://www.ziarulmetropolis.ro/1-iunie-in-bucuresti-concerte-ateliere-de-creatie-si-concursuri/

Parcuri din toate sectoarele Capitalei gazduiesc astazi, Ziua Copilului,i evenimente dedicate zilei de 1 Iunie. De asemenea, de ziua lor, copiii vor beneficia de acces gratuit la Grădina Zoologică şi vor avea oportunitatea de a vizita Muzeul Naţional Cotroceni sau sediul Televiziunii Române.

Un articol de Petre Ivan|1 iunie 2017

Cișmigiul Copiilor și caravana Gașca Zurli

„Cișmigiul Copiilor”, ajuns la a XVI-a ediție, face parte dintre evenimentele pregătite de Primăria Municipiului București, prin ARCUB, pentru a celebra Ziua Internațională a Copilului. Pe scena din centrul Parcului Cișmigiu, între orele 11,00 și 21,00, vor avea loc reprezentații de dans, recitaluri corale și concerte, printre artiști numărându-se grupul DoReMi, corul de copii Allegretto, Corul de copii Radio, grupul vocal Melodia, dansatorii de la școala Show Dance Art și grupul vocal Sunetul Muzicii.

Ziua se va încheia cu trei dintre cele mai în vogă nume ale momentului în muzica românească: formația The Motans, precum și solistele Alina Eremia și Nicole Cherry.

Tot în Cișmigiu, în locul numit „La Cetate”, marionetele și actorii independenți vor pregăti spectacole de teatru, reprize de dans și jocuri antrenante. Printre reprezentații se va număra spectacolul „Rapunzel”, pus în scenă de asociația Creas, care transpune în teatru de păpuși cunoscutul basm al fraților Grimm. „Ursul păcălit de vulpe” va prinde viață datorită artiștilor din trupa de teatru Mirciolino, iar concertul muzical pop-rock al marionetelor companiei de teatru Pur Anima promite să amuze întreaga asistență. Vor mai fi prezente compania de teatru Interactiv și trupele de teatru Mușchetarii și MagicArt.

Pe aleile parcului, copiii vor putea participa la ateliere de origami, arta actorului, pictură, fun science, reciclare creativă, păpuși de mână, percuție, tobe africane sau pantomimă.

„Maeștrii de la Cortul Magic vor încânta publicul curios cu numerele lor captivante. Vor evolua, începând cu ora 15,00, nume cunoscute precum Teo Magic Show, Ștefania Bănică, Emil Drăgan sau Magi Tot. Celebrul iluzionist Rothini va încheia seara de magie cu trucurile sale ce țin asistența cu sufletul la gură”, a informat ARCUB.

Festivalul Copiilor, în Parcul Herăstrău

Festivalul Copiilor, în Parcul Herăstrău

Cei mai talentați dintre micuții melomani vor putea participa la sesiuni de karaoke, organizate la intrarea principală în parc.

Caravana Gașca Zurli

Gașca Zurli va susține spectacole în parcuri din toate cele șase sectoare ale Capitalei, în cadrul unui eveniment pregătit de Primăria Municipiului București, prin ARCUB. Caravana va porni din Piața Universității (din fața TNB) la ora 10,00, camionul multicolor urmând să oprească pentru reprezentații în toate sectoarele Capitalei:

—Parcul Floreasca, ora 10,30 (bd. Mircea Eliade)

—Parcul Național, ora 11,40 (str. Maior Ion Coravu)

—Parcul IOR, ora 12,50 (str. Lotrioara)

—Parcul Carol, ora 14,00 (Piața Libertății)

—Parcul Sebastian, ora 15,10 (str. Moțoc)

—Parcul Crângași, ora 16,20 (Calea Crângași)

Festivalul Copiilor

Cea de a V-a ediție a Festivalului Copiilor își deschide porțile în perioada 1 — 4 iunie, între orele 10,00 — 20,00, în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle. Evenimentul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani și își propune să îi sărbătorească pe cei mici într-un mediu distractiv și plin de veselie. Distracția celor mici va fi asigurată prin participarea la diferite ateliere.

Totodată, copiii se vor putea bucura de o plimbare cu balonul cu aer cald și se vor distra la spectacolele de teatru, muzică, dans și magie. Tot în Parcul Herăstrău, cei mici sunt invitați la o călătorie în timp, având posibilitatea să cunoască farmecul Bucureștiului interbelic. Atmosfera acelei perioade va prinde contur prin panouri reprezentative, mașina de epocă, animatori pe picioroange, statui vivante, pictori, studio foto ambulant, flașnetar și Roata Norocului.

Zilele Porților Deschise la TVR

Zilele Porților Deschise la TVR

Zilele Porților Deschise la TVR

Pe pe 1 și 2 iunie vor avea loc Zilele Porților Deschise la TVR, iar Televiziunea Română a pregătit pentru oaspeți întâlniri-surpriză cu zeci de campioni din lumea sportului. Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, foștii internaționali Costel Gâlcă, Tibor Selymes, Cătălin Munteanu și Nana Falemi, pugilistul Mihai Nistor, dar și campionul european la baschet Angel Santana sunt doar câțiva dintre sportivii ce se vor întâlni cu publicul.

Joi, în Studioul Pangrati, vizitatorii o vor întâlni pe multipla campioană la judo Andreea Chițu și vor da mâna cu Iulia Florea (17 ani, centura neagră 1 Dan karate shotokan, campioană națională și mondială, sempai) și Bogdan Lipianu (centură neagră 5 Dan karate shotokan, multiplu campion național, european, mondial, maestru emerit al sportului) și alți campioni la karate.

Multe fetițe au visat să devină gimnaste, iar întâlnirea cu multiplele campioane Sandra Izbașa și Monica Roșu — vedete îndrăgite ale TVR — va fi un cadou frumos de Ziua Copilului. Fostele gimnaste îi vor aștepta pe vizitatori în Studioul Pangrati și vor oferi autografe pentru micuții fani. În Studioul Pangrati, gimnastica ritmică va fi reprezentată de Irina Deleanu, președintele Federației Române de Gimnastică Ritmică, iar publicul va fi spectator al demonstrațiilor lotului național de junioare de gimnastică aerobică.

Concerte, spectacole de dans, ateliere de creație, în parcuri din Sectorul 4

Concerte Anna Lesko, Antonia, Corina, Ștefan Bănică, Alex Velea, Horia Brenciu, întreceri sportive, ateliere de creație, spectacole de dans vor avea loc, de joi până duminică, în parcurile „Lumea Copiilor” și „Orășelul Copiilor”, cu prilejul zilei de 1 Iunie, a informat Primăria Sectorului 4.

„Patru zile cu spectacole în aer liber, concerte live ale celor mai îndrăgiți artiști ai momentului, concursuri și premii sunt pregătite pentru cei care vor alege să își petreacă timpul liber în mijlocul comunității. Mai mult, în acest an, locuitorii Sectorului 4 au un motiv în plus de sărbătoare: pe 1 iunie, de Ziua Copilului, vor sărbători pentru prima dată și Ziua Sectorului în care muncesc, trăiesc și iubesc. Maratonul distracției va începe pe 1 iunie, la ora 10,00, când cei mai ambițioși copii, animați de competiție, vor lua startul la întrecerile pregătite în Parcul ‘Lumea Copiilor'”, precizează sursa citată. Iubitorii sporturilor în aer liber sunt așteptați cu premii, tombole și surprize să participe la probe de atletism, la meciuri de fotbal sau de baschet 3X3, la concursuri individuale în cadrul evenimentului Play 4 Fun.

Tramvaiul copiilor va circula prin București, de Ziua Copilului

Tramvaiul copiilor

Tramvaiul copiilor

„Tramvaiul copiilor” va circula joi prin București, iar cei mici, însoțiți de părinți sau bunici, vor avea parte de o plimbare plăcută și de ateliere inedite pregătite pentru ei. „În timpul călătoriei vom citi fragmente din povești, vom desena și ne vom imagina cum ar arăta Bucureștiul altfel”, a informat Biblioteca Metropolitană București.

Tramvaiul va face două curse, cu plecări la ora 11,00 și la ora 13,15, de la Depoul Dudești spre Șura Mare, oprind în stațiile Piața Hurmuzachi și Bucur Obor. Returul, cu plecări de la Șura Mare, la orele 12,30 și 14,45, presupune o stație la Colegiul Gheorghe Șincai. Apoi, tramvaiul cu povești și povestitori își va continuă drumul fără oprire până la Depoul Dudești.

Acces gratuit pentru copii și adolescenți în Grădina Zoologică

Copiii și adolescenții cu vârste de până la 18 ani vor avea acces gratuit, joi, în incinta Grădinii Zoologice, unde vor avea loc o serie de activități educative pentru a sărbători Ziua Internațională a Copilului, dar și Ziua Mondială a Mediului, a informat Primăria Capitalei. În cadrul evenimentului, care își propune promovarea unor comportamente responsabile față de natură, vor avea loc ateliere de creație și pictură. Copiii vor putea aduce câte o carte care va fi donată altor copii mai puțin norocoși.

Muzeul Național Cotroceni va putea fi vizitat pe 1 și 2 iunie

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Muzeul Național Cotroceni îi invită pe părinți și copii deopotrivă să petreacă această sărbătoare a familiei într-un loc de poveste, educativ și încărcat de istorie. Micii vizitatori, însoțiți de părinți, vor putea admira, în cadrul turului clasic, saloanele oficiale ale palatului, apartamentele familiei regale, dar și expoziția dedicată domnitorului Alexandru Ioan Cuza și soției sale, doamna Elena Cuza, sau expoziția „Iași, oraș regal”, menită să marcheze centenarul „Iași — Capitala Regatului României, 1916 — 1918”.

Programul de vizitare va fi de la ora 9,30 până la ora 16,00 (ora de intrare a ultimului grup de vizitatori).

Ziua Copilului, sărbătorită în parcurile Titan și Alexandru Ioan Cuza

Expoziții, spectacole, proiecții de film, ateliere și un concurs de pescuit vor fi organizate, de 1 Iunie, și de Primăria sectorului 3, în parcurile Titan și ”Alexandru Ioan Cuza”.

La plimbare cu vaporașul pe lacul din parcul „Alexandru Ioan Cuza”

La plimbare cu vaporașul pe lacul din parcul „Alexandru Ioan Cuza”

Cea de a XII-a ediție a festivalului „Copiii colorează viața” va fi organizată de echipa Itsy Bitsy FM, începând cu ora 10,00, pe aleile și la Foișorul de lemn din Parcul ”Alexandru Ioan Cuza”. În cadrul evenimentului, vizitatorii vor avea ocazia să participe la jocuri și concursuri, ateliere de creativitate și sportive, demonstrații și spectacole antrenante, să asculte muzică și să danseze.

Pe scenă vor urca Virgil Ianțu, Marius Moga, actorul Marian Râlea, Gabriel Cotabiță, magicianul Bogdan Muntean și Maia Mălăncuș, câștigătoarea de la Vocea României Junior.

În prima parte a zilei, între orele 9,00 și 12,00, pe platforma de la intrarea în Parcul ”Alexandru Ioan Cuza” va avea loc o expoziție cu mașini de intervenție, iar cei prezenți vor putea afla despre acțiunile polițiștilor locali din sectorul 3.

Cei mici vor putea participa și la concursul de pescuit sportiv „Cupa Arrow — 1 iunie” din Parcul Titan.

Începând cu ora 20,30, pe scena din Parcul Titan vor urca membrii trupei Cargo, iar în Parcul ”Alexandru Ioan Cuza”, de la ora 21,00, va fi proiectat filmul „Tache”, în regia lui Igor Cobîleanski.

De 1 Iunie, gratuitate pentru copii la Roata mare din Parcul Tei

Copiii vor avea acces gratuit, în perioada 1 — 6 iunie, la Roata mare și la alte echipamente de distracții din Parcul de agrement Tei, potrivit unui comunicat al Primăriei sectorului 2.

Roata mare, cu cei 63 de metri înălțime, Roller Coaster-ul, Caruselul, Roata mică, mașinuțele electrice, lanțurile și Casa Groazei vor funcționa, gratuit, pentru cei mici, după următorul program: de luni până vineri, între orele 10,00 — 21,00, sâmbătă și duminică și în zilele de sărbători legale — în intervalul orar 10,00 — 22,00, miercuri, 7 iunie, fiind închis pentru revizie.

Tehnică din dotarea forțelor de ordine, expusă la MAI

După ce miercuri, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a fost Ziua Porților Deschise pentru Copii, în cursul zilei de joi, în perimetrul exterior al instituției, va fi expusă în continuare tehnică din dotarea poliției, pompierilor, jandarmilor și polițiștilor de frontieră.

Foto: 1 Iunie – facebook

05
/04
/16

„Muzica este cea mai sinceră și universală formă de comunicare și are puterea de a-ți atinge sufletul și de a te purta într-o călătorie emoțională. Fie că îți place Bach, Bon Jovi, Beyonce sau Lady Gaga, muzica este coloana sonoră a vieții, iar eu sunt onorată și recunoscătoare că pot face ceea ce iubesc.” – Sarah Chang. Violonista de origine coreeană va concerta pe 15 aprilie la Opera Națională Română Cluj-Napoca și pe 16 aprilie la Sala Palatului București.

05
/04
/16

CD-ul „Ethnotic Project. Şapte scări” al Irinei Sârbu a fost declarat CD-ul anului 2015, secţiunea Etno,  la Gala premiilor de jazz, un concert-eveniment ce a avut loc duminică, 3 aprilie, la Hard Rock café din Bucureşti.

04
/04
/16

Are 22 de ani. În 2015 a fost câştigătorul locului I şi al medaliei de aur la Concursul Internaţional „Ceaikovski" din Rusia, o „olimpiadă a muzicii”. Violoncelistul Andrei Ioniţă este invitat la Nocturne de luni, 4 aprilie. Ediţia se difuzează de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

02
/04
/16

Flautistul Matei Ioachimescu pornește într-un nou turneu prin România, însoțit de această dată de virtuozul pianist venezuelean Alfredo Ovalles, cu programul LA VIDA LOCA, ce va cuprinde unele dintre cele mai îndrăgite cântece și dansuri latino americane. Îi puteți auzi pe 17 aprilie, ora 19.00, la Teatrul Odeon - Sala Majestic.

01
/04
/16

The Hollywood Vampires, grupul care a făcut senzaţie la Premiile Grammy 2016, format din actorul Johnny Depp, rockerul Alice Cooper şi chitaristul trupei Aerosmith, Joe Perry, va cânta, în premieră în România, pe 6 iunie.

01
/04
/16

Trei sferturi de veac şi-a închinat viaţa în slujba cântecului şi, mai ales, a romanţei, despre care spunea că este cea mai sinceră, cea mai pătimaşă expresie a unei epoci şi a societăţii. Cântecele lui de inimă albastră au făcut duminici de vis din toate zilele săptămânii. Gică Petrescu s-a născut pe 2 aprilie 1915 si s-a stins din viață pe 18 iunie 2006.

30
/03
/16

Bartholomäus Traubeck este un artist multimedia născut în 1987 la Monaco, care trăieşte şi munceşte la Viena. Lui Traubeck i-a venit ideea să secţioneze transversal un trunchi de copac, asemenea unui disc de vinil, şi să-l asculte la un pick-up special. Ceea ce a ieşit este cu adevărat impresionant. Copacii chiar au multe de povestit...

29
/03
/16

Vineri, 1 aprilie, de la ora 19.00, dirijorul francez Julien Salemkour, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Programul serii cuprinde şi Daphnis şi Chloé, balet într-un act semnat de Maurice Ravel, considerat adesea ca cel mai mare compozitor francez al epocii moderne.

28
/03
/16

Celebrul compozitor american Philip Glass, cunoscut pentru coloana sonoră a unor filme precum The Hours/Orele și Notes on a Scandal/ Jurnalul unui scandal și cvartetul de coarde Kronos Quartet vin la Bran și la București pentru a interpreta LIVE în premieră românească un spectacol unic care a făcut înconjurul lumii: DRACULA - MUZICA ȘI FILMUL.

25
/03
/16

Duminică, 27 martie, de la ora 15,00, de Ziua Mondială a Teatrului, Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) lansează programul cultural „Matineele Artelor”, dedicat seniorilor din Sectorul 3.

24
/03
/16

24 martie 1997 este prima zi de emisie a postului Radio România Muzical, cel care, după 19 ani, rămâne unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, un reper al calității confirmate.

23
/03
/16

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Opera Națională București are loc premiera baletului „Manon” - muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan. Cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, spectacolul marchează întâia reprezentare integrală a acestui balet pe o scenă din România.

23
/03
/16

Romantic exclusiv. Chopin. Cu această propunere muzicală, Horia Mihail pornește din nou la drum însoțit de un pian de concert, pus la dispoziție de Radio România. Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, va avea loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localități din țară și la Chișinău.

21
/03
/16

„Cu Bach, viaţa ar fi suportabilă chiar şi într-un canal” - Emil Cioran. Considerat, alături de Mozart şi Beethoven, cel mai mare compozitor al lumii, Johann Sebastian Bach s-a născut într-o zi de 21 martie (1685).

20
/03
/16

Din 2013, 21 martie a fost declarată Ziua europeană a muzicii vechi; este chiar ziua când s-a născut în 1685 cel mai important reprezentant a ceea ce numim astăzi muzica veche: compozitorul Johann Sebastian Bach. Și într-un timp când moștenirea fundamentală europeană este invocată din ce în ce mai des, o asemenea sărbătoare nu poate fi trecută cu vederea.

18
/03
/16

Ansamblul IMAGO MUNDI, unul dintre cele mai creative și admirate grupuri din România, prezintă pe 22 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, un concert-eveniment: „ISVOR. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban”. Proiectul – primit cu entuziasm la New York, Salzburg, Tunis sau Granada – sondează sursele de inspirație folosite de Enescu și face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creaţiilor populare / urbane muntenești ale secolului al XIX-lea.