1 iunie – Retrăiește-ți copilăria la Muzeul Amintirilor din Comunism
https://www.ziarulmetropolis.ro/1-iunie-retraieste-ti-copilaria-la-muzeul-amintirilor-din-comunism/

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Muzeul Amintirilor din Comunism a pregătit o serie de activităţi distractive, jocuri şi ateliere de creaţie, precum şi o expoziţie temporară cu jucăriile pe care le aveau în copilărie actualii părinţi.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2022

Toți aveam aceleași jucării, mai ții minte? Și toți știam să jucăm Elasticul sau Șotron, Baba Oarba sau Melcul. Adu-ți copilul la MadC și arată-i cum a fost copilăria ta. Cei mici vor putea confecționa o jucărie așa cum făceau și părinții lor, se vor juca cele mai cunoscute jocuri de societate și cele mai antrenante jocuri de exterior, vor descoperi diafilmele și desenele pe care părinții lor le adorau, vor asculta povești la pick-up și vor putea gusta „sandvișul școlarului” pe care cei mari îl aveau la pachet când se duceau la școală.

Adulții sunt invitați și ei să ia parte la distracție alături de copii, să joace din nou Frunza sau Nu te supăra frate, să împartă o savarină ca pe vremuri, dar și să facă o vizită muzeului și să revadă obiectele dragi și cum era amenajată camera lor în anii comunismului, să răsfoiască abecedarul sau cărțile pe care fiecare dintre ei le-a avut în copilărie.

De la ora 10:00 la ora 18:00 muzeul își deschide porțile și îi așteaptă pe copii și pe adulți la următoarele activități:

• Ateliere de confecționat păpuși: Cum oferta de jucării era foarte limitată, părinții și copiii trebuiau să dea dovadă de multă ingeniozitate și să își facă propriile jucării. Hai și tu să îți testezi creativitatea și să realizezi o păpușă frumoasă din lucruri banale: bețe, cârpe sau frunze.
• Ateliere de colorat. Desenează și colorează eroii preferați din revistele care ți-au marcat copilăria. Mai ții minte ce culori are Pif?
• Jocuri ale copilăriei: Pe când nu aveam decât 10 minute de desene animate, petreceam ore întregi cu jocuri de societate. Cele mai distractive jocuri de masă te așteaptă să le încerci: Piticot, Șapte Scări,

Maroco, Nu te supăra frate și multe altele

• Sala media se deschide pentru copii cu cele mai apreciate desene animate ale perioadei, cu diafilme, diapozitive și poveștile la pick-up pe care le ascultau părinții de sute de ori. S-ar putea să descoperi că încă le știu pe de rost
• Jocuri de exterior: Provoacă-ți părinții să joace cu tine toate jocurile pe care le iubeau: Prinselea, Elasticul, Baba Oarba, Coarda, Melcul, Păsărică mută-ți cuibul, sau să deseneze pe asfalt și să vă întreceți la Șotron sau la X și O
• Încearcă gustul copilăriei în comunism la cafeneaua muzeului. Vezi cum era Brifcorul pe care îl beau toți copiii, încearcă o savarină sau o amandină și descoperă sandvișurile celebre în comunism.

Pe lângă activitățile dedicate copiilor din această zi, MAdC deschide expoziția temporară cu cele mai frumoase jucării din comunism. La fel cum era cu mobila, cărțile sau hainele, și când venea vorba despre jucării, toți copiii le aveau pe aceleași.

Timp de o lună, la cafeneaua muzeului, vor fi expuse jucăriile care au compus universul copilăriei noastre, de la cei mai mici soldăței de plastic, la celebra mașină în care dădeai ture în parc, spre invidia tuturor.
Veți putea descoperi împreună cu cei mici cum arăta bunicul mai sărac și comunist al Lego-ului de astăzi și cum era căruciorul de copii în care cel mai probabil ai stat și tu ore întregi la cozi la lapte, dar nu-ți mai amintești.

Preț adult: 35lei
Preț copil: 25 lei
Prețul include participarea la toate atelierele și jocurile din interior și din exterior, precum și biletul de vizitare a muzeului.

Detalii despre eveniment pe https://fb.me/e/6TUqJ8way
Vă așteptăm pe 1 iunie să sărbătorim împreună ziua copilului la Muzeul Amintirilor din Comunism!

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Teatrul Național din Timișoara invită publicul sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu, spectacol semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.