10 mai, Ziua Regalității, sărbătorită în absența Regelui Mihai
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-mai-ziua-regalitatii-sarbatorita-in-absenta-regelui-mihai/

O ceremonie de decorare a Principesei Maria va deschide, miercuri, seria de evenimente organizate cu ocazia Zilei Regalităţii (10 mai), care va include şi două concerte, un maraton regal, un simpozion şi tradiţionalul Garden Party de la Palatul Elisabeta, desfăşurate în absenţa Regelui Mihai I.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2014

Ziua Regalităţii va fi marcată de Familia Regală a României prin mai multe evenimente, care se vor desfăşura în perioada 7-10 mai.

Seria de evenimente va debuta miercuri, la Palatul Elisabeta din Bucureşti. De la ora 19.00, va avea loc în Sala Regilor ceremonia de învestire a Principesei Maria cu Ordinul Coroana României în grad de Mare Cruce, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, anunță Mediafax.

Ceremonia va fi urmată de un dineu, oferit cu ocazia sărbătorii de 10 mai. La eveniment vor participa reprezentanţi ai autorităţii politice, ai societăţii civile şi ai mediului privat. În cadrul evenimentului, Camerata Regală va susţine un recital de muzică clasică şi contemporană.

Din partea Familiei Regale vor participa la aceste evenimente, pe lângă Principesa Maria, Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae.

Principesa Maria, fiica cea mică a Regelui Mihai şi Reginei Ana, s-a născut la Copenhaga, în 1964. A făcut studii de puericultură. Lucrează la New York, în domeniul relaţiilor publice, în cadrul unei companii private, potrivit site-ului Familiei Regale.

Regele Mihai şi Regina Ana au cinci fiice: Principesa Moştenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Irina, Principesa Sofia şi Principesa Maria.

Seria de evenimente dedicate zilei de 10 mai va continua cu simpozionul „Carol I, o viaţă dedicată României”, care se va desfăşura vineri, de la ora 10.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (BCU) din Bucureşti. Instituţia aniversează centenarul inaugurării Palatului Fundaţiei Regale. Deschiderea oficială a avut loc în prezenţa fondatorului său, Regele Carol I.

La simpozionul organizat de BCU vor participa Principesa Moşenitoare şi Principele Radu, dar şi personalităţi ale vieţii culturale şi ştiinţifice.

Totodată, Radiodifuziunea Română va organiza în ajunul sărbătorii de 10 mai, vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio din Capitală, un Concert Regal. Publicul va putea asculta „Simfonia a IX-a” de Ludwig van Beethoven, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Din partea Familiei Regale vor lua parte la concert Principesa Maria şi Principele Nicolae.

Sâmbătă, 10 mai – cele mai multe evenimente dedicate Zilei Regalităţii

Sâmbătă, de la ora 8.00, va fi dat startul la cea de-a treia ediţii a Maratonului Regal. Participanţii vor alerga pe un traseu de 10,5 kilometri în jurul parcului Herăstrău. Atât startul, cât şi sosirea şi premierea vor avea loc la Palatul Elisabeta din Bucureşti.

La startul maratonului concurenţii vor fi întâmpinaţi de Principele Nicolae, iar premierea câştigătorilor va avea loc la Palatul Elisabeta, începând cu ora 15.00, în prezenţa Principesei Moştenitoare Margareta.

Totodată, sâmbătă, de la ora 11.00, Familia Regală va depune flori la statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal din Capitală. La ceremonie vor lua parte Principesa Moştenitoare, Principele Radu, Principesa Maria şi Principele Nicolae.

De asemenea, gărdina Palatului Elisabeta va găzdui cea de-a V-a ediţie a Garden Party, evenimentul urmând să aibă loc sâmbătă, de la ora 17.30.

Evenimentul, devenit tradiţie, va aduce împreună 6.000 de invitaţi, printre care personalităţi ale autorităţii politice centrale şi locale, personalităţi ale mediilor academic, cultural, ştiintific şi politic, personalităţi ale societăţii civile şi mediului de afaceri, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic şi ai Clerului. Cei 6.000 de invitaţi reprezintă toate judeţele ţării şi Republica Moldova.

Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, considerată în prezent cea mai titrată orchestră de suflători din România, va susţine un concert în grădina palatului. La fel ca în anii precedenţi, Iacarii Acrobaţi îşi vor da concursul, survolând Palatul Elisabeta.

La Garden Party vor lua parte Principesa Moşenitoare, Principele Radu, Principesa Maria şi Principele Nicolae.

Evenimentele dedicate Zilei Regalităţii se vor încheia cu un concert susţinut sâmbătă, de la ora 19.00, de Camerata Regală, la Ateneul Roman. La concert vor lua parte Principele Radu şi Principesa Maria.

Foto: wikipedia

14
/10
/15

O călătorie muzicală de la barocul lui VIVALDI - celebrul creator al suitei „Anotimpurile” - la clasicismul lui HAYDN şi al genialului MOZART, este ceea ce vă propune ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, în concertul prezentat miercuri, 21 octombrie (19.00), la Sala Radio.

13
/10
/15

Într-o zi de 13 octombrie (1921) se năştea, în Monsummano (Italia), Yvo Livi, cunoscut mai târziu ca Yves Montand, actorul şi cântăreţul adorat de francezi, considerat regele music hall-ului anilor '50.

12
/10
/15

Festivalul George Enescu a tras cortina de final luna trecută, pe 20 septembrie. A fost un tur de forţă pentru melomani şi specialişti în ediţia 22, cu tot atâtea zile, 22, de concerte unu şi unu.

12
/10
/15

Vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00, ALEXANDRU TOMESCU - solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, susţine primul său concert în noua stagiune a Sălii Radio. Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

10
/10
/15

Pentru a şaptea oară, Stagiunea de marţi seara deschide un nou sezon. Înainte de a pleca din nou la Viena, pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu va susţine marţi, 13 octombrie, ora 19, un recital în Sala mică a Ateneului Român, cu un program alcătuit din lucrări de Beethpoven, Prokofiev, Ceaikovski şi Liszt.

05
/10
/15

Pentru prima dată în istoria instituției, un spectacol produs de Opera Naţională Bucureşti a fost preluat de către o companie din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre spectacolul „La traviata” de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran şi scenografia lui Gary McCann, care a avut premiera la Bucureşti în data de 30 octombrie 2014, cu ocazia deschiderii stagiunii 2014 - 2015.

05
/10
/15

Artiști recunoscuți internațional, precum pianistu german Alexander Schimpf, Cristian Budu – cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Clara Haskil din Elveția, violonistul Ștefan Tarara – încununat cu Premiul Concursului Internațional George Enescu în 2014 sau Cvartetul Modigliani, descris drept „fabulos” de criticii de la The Seattle Times participă la cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH): 26 octombrie – 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.

03
/10
/15

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România organizează duminică, 4 octombrie 2015, la Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 18, cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor UNIMIR. Evenimentul ce are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii premiază valori confirmate din mediul cultural românesc.

02
/10
/15

“Pân’ la rai”, un proiect de excelență, aplaudat pe scene prestigioase și inclus pe coloana sonoră a unui film internațional aspirant la Oscar, va fi prezentat, în ediție excepțională, pe scena Teatrului Odeon din București, vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00.

02
/10
/15

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.