Yves Montand
https://www.ziarulmetropolis.ro/yves-montand/

Într-o zi de 13 octombrie (1921) se năştea, în Monsummano (Italia), Yvo Livi, cunoscut mai târziu ca Yves Montand, actorul şi cântăreţul adorat de francezi, considerat regele music hall-ului anilor ’50.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2015

Tatal său, Giovani Livi, militant comunist, a fost nevoit să fuga de regimul fascist italian şi a plecat cu întreaga familie în Marsilia, unde, în 1929, a obţinut cetaţenie franceză.

Pasionat de cinema şi de Fred Astaire, tânărul în vârstă de 27 de ani acceptă propunerea unui regizor de music-hall, care căuta pe cineva să “încalzească” atmosfera spectacolelor sale.

Şase ani mai târziu, la Moulin Rouge, o cunoaste pe Edith Piaf, între cei doi având loc “un coup de foudre”. Relaţia cu faimoasa cântăreaţă îl va ajuta mult pe Yves Montand în carieră pe drumul spre celebritate.

După legătura cu Edith Piaf, Montand se căsătoreşte, în 1951, cu  Sigmone Signoret. Din viaţa acestuia nu vor lipsi escapadele sentimentale, una dintre acestea consumându-se în compania celei mai dorite femei din ljume la acea vreme, diva Marylin Monroe.

Montand şi Monroe  se îndrăgostesc în timpul realizării filmului “Milliardaire”, idila lor durând însă doar până la încheierea filmărilor.

În septembrie 1985, Simone Signoret se stinge din viaţă, la vârsta de 64 de ani, iar în viaţa lui Yves Montand apare asistenta sa Amiel, cu care va avea singurul său copil.

Cântăreţul moare în noiembrie 1990, la vârsta de 70 de ani, victimă a unui infarct, fiind înmormantat în cimitirul Pere Lachaise, alături de fosta sa soţie, Simone Signoret.

Foto: Yves Montand – cinemagia

29
/09
/20

Acum când, în alte vremuri, am fi fost în plină redeschidere de stagiuni teatrale, vă propunem câteva gânduri despre bucuriile teatrului și de teatrul vieții prin vorbele lăsate de unii dintre oamenii cei mai minunați ai teatrului românesc, plecați din păcate dintre noi: Ștefan Bănică, Radu Beligan, Cătălina Buzoianu, Ștefan Iordache, Marin Moraru și Olga Tudorache.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

23
/08
/20

24 august 1899 nu este o zi ca oricare alta. Atunci, într-o zi din ultimele veri ale secolului al XIX-lea, s-a născut la Buenos Aires unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului care urma.

21
/08
/20

E dimineața zilei de 23 august 1926. O zi de luni. Rudolph Valentino, primul sex-simbol de la Hollywood, se trezește pe patul său de la New York Polyclinic Hospital. Nu știe că e ultima dimineață din viața lui… Are 31 de ani.

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

14
/08
/20

Celebrul artist plastic belgian René Magritte s-a stins din viață într-o zi de vară, pe 15 august 1967, la 68 de ani. A fost înmormântat la cimitirul Schaerbeek din Bruxelles. Mai jos îl vedeți fotografiat, lângă tabloul său, „Pelerinul”, de Lothar Wolleh, chiar în anul în care a murit...

12
/08
/20

15 fragmente din remarcabila biografie a filosofului german, semnată de scriitoarea anglo-norvegiană Sue Prideaux și apărută recent și în limba română, la Editura Polirom, în colecția Plural M: „SUNT DINAMITĂ! Viața lui Nietzsche” (traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu).

31
/07
/20

În seara de 4 august 1984, Richard Burton s-a dus la culcare pentru ultima dată. Nu s-a mai trezit niciodată. Cauza morții: hemoragie cerebrală. Peste câteva zile a fost înmormântat în cimitirul din Celigny (Geneva), îmbrăcat în costum roșu galez și împreună cu un volum de poezie de Dylan Thomas.

19
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 11 iulie 1937, la doar 38 de ani, murea la Hollywood cel care a marcat fundamental muzica clasică și cea de jazz din secolul XX, George Gershwin. Muzica lui este și astăzi la fel de proaspătă și incitantă ca acum un secol, iar opera „Porgy and Bess” dar și multe cântece ale sale sunt nelipsite din repertoriul actual.

Pagina 1 din 3412345...102030...Ultima »