10 motive ca să vii la Ideo Ideis
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-motive-ca-sa-vii-la-ideo-ideis/

Aseară s-a încheiat a zecea ediţie a Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis, care a avut loc între 1 şi 9 august, la Alexandria. I-am întrebat pe zece dintre oamenii care participă aproape în fiecare an la festival: „De ce să vii la Ideo Ideis?”. Câţiva dintre ei sunt chiar mentori ai festivalului: Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu.

Un articol de Mira Sfura|10 august 2015

1. Andi Vasluianu, actor: „Să vii ca să fii!”

2. Medeea Marinescu, actriță: „Ca să te bucuri privind lumea, teatrul, prin ochii naivi și încrezători ai celor foarte tineri.”

3. Vlad Zamfirescu, actor: „Pentru că are sens. Pentru că arta autentică are nevoie de energie și adevăr, iar tinerii de la IDEO IDEIS le au pe amândouă. Pentru că e un fenomen unic în România care, în zece ani, a influențat semnificativ nu doar destinul unui oraș – Alexandria a devenit un reper cultural național – ci și generații întregi de artiști.

Pentru că Andreea, Alex și întreaga lor echipă au reușit miracolul de a transforma o idee ambițioasă într-o realitate incontestabilă. Pentru că e unul dintre foarte puținele modele românești de succes cultural cu vocație universală (Ideo Ideis ar putea să devină o franciză).

Pentru că are o istorie mai lungă decât a României în Uniunea Europeană (în 2007, avea deja doi ani de succese). Pentru că orice om, artist sau nu, ar trebui să se bucure, măcar o dată pe an, de mâncarea și prăjiturile de la Conciato.”

4. Marius Manole, actor: „Pentru că îmi amintește de ce m-am apucat de meseria asta.”

5. Andreea Borțun, scenarist și Co-Președinte Ideo Ideis: „Pentru că oazele sunt rare.”

6. Alexandru Ion, actor și Co-Președinte Ideo Ideis: „Pentru că este locul în care e nevoie să vii doar o dată ca să te întorci de fiecare dată.”

11800602_903285279737159_3611760921460328975_n

Andreea Borțun și Alexandru Ion, la gala de deschidere a Ideo Ideis X.

7. Alex Bogdan, actor și trainer: „Ideo Ideis e locul unde oamenii învață să dăruiască, să iubească și să crească frumos împreună.”

8. Adi Bulboacă, fotograf: „Eu vin pentru spectacolele copiilor, iar recomandarea mea este ca, odată ce ai ajuns într-un an și i-ai văzut, să te întorci și să îi vezi cum cresc. E locul în care an de an îmi recapăt încrederea în generația de liceeni atât de criticată de toată lumea. Primesc lecții despre pasiune, creativitate și muncă.”

9. Vlad Bălan, fost participant la Ideo Ideis, actor: „Pentru că e în continuare cel mai intens moment din viața mea.”

10. Florin Piersic Jr., actor: „Free spirit.

Foto: Andrei Gîndac și Adi Bulboacă

14
/06
/23

The Institute și Cartierul Creativ, alături de Banca Transilvania, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1, Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, dezvoltă începând cu luna iunie un program de expoziții, workshopuri și târguri ca parte dintr-un demers de revitalizare a zonei Amzei prin intermediul economiei creative locale.

14
/06
/23

Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae, ajuns la cea de-a treia sa ediție, se va desfășura în perioada 3-25 iunie 2023 la cele mai importante orgi din București: Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif, Ateneul Român, Sala Radio, Universitatea Națională de Muzică București, Biserica Evanghelică C.A. București, Biserica Italiană, Biserica Franceză și Biserica Anglicană.

14
/06
/23

A doua ediție a Analogue Festival, cel mai mare eveniment de acest fel din regiunea de sud-centru a României, va avea loc în perioada 25-27 august pe platoul Făget de la Mioveni, aducând pe scenă artiști consacrați din țară și din străinătate - 30 de ore de muzică live - pentru un weekend de evadare, cu muzică și cultură, în mijlocul naturii.

14
/06
/23

Muzeul Naţional al Literaturii Române va organiza în 16 iunie 2023, cu prilejul Bloomsday, spectacolul de teatru „Molly Bloom”, de la ora 15.00, iar de la ora 18.00, dezbaterea dedicată noii traduceri a romanului Ulise de James Joyce, realizată de Rareș Moldovan și apărută la Editura Polirom, în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Dan Croitoru).