„Teoria recapitulării”, expoziția artistului Ștefan Ungureanu la The H Gallery
https://www.ziarulmetropolis.ro/teoria-recapitularii-expozitia-artistului-stefan-ungureanu-la-the-h-gallery/

The H Gallery (Calea Victoriei 109) marchează primul său an de existenţă pe scena culturală cu expoziţia „Teoria recapitulării”, a lui Ștefan Ungureanu, în colaborare cu galeria H’art.

Un articol de Petre Ivan|14 iunie 2023

Unul dintre cei mai reprezentativi artiști vizuali ai generației sale, Ștefan Ungureanu (n.1984) se află la cea de-a 12-a expoziție personală, prilej pentru a explora o formă artistică pe care doar a tatonat-o în trecut: lucrările de tip vanitas, cunoscute și ca memento mori.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 08 iunie, de la ora 19:00. Titlul expoziției face trimitere la o teorie cu rădăcini în lumea antică, reformulată de Ernest Haeckel la sfârșitul secolului XIX ca „legea biogenezei”, conform căreia ontogenia repetă filogenia: adică dezvoltarea embrionului unei ființe vii reia fazele dezvoltării evolutive a speciei sale. Interpretarea pe care a dat-o autorul teoriei a dus din păcate la derapaje grave, inclusiv la folosirea ei în logica ideologiei naziste. Deși invalidată din punct de vedere științific chiar de la momentul formulării ei, ecouri ale acestei teorii persistă în științele sociale sau în filosofie. Atracția ei este că oferă o rezolvare perfectă a universului, o explicație armonioasă care amintește și de ciclicitatea vieții la vechii greci. Acesta este și motorul recapitulării pe care o face aici artistul, care începe cu propria copilărie și se încheie cu cea a fiului său, într-o buclă perfectă.

Artistul reia secvențe din copilărie ca o anticipare a celor pe care le va trăi propriul copil: suntem într-o vizită la muzeele (reale sau imaginare) care l-au marcat pe artist în primii ani de existență. Și muzeele și lumea s-au schimbat între timp, iar această vizită magică nu ne deschide ușile unui muzeu de istorie naturală, ci ale unuia mai degrabă tehnologic. Omul și existența lui ne sunt redate în diorame, prin intermediul unor obiecte familiare, unele foarte vechi, altele care ne trimit în viitor, ca într-o serie de vanitas-uri contemporane. Este recapitularea posibilă, sau sunt aceste mesaje în sticlă regăsite din trecut mai degrabă proiecții ale unui viitor inventat acum mai multe decenii în SF-uri, dar care în zilele noastre e din ce în ce mai aproape de realitate?

Expoziția va fi deschisă marți-sâmbătă, în intervalul 14:00 – 19:00, până pe 10 august.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.