Bloomsday ediția a II-a, la Muzeul Național al Literaturii Române din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/bloomsday-editia-a-ii-a-la-muzeul-national-al-literaturii-romane-din-bucuresti/

Muzeul Naţional al Literaturii Române va organiza în 16 iunie 2023, cu prilejul Bloomsday, spectacolul de teatru „Molly Bloom”, de la ora 15.00, iar de la ora 18.00, dezbaterea dedicată noii traduceri a romanului Ulise de James Joyce, realizată de Rareş Moldovan şi apărută la Editura Polirom, în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Dan Croitoru).

Un articol de Petre Ivan|14 iunie 2023

Spectacolul de teatru Molly Bloom, în care joacă actrița Raluca Gheorghiu-Culda, este o adaptare liberă de Radu Aldulescu după James Joyce, regia fiind semnată de Alina Hiristea, iar scenografia de Raluca Negoescu.

Spectacolul de teatru este inspirat de legendara Molly Bloom, personajul care descinde din paginile romanului Ulise al lui James Joyce. Comedia feminității se desfășoară într-un flux continuu de gânduri și trăiri, ca viața însăși. Pentru prima oară în România, capodopera lui James Joyce ajunge pe scenă, prin personajul Molly Bloom, întruchipat de Raluca Gheorghiu-Culda, care reușește o excepțională performanță actoricească. Avem șansa să retrăim, împreună cu ea, celebra noapte din Dublin, ce urmează celebrei Bloomsday, sărbătorită peste tot în lume. Iubitorii de Joyce și de teatru se vor bucura de spectacolul unei superbe Molly Bloom care reușește să se elibereze, în cel mai surprinzător mod, din închisoarea căsniciei, din toate închisorile lumii.

Spectacolul este produs de Asociația Teatrul Proxim.
Durata: 1h 15 min

În parteneriat cu Ambasada Irlandei în România şi Editura Polirom, vă așteptăm la o dezbatere pe marginea noii traduceri a romanului Ulise de James Joyce, la care sunt invitaţi Dan Croitoru şi Radu Paraschivescu. Un eveniment moderat de Loreta Popa.

Bloomsday este un eveniment sărbătorit în lumea întreagă în 16 iunie, ziua în care se desfășoară acțiunea romanului Ulise. În acest an, Bucureștiul se alătură celor peste 200 de orașe din întreaga lume la această sărbătoare a cărei denumire a fost inspirată de numele personajului principal al cărții, Leopold Bloom. În opinia Excelenței Sale Dl Paul McGarry, „Bloomsday este o zi din viața unui om obișnuit, este una dintre cele mai importante zile din calendarul cultural al Irlandei, iar temele din Ulise sunt universale și rezonează cu oamenii din întreaga lume”.

09
/12
/24

Alexandru Tomescu va interpreta vineri, 13 decembrie 2024 (19.00), la Sala Radio, celebrul Concert în re major pentru vioară și orchestră semnat de Beethoven, unicul concert pentru vioară creat de „titanul de la Bonn”.

09
/12
/24

Institutul Cultural Român de la Viena marchează în perioada 11 decembrie 2024-14 ianuarie 2025 împlinirea a 35 de ani de la Revoluția Română din 1989.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

26
/11
/24

Pe 1 Decembrie, la ora 16.00, la Muzeul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București se va deschide o nouă expoziție dedicată lui Édouard de Max (1869-1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comedii Franceze.