100 de ani de la nașterea coregrafului și balerinului Oleg Danovski
https://www.ziarulmetropolis.ro/100-de-ani-de-la-nasterea-coregrafului-si-balerinului-oleg-danovski/

„Dansul este o sculptură cinetică, pentru că trupul balerinului adună în el toată tensiunea mişcării. Artistul coregraf este un compozitor al vieţii în mişcare .” – Maestrul Oleg Danovski. În urmă cu un secol, într-o zi de 9 februarie (1917) se năştea, în localitatea Vosnesensk din Ucraina, coregraful şi balerinul Oleg Danovski.

Un articol de Petre Ivan|9 februarie 2017

Oleg Danovski a făcut primii pași în balet la vârsta de 13 ani, la Cernăuți.  Ajuns la București, a urmat lecții de balet cu Floria Capsali, care i-a remarcat talentul.

În casă, ca și la școală sau teatru, eram în mijlocul preocupărilor și al unei atmosfere culturale deosebite. – Oleg Danovski, in ”Dirijorul de lebede. Întâlniri cu Oleg Danovski” (Editura Muzicală, București, 1989).

oleg danovskiAflă dintr-un ziar că la ”Cărăbuș” se făcea un concurs pentru completarea corpului de figuranți și devine astfel figurant în vestita trupă condusă de Constantin Tănase, care avea să-i marcheze începuturile artistice.

În 1932 debutează ca balerin la Grădina ”Cărăbuș”, apoi, prin anii 1932-1933, ajunge la compania ”Alhambra”, atras fiind de spectacolele de aici.

Devine prim-balerin, apoi maestru de balet al ansamblului de balet de la ”Alhambra”, Nicolae Vlădoianu, directorul companiei Alhambra, numindu-l ”sfinxul slav”.

La începutul anilor ’40 încearcă o serie de colaborări, inclusiv cu baletul Operei.

Simțeam că venise momentul unor mari și consistente desfășurări coregrafice. Și estimam acest lucru atât ca balerin cât și ca maestru coregraf. Singurul loc în care mă puteam împlini era scena Operei. – Oleg Danovski

Motivul principal pentru care părăsește teatrul de revistă orientându-se spre baletul clasic a fost, după cum el însuși declară, ”afirmarea unei școli, cea a Operei, unde Floria Capsali a atras, încă de la început, valorile pe care le formase de-a lungul anilor”.

Una dintre primele sale montări de proporții a fost ”Lakmé” de Léo Delibes. În 1949 are loc premiera baletului ”Harap Alb”, realizat de Oleg Danovski.

La 7 noiembrie 1957 a avut loc un eveniment în lumea baletului clasic românesc, anume premiera la Teatrul de Operă și Balet din București a spectacolului ”Lacul lebedelor”, în patru acte, regia aparținându-i maestrului Oleg Danovski.

Rolul principal Odette/Odille a fost interpretat de celebra balerină Irinel Liciu. Această montarea a spectacolului ”Lacul lebedelor” a fost apreciată în numeroase turnee drept una dintre cele mai bune din lume.oleg danovski

În 1978, s-a întâlnit cu directorul Teatrului de Revistă „Fantasio” din Constanța, Aurel Manolache, care i-a propus o colaborare. Astfel, Oleg Danovski, care mai colaborase cu acest teatru, a înființat aici un ansamblu de balet — Ansamblul de balet contemporan și clasic ”Fantasio”, ca formație artistică profesionistă, distinctă.

Oleg Danovski s-a afirmat pe toate marile scene ale lumii, precum Teatrul Balșoi, Opera din Milano sau Metropolitan Opera din New York.

A făcut parte, totodată, din numeroase jurii internaționale la concursuri de balet clasic. A primit titlul de Artist Emerit al Artei, a fost decorat cu ”Meritul cultural” și i-au fost decernate, de-a lungul timpului, numeroase alte medalii, distincții și diplome.

Ultimul spectacol al lui Oleg Danovski a fost ”Crăiasa zăpezilor”, la montarea căruia a lucrat deși era grav bolnav. Celebrul coregraf a murit la 21 octombrie 1996. Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța îi poartă numele.

Anul acesta, pe 6 mai, maestrul Oleg Danovski va fi omagiat de teatrul care îi poartă numele printr-o Gală Extraordinară de Balet. (sursa: agerpres.ro)

Foto: Oleg Danovski – facebook

27
/07
/23

The Strizzers anunță lansarea single-ului cu numărul 4, în data de 28 iulie 2023. În prima parte a zilei, piesa va fi publicată pe platformele de streaming, urmând ca seara, începând cu ora 19:30, să aibă loc concertul de lansare în The Pub Universității.

25
/07
/23

Pregătirile pentru Analogue Festival 2023 sunt în toi. Peste exact o lună, pe 25 august, pe platoul Făget de lângă Mioveni, vom da startul celei de-a doua ediții a festivalului, care propune publicului evadarea în natură și muzică. Anul acesta, pe lângă deja mult-așteptatele ridicări cu balonul cu aer cald sau activările-surpriză ale sponsorilor și partenerilor, organizatorii și-au propus să transforme locul într-un uriaș board game.

21
/07
/23

Ziua 2 din Electric Castle 2023 a fost despre dragoste la prima vedere: artiști aflați la prima lor prezență în România și publicul prezent pe domeniul Banffy au creat o conexiune pe viață. Macklemore a depășit și cele mai exigente așteptări.

17
/07
/23

Pentru a șaptea oară, Orchestrele Naționale de Tineret ale României sunt invitate la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente culturale de gen din întreaga lume. Astfel, Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal porneşte într-o călătorie muzicală europeană cu 3 concerte, ce o va duce de această dată de la Bucureşti, la Kassel şi apoi la Berlin.