100 de obiecte de design românesc – o expoziție și un e-muzeu fără precedent 
https://www.ziarulmetropolis.ro/100-de-obiecte-de-design-romanesc-o-expozitie-si-un-e-muzeu-fara-precedent/

Prima arhivă istorică a designului românesc se lansează la MATER, pe 24 octombrie. Pentru prima dată în România, asociaţia Nod Makerspace construieşte un proiect pe cât de curajos, pe atât de util: istoria designului românesc de la 1918 încoace. 

Un articol de |17 octombrie 2018

100 de obiecte de design românesc este numele expoziției și e-muzeului ce vor fi lansate în București pe 24 octombrie, la MATER.

După luni de cercetare și arhivare, echipa multidisciplinară a pus cap la cap traseul ultimilor 100 de ani de design românesc – un domeniu special, autentic, crescut într-un context social și politic intens și uneori bizar.

Schiurile Reghin, pantofii Guban, pălăriile Dădârlat, covoarele Cisnădie, calculatoarele Cobra, automobilul Aurel Perșu – primul automobil aerodinamic – sunt doar câteva dintre obiectele inedite și evocatoare de amintiri, care au marcat descoperiri tehnologice și etape importante ale istoriei românești din ultimul secol. Pasionații de design vor descoperi exemplarele și poveștile din arhiva digitală – o invitație la explorare și o resursă pentru profesioniști.

”Expoziția își propune să creeze un mic scurtcircuit între vechi și nou, numai pentru a restabili apoi o legătură mai puternică între imaginarul colectiv și noile inițiative locale. Cu cât înțelegem mai multe despre cum s-a transformat designul și cum i-a fost modelată evoluția, cu atât avem un set mai mare de cunoștințe pentru a răspunde nevoilor actuale”, descrie Andra Giuglea, arhitect coordonator al echipei de cercetare.

 Expoziția aduce o parte din obiectele prezente în arhiva digitală și va fi deschisă publicului între 24 octombrie și 4 noiembrie la MATER – biblioteca de materiale. Din noiembrie, colecția va călători în Europa, cu o primă oprire în Serbia, la Novi Sad.

”100 de obiecte de design românesc” nu este o colecție închisă – este doar un început. Proiectul își propunere să aducă la zi circuitul designului românesc și cursul firesc al creativității locale. Vino să explorezi și să contribui la prima arhivă de design românesc!

 Adresa: MATER – Biblioteca de Materiale, Splaiul Unirii nr 160, parter

24 octombrie – 4 noiembrie

 Program de vizitare: luni – duminică, între 10.00 – 19.00

Intrare liberă

Proiectul 100 de obiecte de design românesc este o inițiativă a asociației Nod Makerspace – grup de creativi multidisciplinari care a creat primul makerspace din România și prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est.

Foto: Prima arhivă istorică, 100 de obiecte de design românesc  – Cristian Vasile

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

26
/08
/19

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunțite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.