100 de obiecte de design românesc – o expoziție și un e-muzeu fără precedent 
https://www.ziarulmetropolis.ro/100-de-obiecte-de-design-romanesc-o-expozitie-si-un-e-muzeu-fara-precedent/

Prima arhivă istorică a designului românesc se lansează la MATER, pe 24 octombrie. Pentru prima dată în România, asociaţia Nod Makerspace construieşte un proiect pe cât de curajos, pe atât de util: istoria designului românesc de la 1918 încoace. 

Un articol de |17 octombrie 2018

100 de obiecte de design românesc este numele expoziției și e-muzeului ce vor fi lansate în București pe 24 octombrie, la MATER.

După luni de cercetare și arhivare, echipa multidisciplinară a pus cap la cap traseul ultimilor 100 de ani de design românesc – un domeniu special, autentic, crescut într-un context social și politic intens și uneori bizar.

Schiurile Reghin, pantofii Guban, pălăriile Dădârlat, covoarele Cisnădie, calculatoarele Cobra, automobilul Aurel Perșu – primul automobil aerodinamic – sunt doar câteva dintre obiectele inedite și evocatoare de amintiri, care au marcat descoperiri tehnologice și etape importante ale istoriei românești din ultimul secol. Pasionații de design vor descoperi exemplarele și poveștile din arhiva digitală – o invitație la explorare și o resursă pentru profesioniști.

”Expoziția își propune să creeze un mic scurtcircuit între vechi și nou, numai pentru a restabili apoi o legătură mai puternică între imaginarul colectiv și noile inițiative locale. Cu cât înțelegem mai multe despre cum s-a transformat designul și cum i-a fost modelată evoluția, cu atât avem un set mai mare de cunoștințe pentru a răspunde nevoilor actuale”, descrie Andra Giuglea, arhitect coordonator al echipei de cercetare.

 Expoziția aduce o parte din obiectele prezente în arhiva digitală și va fi deschisă publicului între 24 octombrie și 4 noiembrie la MATER – biblioteca de materiale. Din noiembrie, colecția va călători în Europa, cu o primă oprire în Serbia, la Novi Sad.

”100 de obiecte de design românesc” nu este o colecție închisă – este doar un început. Proiectul își propunere să aducă la zi circuitul designului românesc și cursul firesc al creativității locale. Vino să explorezi și să contribui la prima arhivă de design românesc!

 Adresa: MATER – Biblioteca de Materiale, Splaiul Unirii nr 160, parter

24 octombrie – 4 noiembrie

 Program de vizitare: luni – duminică, între 10.00 – 19.00

Intrare liberă

Proiectul 100 de obiecte de design românesc este o inițiativă a asociației Nod Makerspace – grup de creativi multidisciplinari care a creat primul makerspace din România și prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est.

Foto: Prima arhivă istorică, 100 de obiecte de design românesc  – Cristian Vasile

12
/04
/17

Cea mai mare expoziţie dedicată lui Ştefan Luchian din ultimii 50 de ani va fi organizată la Pavilionul Muzeal de la Art Safari, între 19 mai - 18 iunie, la Galeriile Kretzulescu (Calea Victoriei 45), şi va cuprinde opere ale artistului din peste 20 de instituţii muzeale, dar şi din cele mai importante colecţii private.

11
/04
/17

Premiul Pulitzer 2017 pentru "Fotoreportaj" (Feature Photography") a revenit publicației Chicago Tribune, care a publicat un portret al unui copil de 10 ani care a supraviețuit unui schimb de focuri în Chicago, și al mamei sale, care încearcă să reia cursul vieții după această dramă.

05
/04
/17

“Rerotikon”, prima expoziție de artă erotică găzduită de Galeria Rotenberg-Uzunov din București, va fi vernisată joi, 6 aprilie, ora 19.00. Semnatara picturilor expuse este tânăra artistă Diana Manole, care explorează puterea de seducție a nudurilor umane, cu accente vintage din pin-up-ul american într-o combinație cu tușa mult mai recentei Școli de la Cluj.

30
/03
/17

Prințul Charles a sosit, în această dimineața, la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti", fiind întâmpinat de directoarea instituției, Paula Popoiu, și de Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii. Alteța Sa Regală a fost primită cu pâine și sare.

26
/03
/17

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Institutul Francez, vă invită marți, 28 martie 2017, orele 18.30, la conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator”, susținută de Mihaela Petrov, critic și istoric de artă. Conferința face parte din seria de evenimente ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.

20
/03
/17

Fotograful Mircea Albuțiu vă prezintă 10 imagini din seria de 40, numită New Energy. Seria a fost expusă la Arcade 24 în Bistrița Năsăud în septembrie 2015; în 28 aprilie 2017 va fi vernisată la Teatro Jose Lucio da Silva din Leiria, Portugalia iar în august 2017 la sediul ICR din Lisabona.