12 filme recente de pe HBO Max bune de văzut în decembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/12-filme-recente-de-pe-hbo-max-bune-de-vazut-in-decembrie/

Pentru că se apropie finalul de an, deci perioada bilanţurilor şi a vacanţei de sărbători, vă propunem o listă de 12 filme recente bune, disponibile pe platforma HBO Max (şi care nu au fost distribuite în cinematografele de la noi).

Un articol de Ionuţ Mareş|5 decembrie 2022

În timp ce mă documentam pentru un podcast despre filme la care am fost invitat, m-am pus să cercetez cu atenţie platforma HBO Max. Şi am avut surpriza plăcută să descopăr că, printre multe lucruri mai mult sau mai puţin demne de atenţie, sunt disponibile acolo şi destule filme recente bune sau foarte bune (şi pe care am apucat să le văd în alte contexte).

Şi pentru că am observat că multă lume e în căutare de orientări şi recomandări (lucru firesc dată fiind oferta copleşitoare de „conţinut”), am zis să fac o listă cu filme din 2021, plus unul chiar din 2022, care mi-au plăcut mult şi pe care le consider stimulante, dar care nu intrat în circuitul sălilor la noi (ci eventual unele au ajuns pe la câte un festival), deci au avut şanse mai mici de a fi descoperite.

Mi-au ieşit 12, puse aleatoriu – unele sunt făcute de cineaşti cunoscuţi, altele de regizori care s-ar putea să nu vă spună (încă) nimic.

Feathers (2021, Egipt-Franţa) – Omar El Zohairy

Hit the Road (2021, Iran) – Panah Panahi

Wheel of Fortune and Fantasy (2021, Japonia) – Ryûsuke Hamaguchi

The Girl and the Spider (2021, Elveţia) – Ramon Zürcher, Silvan Zürcher

Censor (2021, Marea Britanie) – Prano Bailey-Bond

Licorice Pizza (2021, SUA) – Paul Thomas Anderson

Benedetta (2021, Franţa) – Paul Verhoeven

The Balcony Movie (2021, documentar, Polonia) – Pawel Lozinski

El crítico (2022, documentar, Spania) – Javier Morales Perez, Juan Zavala

The Card Counter (2021, SUA) – Paul Schrader

Magnetic Beats (2021, Franţa) – Vincent Maël Cardona

 

France (2021, Franţa) – Bruno Dumont

14
/06
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, se deschide vineri, 14 iunie, cu o Gală de Deschidere sold-out la care sunt așteptați peste 3.500 de spectatori.

07
/06
/24

Spectatorii celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura între 14 și 24 iunie la Cluj-Napoca, vor avea ocazia să vadă în sala de cinema primele episoade sau sezoane complete ale unor seriale noi, prezentate în premieră națională, în secțiunea „Va Urma”.

04
/06
/24

După 15 ani, sute de filme, ateliere, programe și mii de spectatori, EducaTIFF, secțiunea specială a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14 – 24 iunie, Cluj-Napoca) dedicată educației cinematografice, devine MiniTIFF, un festival de film care va avea loc în octombrie la Cluj-Napoca.

22
/05
/24

Proiectul ‘Past Present’, realizat de platforma interdisciplinară de producție, cercetare și educație PETEC, a primit premiul pentru *Promovarea culturii române în lume* în cadrul Galei AFCN din seara de 20 mai 2024, în baza rețelei de parteneriate cu spațiul artistic Beaconsfield (Londra), Centrul Național al Dansului București (CNDB) și Fundația Triade (Timișoara).

16
/05
/24

Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura la Cluj-Napoca, între 14 și 24 iunie.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.