120 de ani de la naşterea lui Alfred Hitchcock
https://www.ziarulmetropolis.ro/120-de-ani-de-la-nasterea-lui-alfred-hitchcock/

„Blondele sunt cele mai potrivite victime. Ele sunt asemeni zăpezii virgine în care ies la iveală urmele însângerate.” – Alfred Hitchcock. Se împlinesc, astăzi, 120 de ani de la naşterea cineastului considerat „maestrul suspansului”. 

Un articol de Petre Ivan|13 august 2019

Alfred Hitchcock s-a născut la 13 august 1899, la Leytonstone, Essex, Londra. Primul său loc de muncă a fost în 1915, ca estimator pentru compania Henley Telegraph and Cable, iar în perioada care a urmat a început să fie interesat de filme şi lectura revistelor comerciale din SUA.

„Când un actor vine la mine să discute personajul său, îi spun – e în scenariu. Dacă el mă întreabă care este motivaţia mea? – îi răspund: salariul tău.” – Alfred Hitchcock

În jurul anului 1920 a intrat în industria cinematografiei şi a început să facă schiţe pentru decorurile peliculelor.  Hitchcock a realizat primul său film de marcă în anul 1927 intitulat „The Lodger: A Story of the London Fog”.

În acelaşi an, pe 2 decembrie, Hitchcock s-a căsătorit cu Alma Reville. Au avut un singur copil, Patricia Hitchcock, care s-a născut pe 7 iulie 1928.

Alfred Hitchcock servind-o cu un ceai pe Grace Kelly, pe platourile de filmare ale pelciulei To Catch a Thief, 1955

„Căsătoria este singura condamnare pe viaţă, de care eşti iertat pentru comportament urât.” – Alfred Hitchcock

Succesul său s-a dovedit atunci când a realizat o serie de filme în Marea Britanie între care amintim: „The Lady Vanishes” (1938) şi „Jamaica Inn” (1939), unele dintre ele câştigându-şi faima şi în SUA.

În 1940, familia Hitchcock s-a mutat la Hollywood, unde producătorul David O. Selznick l-a angajat pentru a regiza o adaptare a romanului „Rebecca” (1940) de Daphne du Maurier. Filmul a fost nominalizat de nouă ori la premiile Oscar şi a câştigat Oscarul pentru cea mai bună peliculă şi cea mai bună cinematografie realizată alb-negru.

În 1945 a regizat „Spellbound” care i-a avut în distribuţie pe Gregory Peck şi Ingrid Bergman, iar anul următor a regizat pelicula „Notorius” care i-a avut în distribuţie pe Cary Grant şi Ingrid Bergman.

În anul 1958 a primit premiul Festivalului de Film de la San Sebastian pentru filmul „Vertigo” care i-a avut protagonişti pe James Stewart şi Kim Novak. În 1959 realizează „North by Northwest” cu Cary Grant şi Eva Marie Saint.

Urmează pelicula „Psycho” cu Anthony Perkins şi Janet Leigh, una dintre cele mai mari importante din cariera sa, ea având o scenă ce a impresionat şi a influenţat istoria celei de-a şaptea arte, asasinarea protagonistei la duş, la jumătatea filmului.

„Fac filme ca să scap de propriile frici.” – Alfred Hitchcock

În 1963 a regizat celebra peliculă „The Birds” cu Tippi Hedren şi Rod Taylor, urmată de „Marnie” (1964) care i-a avut în distribuţie pe Tippi Hedren şi Sean Connery.

Peliculele „Torn Curtain” (1966) cu Paul Newman şi Julie Andrews şi „Topaz” (1969) cu Frederick Stafford şi Claude Jade nu au avut succesul scontat. Au mai urmat filmele „Frenzy” (1972) şi „Family Plot” (1976).

În anul 1979, American Film Institute i-a decernat premiul pentru viaţa sa închinată artei cinematografice.

„Prietenii adevăraţi locuiesc foarte departe unul de altul.” – Alfred Hitchcock

Hitchcock s-a stins din viaţă la 29 aprilie 1980, la Los Angeles.

(sursa text: agerpres.ro)

Foto: Alfred Hitchcock – facebook

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.