17 ianuarie în cultură – Cehov, Iorga & Benjamin Franklin
https://www.ziarulmetropolis.ro/17-ianuarie-in-cultura-cehov-iorga-si-al-capone/

Într-o zi de 17 ianuarie s-au născut scriitorul rus Anton Pavlovici Cehov, istoricul Nicolae Iorga şi politicianul american Benjamin Franklin, inventatorul paratrăsnetului.

Un articol de Petre Ivan|17 ianuarie 2017

1749: Domnitorul Țării Românești Grigore Ghica dă hrisovul prin care reorganizează învățământul din Transilvania. Hrisovul stabilește și bugetul Academiei Domnești din București.

1821: A fost redactat „Cererile norodului românesc”, document cu caracter constituțional. În cele peste 30 de puncte ale acestui act, se evidenția scopul revoluției de la 1821, ca fiind acela de a se pune capăt amestecului puterilor străine în treburile interne ale țării, ca și realizarea unor reforme.

1904: Piesa de teatru Livada de vișini de Anton Pavlovici Cehov a fost interpretată în premieră la Moscova.

1906: În baza legii asupra brevetelor de invenții, se înființează Oficiul român de invenții, care înregistra atât invenții românești, cât și „brevete de importații”.

1966: Simon și Garfunkel lansează al doilea lor album, Sounds of Silence.

1975: Bob Dylan lansează „Blood on the Tracks”, considerat unul dintre cele mai bune albume ale lui

S-au născut:

1600 – Pedro Calderon de la Barca, dramaturg spaniol.

1706 – Benjamin Franklin, politician, filosof şi om de ştiinţă american.

1798 – Filosoful francez Auguste Comte, reprezetant de seamă al sociologiei şi a pozitivismului.

1820 – Scriitoarea Anne Brönte („Agnes Grey”).

1860 – Scriitorul rus A.P.Cehov („Unchiul Vanea”, „Trei surori”, „Livada de vişini”).

1871 – Nicolae Iorga, istoric, critic literar, dramaturg, memorialist, scriitor român, politician şi prim-ministru al României.

1899 – Al Capone (supranumit „Cicatrice/Scarface”), gangster american, unul dintre cei mai ecranizate personaje în filmele cu gangsteri.

17 ianuarie

1933 – Cântăreaţa de muzică uşoară, Dalida (Jolanda Gigliotti). Stabilită în Franţa (1955), Dalida a avut o carieră de succes (discuri de aur şi de platină).

S-au stins din viață:

1985 – Irina Codreanu, sculptor şi desenator. Între anii 1924-1928 lucrează în atelierul lui Brâncuşi.

2002 – Scriitorul spaniol Camilo Jose Cela, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1989.

2003 – Cel mai cunoscut antropolog român, Cantemir Rişcuţia, notează Mediafax.

2011  – Producătorul muzical american Don Kirshner, supranumit „omul cu urechea de aur”; Don Kirshner a lansat carierele unor artişti  precum Neil Diamond, Bobby Darin sau Neil Sedaka.

Cine a fost Benjamin Franklin

A lucrat ca diplomat în Anglia și Franța și a facut parte din comitetul care a conceput Declarația de Independență a S.U.A. pe care a semnat-o in 1776, contribuind  la conceperea Constitutiei Americane. În anul 1752 a descoperit originea electrică a fulgerului inventând apoi paratrasnetul.

Majoritatea inventiilor lui Benjamin Franklin au provenit din nevoile personale sau generale pe care le observa in comunitate. Dezvăluirea tainei fulgerului si crearea paratrasnetului, l-au asezat pentru totdeauna pe Benjamin Franklin între geniile binefacătoare ale omenirii.

Foto cu 17 ianuarie: Cehov, Iorga și Benjamin Franklin

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.