Cea de-a treia ediție „SuperPovești din București”, la start
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-de-a-treia-editie-superpovesti-din-bucuresti-la-start/

Compania de Librării Bucureşti (CLB), cel mai longeviv lanţ de librării din România, şi Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediţie a SuperPoveşti din Bucureşti, un proiect îndrăgit care îşi propune să readucă în actualitate legendele şi poveştile despre oraş cu ajutorul noii generaţii de cititori.

Un articol de Petre Ivan|1 martie 2023

Copiii și adolescenții din capitală sau cei care învață în București sunt invitați să caute poveștile ascunse din istoria orașului: să le documenteze în familie, în cadrul comunității locale, în cadrul școlii, prin dialog cu profesorii, în biblioteci, în librării, să le „vâneze” în documentele și materialele din spațiul digital, pentru ca mai apoi să le transpună în povești.

La începutul toamnei, în perioada 11 – 21 septembrie 2023, copiii și adolescenții cu vârste între 8 și 18 ani, împărțiți în trei mari categorii de vârstă, sunt așteptați să trimită poveștile lor către organizatori. Un juriu va evalua poveștile trimise de ei, câștigătorii fiind anunțați pe data de 1 octombrie 2023. Cele mai bune povești vor fi publicate într-un volum colectiv, care va fi lansat în luna decembrie a acestui an. Participarea copiilor la concurs este gratuită.

Ne place să credem că, pe lângă dragostea de carte, care ne-a definit întotdeauna, CLB reprezintă Cunoaștere, Libertate și Bucurie pentru pasionații de lectură. De aceea, avem convingerea că, împreună, vom reuși să creștem o nouă generație de tineri valoroși, care să prețuiască darul minunat al lecturii. Iar proiectul SuperPovești din București încurajează deplin acest obicei. (Marieta Seba, directoarea Companiei e Librării București)

Lansat în perioada pandemiei și derulat cu succes în 2021 și 2022, proiectul SuperPovești din București a fost desemnat la finalul anului trecut drept „Cea mai bună campanie de comunicare din domeniul Cultură / Artă” la Romanian PR Award.

Sub umbrela SuperPovești din București au fost lansate până în prezent două volume.

Câștigătorii primei ediții a concursului și autorii primului volum sunt Thea Ilinca Jianu și Mara Miloș de la Liceul Teoretic Național (categoria 8-10 ani), Ioana Alexandra Anastasiu de la Școala Generală 280, Matei Andrei Petrescu de la Colegiul Național „Cantemir Vodă”, Thomas Popescu de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și Emil Racoveanu de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” (categoria 11-14 ani) și Bianca Georgiana Maria Borș de la Colegiul Național „Sfântul Sava” (categoria 15-18 ani).

Cea de a doua ediție a însumat 10 câștigători: Matei Alexandru Neacșu de la Școala Generală nr. 280, Antonia-Teodora Tiniche și Petra-Alessia Tiniche de la Școala Generală nr. 117, Thea Ilinca Jianu și Mara Miloș de la Liceul Teoretic Național (categoria 8-10 ani), Anastasia Nica de la Liceul Teoretic Național, Maria Cioflec de la Școala Internațională HLA, Matei-Andrei Petrescu de la la Colegiul Național „Cantemir-Vodă”, Teodora Mateescu de la Școala Generală nr. 178 și Andreea Rotaru de la Școala Generală nr. 280 (categoria 11-14 ani).

SuperPovești din București este o inițiativă a Companiei de Librării București și a Asociației Headsome Communication realizată în parteneriat cu Primăria București, ARCUB, Muzeul Național al Literaturii Române și Radio România Cultural.

Inițiatoarea și coordonatoarea proiectului este Oana Boca Stănescu, manager cultural, președinta Headsome Communication: „Bucureștiul este o moștenire pe care o primim și pe care vrem să o ducem mai departe prin povești. Este ceea ce își propune și campania SuperPovești din București, care «rulează în buclă»: să le ofere anual tinerilor cititori din capitală câte o carte scrisă chiar de reprezentanții generației lor – prima carte în care copiii și adolescenții din București rescriu legendele orașului, într-o campanie de promovare a lecturii, scrisului și memoriei sociale, inițiată de Compania de Librării București, cel mai vechi lanț de librării din România, și Headsome Communication, prima agenție de comunicare autohtonă dedicată proiectelor de promovare a lecturii”.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.