186 de ani de la nașterea lui Ion Creangă
https://www.ziarulmetropolis.ro/186-de-ani-de-la-nasterea-lui-ion-creanga/

În luna martie, Teatrul „Ion Creangă” aniversează 186 de ani de la naşterea scriitorului Ion Creangă.

Un articol de Liliana Matei|22 februarie 2023

Cu această ocazie va avea loc evenimentul „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie”. Toată luna vor avea loc spectacole de teatru după poveștile lui Creangă, ateliere de teatru, precum și o expoziție, la Sala Mică a Teatrului din Strada Biserica Amzei nr. 21-23.

Luna martie nu aduce doar primăvara, ci și o serie de evenimente culturale, începând cu Ziua Mărțișorului și cu Ziua Mamei, urmate de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret (20 martie) și Ziua Mondială a Teatrului (27 martie). Toate aceste evenimente s-au adunat într-o singură poveste și eveniment dedicat lui Ion Creangă.

Toată luna vom avea parte de povești și amintiri din copilărie. Pe lângă spectacolele din repertoriul curent al Teatrului Ion Creangă, cum ar fi: „Punguța cu doi bani”, „Fata babei și fata moșului”, „Ursul păcălit de vulpe” și „Prostia omenească”, vor avea loc și ateliere de teatru și improvizație după poveștile lui Ion Creangă. Cei mici se vor aventura prin poveștile lui Creangă, vor putea deveni personaje și, ghidați de actori, vor spune propria poveste, având puterea de a modifica finalul ei. În seria atelierelor dedicată amintirilor lui Creangă, cei mici vor face cunoștință cu Nică și câteva dintre personajele despre care povestește acesta: Smărăndița, mătușa Mărioara, mama și pupăza. Copiii vor lua parte la toate năstrușniciile lui Nică și îl vor ajuta pe acesta să descopere de ce este bine să mergi la școală, să îți asculți mama și de ce nu trebuie să rănești animalele sau să furi.

Vom sărbători această lună și prin reamintirea unor spectacole din repertoriul Teatrului Ion Creangă printr-o expoziție în aer liber la intrarea în curtea Sălii Mici. Ne vom aduce aminte de spectacole de teatru, precum „Dănilă Prepeleac” (regia Boris Petroff), „Un lup, o capră și trei iezi” (regia Cornel Todea), „Harap Alb” (regia Cornel Todea), „Amintiri din copilărie” (regia Peter Kerek) sau „O poveste a porcului” (regia Mircea Cornișteanu).

Evenimentul „Luna lui Ion Creangă” se va încheia cu o surpriză, respectiv premiera spectacolului-colaj „Creanga prin povești”, care are la bază cele mai importante momente din poveștile lui Ion Creangă. Scenariul și regia sunt semnate de Ani Crețu, iar din distribuția spectacolului fac parte actorii Teatrului „Ion Creangă”: Ionuț Antonie, Claudia Revnic, Marius Nănău, Ani Crețu, Maria Țăran, Cerasela Popescu, Vera Linguraru, Nicoleta Rusu, Valeria Stoian, Voicu Hetel, Ciprian Niculae, Liliana Donici, Oana Bănuță, Cristian Boeriu, Alexandru Prica, Camelia Andriță, Ion Ionuț Ciocia, Cristian Crețu, Julieana Drăghici.

Activitățile vor începe pe 1 martie, în ziua în care s-a născut Ion Creangă, cu spectacolul „Punguța cu doi bani”, urmat de atelierul de teatru și bricolaj „La cireșe”, în care cei mici vor descoperi povestea lui Nică de când a mers să fure cireșe, dar vor avea ocazia și să creeze mărțișoare de poveste pentru mătușa lui Nică. Restul activităților din cadrul evenimentului vor avea loc în fiecare weekend din luna martie, diminețile fiind pentru ateliere, iar serile pentru spectacole de teatru. Tot în weekend, începând cu data de 4 martie va fi disponibilă și expoziția cu spectacole după poveștile lui Ion Creangă.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.