19 ani de Radio Romania Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/19-ani-de-radio-romania-muzical/

24 martie 1997 este prima zi de emisie a postului Radio România Muzical, cel care, după 19 ani, rămâne unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, un reper al calităţii confirmate.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2016

În  emisiunile Radio România Muzical pot fi regăsite preferințe pentru toate gusturile: de la emisiunile-magazin “Musica viva” și “Perpetuum mobile”, la emisiuni specializate în muzica de operă (“Seara de operă” și “Opera în interpretări de referință”); de la emisiuni de educație muzicală (“Ghidul melomanului începător”), la concursuri pentru melomanii avizați (“În căutarea răspunsului potrivit”). Elementul comun este Valoarea unanim confirmată, selecția muzicală adaptată nevoilor ascultătorilor de astăzi.

Mai mult decât atât, Radio România Muzical și-a propus să aducă muzica clasică în cotidianul românesc: din 2010 a inițiat și organizat proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” datorită căruia muzica clasică răsună în spații neconvenționale – hipermarketuri, mall-uri, magazine de bricolaj și mobilă, sedii de firme, muzee, librări. Din 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești: 120.000 de copii au participat la proiect în anul școlar 2014-2015.

Echipa Radio România Muzical cuprinde 26 de realizatori, angajați și colaboratori, toți absolvenți de studii superioare muzicale, cinci având și diploma de doctor în muzică: Liliana Staicu (director), Cristina Comandașu (redactor șef), Anca Ioana Andriescu, Luminița Arvunescu, Sorina Bobeico, Monica Cengher, Andreea Chiselev, Doina Constantinescu, Jeanine Costache, Ștefan Costache, Simona Dumitriu, Octavia Galescu, Dan Ghineraru, Lucian Haralambie, Monica Isăcescu, Ioana Marghita, Gabriel Marica, Laura Mânzat, Radu Mihalache, Marina Nedelcu, Ion Cristian Nițu, Liviu Pețu, Mihai Stănescu, Irina Vasilescu, Ana Voinescu, Veronica Zbarcea.

În 1997, Radio România Muzical emitea pe o frecvență doar pentru București; din 2003, a primit și frecvența regională 97.6 care se aude într-o treime din țară. În  prezent, Radio România Muzical poate fi receptat pe două frecvențe (104.8 Fm București și 97.6 FM), dar și la nivel global online.

De altfel, pe site-ul RRM poate fi accesată o bogată arhivă de emisiuni, alături de știri, interviuri, articole de specialitate și 10 stream-uri on demand. Radio România Muzical poate fi ascultat de asemenea prin aplicațiile pentru device-uri mobile.

Foto: Radio Romania Muzical – romania-muzical.ro

11
/05
/23

Asociația Castel Salbek continuă până pe 31 mai înscrierile pentru International Salbek Opera Masterclass (23-27 august), o serie de cursuri premium susţinute de soliști lirici de anvergură internațională - mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas și soprana Leontina Văduva -, primul masterclass de acest gen din România care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.