20 de ani fără Leopoldina Bălănuţă
https://www.ziarulmetropolis.ro/20-de-ani-fara-leopoldina-balanuta/

„Eu plec cu viaţa mea în teatru; teatrul vine cu viaţa lui în viaţa mea. Mă gândeam câtă dreptate a avut sărmanul Tarkovski, care spunea, în ultimele zile ale existenţei lui: ‘Doamne, am obosit aşteptându-te!’ Totdeauna arta mi-a apărut ca o ştafetă a Dumnezeirii.” – Leopoldina Bălănuţă. Se împlinesc, astăzi, 20 de ani de la moartea uneia dintre marile actriţe ale teatrului românesc. 

Un articol de Petre Ivan|15 octombrie 2018

Leopoldina Bălănuţă s-a născut la 10 decembrie 1934, la Păuleşti, judeţul Vrancea. În 1957 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”. În acelaşi an şi-a început activitatea artistică la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. În 1959 a venit la Bucureşti, la Teatrul pentru tineret şi copii (devenit Teatrul Mic), unde a jucat circa patru decenii.

Leopoldina Bălănuţă

A fost actriţă de teatru şi film, interpretând roluri în piese din dramaturgia naţională şi universală pe scenă, la TV, la Radio şi în filme; a creat numeroase recitaluri de poezie, pe versuri de Eminescu, Nichita Stănescu, R. M. Rilke, Ion Barbu; a debutat pe scena Teatrului Mic cu piesa „Prima întâlnire”.

În ultimii ani ai vieţii, Leopoldina Bălănuţă a fost directoare a Teatrului Mic.

A primit numeroase premii de interpretare pentru teatru şi film, printre acestea numărându-se şi premiul ACIN 1972 pentru rolul din filmul „Nunta de piatră”.

În 1967, a primit Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

În 1997, Leopoldinei Balanuţă i-a fost decernat ”Premiul de Excelenţă” al UNITER, pentru excepţionala interpretare din ultima sa apariţie pe scena Teatrului Naţional, în spectacolul ”O batistă în Dunăre” de D.R. Popescu.

A fost căsătorită, mai bine de două decenii, cu actorul Mitică Popescu.

S-a stins din viață pe 15 octombrie 1998.

leopoldina balanuta

Foto: Leopoldina Bălănuţă – facebook

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.

18
/01
/24

Teatrul azi lasă în urmă anul 2023 cu numărul dublu 11-12, care are în centrul atenţiei cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – FNT2023. Eveniment de amploare, ce a pus viaţa teatrală românească într-o lumină nouă sub tema „Laboratoarele sensibilului”, a reprezentat subiectul la care au fost invitați să reflecteze specialiști și jurnaliști din domeniu.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.