Răzvan Neagoe: Sinegrafia
https://www.ziarulmetropolis.ro/razvan-neagoe-sinegrafia/

Prima expoziţia a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată şi un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiştii reprezentaţi de galerie.

Un articol de Petre Ivan|18 ianuarie 2024

Expoziția solo intitulată Răzvan Neagoe: Sinegrafia va avea vernisajul pe data de 18 ianuarie și va fi deschisă publicului până pe data de 25 februarie. Așa cum sugerează titlul, expoziția propune o privire în adâncime și în timp asupra demersului vizual fotografic pe care Răzvan Neagoe l-a dezvoltat în ultimii 20 de ani, fără a avea pretenția unei retrospective. În prima expoziția solo la Arsmonitor, sunt aduse în discuție câteva din temele sale cele mai importante pe care le-a dezvoltat și cercetat într-o perioadă de timp considerabilă.

Atras de imaginea creată experimental în laborator, Răzvan Neagoe se distinge printr-un limbaj vizual aparte în care înregistrează efectele și defectele instrumentarului fotografic, apelând adesea la hârtie fotografică expirată, la aparate de fotografiat scoase din uz și la realizarea fotografiei după cele mai rudimentare formule. În această primă expoziția solo organizată la Arsmonitor, sunt prezentate câteva din subiectele preferate ale artistului, precum peisajul citadin al orașului său natal, București, performance în mijlocul naturii și peisajul industrial, cu mașinăriile fabricilor dezafectate.

“Expoziția de față panoramează o serie de teme, tehnici și subiecte dintre cele mai reprezentative — prin recurența lor și prin profunzimea cercetării acestora — în demersul artistic al lui Răzvan Neagoe din ultimii 20 de ani. Portretul, natura moartă, peisajul și spațiul citadin stau la baza acestei sinegrafii narative, având în vedere faptul că, în majoritatea cazurilor, reprezentarea e confruntată și anulată de problematica tehnică a laboratorului și a camerei obscure.

Imaginea este recuperată ca un martor care înregistrează eroarea și alterarea fotografică. Astfel, e scoasă din registrul recognoscibilului, imaginea fiind adusă pe un teritoriu meditativ și experimental de sorginte analitică, autoreflexivă și poetică. În demersul lui, rudimentele fotografiei analog, augmentate cu diverse curiozități experimentale, sunt principalele instrumente de creație cu ajutorul cărora imaginea e supusă unei chestionări psihologice, existențiale și fenomenologice. În acest sens, demersul lui Răzvan Neagoe poate fi înțeles și ca o formă de cercetare a problemelor „meta-imaginii”, un termen preluat de la W.J.T. Mitchell, cu înțelesul de „imagine a imaginii”, care conduce o anchetă conștientă de sine asupra existenței imaginilor, o condiție specifică „turnurii iconicului.” — pasaj din textul curatorial.

Răzvan Neagoe s-a născut în 1974 în București. Trăiește și lucrează în București. A studiat la clasa pictorului Teodor Moraru între 1997 și 2002 la Facultatea „Luceafărul” și a absolvit masterul la Universitatea Națională de Arte în 2002-2003, la clasa pictorului și graficianului Mihail Mănescu.

Arsmonitor

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.