22 ianuarie în cultură – Heath Ledger, John Hurt și Rasputin
https://www.ziarulmetropolis.ro/22-ianuarie-in-cultura-heath-ledger-john-hurt-si-rasputin/

Într-o zi de 22 ianuarie se stingea din viaţă Heath Ledger. Actorul australian, nominalizat post-mortem la Premiile Oscar, BAFTA şi Globul de Aur, a jucat în filme precum Brokeback Mountain, The Dark Knight sau The Imaginarium of Doctor Parnassus.

Un articol de Petre Ivan|22 ianuarie 2016

22 ianuarie în cultură

1788 – S-a născut poetul englez Lord Byron, unul dintre cei mai cunoscuți poeți romantici englezi, alături de Percy Bysshe Shelley și John Keats, contemporani ai săi.

1849 – S-a născut  August Strindberg, dramaturg suedez. Teatrul său, prin originalitatea personajelor, a constituit o influență importantă în literatura universală a secolului al XX-lea.

1869 –  S-a născut Grigori Rasputin – “călugărul nebun”. Rasputin a fost un mistic rus, care a avut o mare influență asupra familiei ultimului țar al dinastiei Romanov. A jucat un rol foarte important în viața țarului Nicolae al II-lea, a țarinei Alexandra și a unicului lor fiu, țareviciul Alexei, care era suferind de hemofilie.

1875 – S-a născut  D. W. Griffith, unul dintre cei mai importanți regizori din istoria cinematografiei și cel care a transformat primul film în artă. Pe durata a 20 de ani a realizat în jur de 500 de filme – pelicule care nu depășeau dimensiunea unei bobine – din care azi mai contează două: „Nașterea unei națiuni” (1915) și „Intoleranță” (1916).

22 ianuarie

D. W. Griffith, 22 ianuarie 1875 – 23 iulie 1948

În 1922, a încetat din viaţă Papa Benedict al XV-lea (Giacomo della Chiesa), recunoscut pentru eforturile sale susţinute pentru menţinerea păcii.

1940 –  S-a născut John Hurt, actor englez extrem de bine cotat. Hurt a avut o carieră de succes și ca actor de voce în filme precum Watership Down, Stăpânul Inelelor și Dogville precum și în serialul BBC, Merlin.

2001 – A murit, la Paris, editorul Constantin Tacou, nume cunoscut al diasporei culturale româneşti din Franţa. Tacou a fost în ultimele decenii conducătorul renumitei Edituri l Herne, unde au apărut de-a lungul timpului celebrele Cahiers de l’Herne, dedicate unor mari nume sau teme ale culturii europene (Heidegger, Eliade, Jung, Schopenhauer, Borges, Yeats, Malraux, Rimbaud, Musil etc).

2008 – A încetat din viaţă, în urma unei supradoze accidentale de medicamente, actorul australian Heath Ledger; a fost nominalizat post-mortem la Premiile Oscar, BAFTA, Globul de Aur şi Premiile SAG

2008 – A încetat din viaţă Ştefan Niculescu, academician, compozitor şi muzicolog, membru titular al Academiei Române

2012  – A încetat din viaţă regizorul de teatru şi televiziune şi scenaristul Tudor Mărăscu; a creat aproximativ 60 de spectacole de teatru, printre care se numără: „Adio, Europa!”, „Doamnele domnului Caragiale”, „Doi pe o bancă”, „Dulcea pasăre a tinereţii”, „Harvey”, „Hitler al XVII-lea”, „Omul cu mârţoaga”, „Ondine” şi „Pădurea”

Foto cu 22 ianuarie : – Heath Ledger, D. W. Griffith – Cinemagia

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.