F-SIDES, deja binecunoscutul cineclub care prezintă încă din 2020 filme realizate exclusiv de femei, a lansat în aprilie 2023 al patrulea sezon, cu o temă de dezbatere nouă: „Flip the Script!”.
Un articol de Petre Ivan|26 mai 2023
După patru ani de cineclub, în 2023 proiecțiile de film s-au extins și în orașele Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.
Noutatea sezonului 4 este că oferă publicului o serie de proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.
Astfel, fiecare film din acest sezon primește un răspuns literar din partea unei autoare române, invitate de scriitoarea Elena Vlădăreanu, membră a echipei „Premiile Sofia Nădejde”. Fiecare autoare care intră în dialog cu viziunea filmului va contesta, va chestiona sau va privi din alte perspective intriga abordată de film.
Tema acestei luni este 𝐅𝐥𝐢𝐩 𝐭𝐡𝐞 𝐒𝐜𝐫𝐢𝐩𝐭 𝐨𝐧 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠, prin care organizatoarele își doresc să deschidem o conversație despre femeia ca muză vs. femeia ca artistă/creatoare, despre creația intelectuală feminină.
În contextul temei a fost ales filmul american „Losing Ground” (regia: Kathleen Collins, 1982), iar autoarea invitată este Ilinca Mănescu, al cărei text va fi disponibil pe Scena9.ro și va putea fi audiat înainte de proiecție, în sala de cinema.
Unul dintre primele lungmetraje de ficțiune semnate de o cineastă afro-americană, filmul independent „Losing Ground” este povestea unei căsnicii în criză. Sara (Seret Scott) predă filozofie la New York City College și scrie o lucrare despre istoria experienței extatice în artă și religie. Tematica și estetica filmului-în-film se extind discret asupra intrigii principale și iluminează esența tensiunilor dintre Sara și Victor. Evocarea figurii Salomeei aduce cu sine, totodată, o posibilă soluție impasului teoretic din cercetarea Sarei. Distribuit în cinematografe abia în 2015, la decenii după moartea prematură a lui Collins în 1988, „Losing Ground” se remarcă prin umorul său dezinvolt și forma sa proaspătă.
După proiecție va avea loc și o sesiune Q&A cu Ilinca Mănescu, moderată de Elena Vlădăreanu.
Selecția de film este realizată încă din primul sezon de Georgiana Vrăjitoru.
„Selecția de anul acesta își propune să redea o serie de teme culturale universale din unghiuri mai puțin obișnuite, care contrazic sau lucrează în jurul scenariilor-sursă. Ea se concentrează pe posibilitățile limbajului cinematografic de a-și însuși, dar și de a contesta sau deturna (uneori în același text) discursuri, perspective sau procedee de reprezentare din literatură. Conceptul dialogului dintre scriitura audiovizuală și cea literară caută să interogheze, totodată, modul de formare și de întrebuințare a canoanelor în fiecare dintre medii.” (Georgiana Vrăjitoru, curatoare)