24 de ani de… Excelsior, pe 22 aprilie. Ziua în care maestrul Ion Lucian ar fi împlinit 90 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/24-de-ani-de-excelsior-pe-22-aprilie-ziua-in-care-maestrul-ion-lucian-ar-fi-implinit-90-de-ani/

Marţi, 22 aprilie, este o zi cu totul specială în viaţa Teatrului Excelsior. Este chiar momentul de întemeiere al acestui lăcaş de cultură. Pe 22 aprilie s-a născut maestrul Ion Lucian, care în urmă cu 24 de ani, a adus pe lume cel mai drag copil al său: Teatrul Excelsior.

Un articol de Petre Ivan|15 aprilie 2014

Dispariția tragică a fondatorului Teatrului Excelsior, Ion Lucian, la 31 martie 2012, a fost doar pământeană, căci ființa lui spirituală continuă să respire prin fiecare por al acestui teatru – afirmă, într-un comunicat, reprezentanţii instituţiei culturale.

Alături de maestru, s-au aflat la începuturile acestei aventuri teatrale : Paula Sorescu Lucian, Genoveva Preda, Daniela Anencov,  regretatul Victor Radovici, Vasile Menzel, Gabriela Blebea, Nicu Alifantis și actualul director al teatrului, Aurel Mitran.

După mai bine de 12 ani de luptă cu birocrația și inerția instituțiilor de cultură, în vara anului 2011, Excelsior a renăscut, iar în noul sediu situat pe strada Academiei nr.28, se ascunde Casa Copilăriei și a Poveștilor Nemuritoare, de care avem atâta nevoie cu toții: de la cei mici, până la cei mai vârstnici dintre noi.

Iar, această luptă pe viață și moarte a fost dusă până la ultima suflare de maestrul Ion Lucian. Pe 22 aprilie 2014, ar fi trebuit să împlinească 90 de ani.

24 de primăveri înfloresc de Ziua Teatrului Excelsior

Bucuria de a trăi prin teatru, alături de spectatori, de cei mai sinceri şi inocenţi dintre ei, copiii, este unică şi ea se petrece cu aceeaşi intensitate de 24 de ani. Există în inima Bucureştiului, un loc hărăzit de zeiţele artelor cu cele mai alese daruri.

Aici, în strada Academiei nr. 28, în Casa Poveştilor, Teatrul Excelsior are întotdeauna uşile larg deschise.

Pe 24 aprilie, la ora 18.30, veniți să vedeți minunea: de Ziua Teatrului Excelsior, vor înflori 24 de primăveri. Veți intra în lumea cu miros de vacanță, cu arome dulci de povești nemuritoare.

Amfitrionul Zilei Teatrului Excelsior va fi charismaticul  actor Vasile Menzel . Îi vor sta alături actorii Paula Sorescu Lucian, Janine Stavarache, Annemary Ziegler, Ștefan Velniciuc.

Excelsior

Aceştia vor da viață câtorva poeme ale maestrului Ion Lucian, care pe 22 aprilie, ar fi împlinit vârsta de 90 de ani

Academicianul Dinu Sărau, profesorul universitar Ion Toboșaru, diplomatul de carieră Andrei Magheru, regizorul și textierul Aurel Storin, actrița Genoveva Preda, sunt câțiva dintre invitații de onoare, care vor împărtăși publicului gândurile lor despre cel care a creat un univers al imaginației fără limite, atât în teatrul pentru adulți, cât și în teatrul pentru copii.

Un moment aparte îl va constitui prezentarea  unui fragment din viitoarea carte  “Biruințele unui învins”, un volum de memorii ale maestrului Ion Lucian și mărturii despre personalitatea sa, îngrijit de Ioana Bogdan, în lectura sensibilă a actriței Paula Sorescu Lucian.

Directorul interimar  al teatrului, Aurel Mitran, v-a pregătit o surpriză de proporții. O să vă conducă prin culisele teatrului, iar de acolo veți fi “aruncați”  într-o aventură uluitoare. Veți descoperi “La Grande Magia” din ținutul secret al copilăriei.

Vă așteptăm la Ziua Teatrului Excelsior, să participăm împreună la sărbătoarea celor 24 de primăveri din Casa Poveștilor!

Foto cu Ion Lucian şi Teatrul Excelsior – wikipedia, Cinemagia

10
/11
/17

Până în martie, anul trecut, nimeni nu putea înțelege această nedreptate a Hollywoodului: Ennio Morricone, cel mai influent și prolific compozitor de muzica de film, omul care a revoluționat muzica de film, a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi a compus peste 100 de melodii devenite clasice, să nu primească niciodată prestigioasa statuetă Oscar pentru o coloană sonoră.

09
/11
/17

"Ayrton Senna, comedia muzicală" a avut premiera pentru presă, marţi seară, la Teatrul Riachuelo, din Rio de Janeiro, iar realizatorii speră ca prin acest spectacol să păstreze vie în memoria brazilienilor legenda pilotului triplu campion mondial de Formula 1.

09
/11
/17

"Lucian Pintilie este unul dintre puţinii regizori români înaintaţi în vârstă şi activi în perioada comunistă care îi influenţează pe realiştii sceptici ai generaţiei tinere, dintre care cei mai mulţi dispreţuiesc perspectiva obtuză şi alegorică, precum şi politica de compromis a vechii generaţii (...)” scria cunoscutul critic de film american A.O. Scott, în urmă cu 5 ani, în New York Times.

08
/11
/17

În 2018 Festivalul Internațional EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din România căruia Casa Regala i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.

08
/11
/17

Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România, în parteneriat cu Teatrul Metropolis din Bucureşti, organizează luni, 13 noiembrie 2017, de la ora 11.00, în Cafeneaua radiofonică de la Teatrul Metropolis, str. Mihai Eminescu, nr.89 - audiţia cu public, în avanpremieră, a spectacolului: OVIDIU – Exilatul de la Pontul Euxin – o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso.

08
/11
/17

"Îmi pare rău să o spun, dar nu mai există diferenţe, nu mai este respect. Nu am nimic împotriva persoanelor gay, dar, noi, bărbaţii, suntem făcuţi pentru a iubi femeile" - Alain Delon. Unul dintre simbolurile cinematografiei franceze împlinește, astăzi, 82 de ani!

07
/11
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Talent? Har? Inițiere? De mai bine de o sută de ani, critici de artă (și nu numai) din lumea întreagă privesc, discută, comentează opera celui care avea să promoveze esența simbolică a formei, ca manifestare artistică definitorie pentru secolul XX: Constantin Brâncuși (1876-1957).

07
/11
/17

Premiul Goncourt, cel mai prestigios trofeu din literatura francofonă, a fost decernat luni scriitorului Eric Vuillard pentru romanul "L'ordre du jour". Tot luni a fost atribuit și premiul Renaudot, care a revenit în acest an scriitorului Olivier Guez pentru volumul "La disparition de Josef Mengele".