27 februarie în cultură – Elizabeth Taylor, John Steinbeck & Marin Constantin
https://www.ziarulmetropolis.ro/27-februarie-in-cultura-elizabeth-taylor-john-steinbeck-si-marin-constantin/

Într-o zi de 27 februarie se năştea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari…

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2017

Povestea Corului Madrigal – al cărui creator, Marin Constantin, s-a născut într-o zi de 27 februarie 1925 – începe în satul Urleta, din judeţul Prahova, unde viitorul dirijor, atras de muzică, cânta în corul bisericii împreună cu mama sa,o văduvă de 24 de ani cu patru copii.

Marin Constantin

Marin Constantin

„Scopul vieții mele a fost să înfiinţez o formaţie de corişti selecţionaţi de mine, cu care să creez o sonoritate corală cu un repertoriu fundamentat pe preclasicismul universal şi să dispun de libertatea de a-l prezenta publicului iubitor de muzică”, mărturisea maestrul. Visul a prins contur în 1963, când dirijorul în vârstă de 37 de ani a pus bazele corului considerat şi astăzi unic în lume.

 

1866 – A apărut revista „Sarsailă” (până la 18 mai 1866), continuatoare a revistei satirice „Nichipercea”, suspendată de către autorităţi, în repetate rânduri, datorită atacurilor dure îndreptate împotriva instituţiilor statului

1882 – Premiera, la Gimnaziul român din Braşov, a operetei româneşti – „Crai nou” de Ciprian Porumbescu, inspirată din folclorul românesc

1902 – S-a născut scriitorul John Steinbeck, laureat al Premiului Nobel pentru literatură pe anul 1962; a scris, printre altele, „Iarna vrajbei noastre”, „Fructele mâniei” (m. 20 decembrie 1968)

1903 – S-a născut sculptorul Ion Irimescu, membru de onoare al Academiei Române, deţinător al ordinului „Steaua României”, câştigătorul Premiului de Excelenţă în Cultura Română pe anul 2001. (m. 28 octombrie 2005)

1920 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, A. D. Xenopol, istoric şi teoretician al istoriei, sociolog şi economist (d. 1847)

1932- S-a născut Elizabeth Taylor – ”actriţa cu ochi violet”, cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Este considerată „ultimul star al Hollywoodului de altădată”. A fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, spun criticii, cea mai “scumpă” – pentru rolul  din “Cleopatra” a primit, în 1962, peste un milion de dolari.

1936 – A încetat din viaţă fiziologul Ivan Pavlov; a descoperit „reflexul condiţionat” (n. septembrie 1849)

Foto cu 27 februarie , Marin Constantin, Elizabeth Taylor

 

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.