27 februarie în cultură – Elizabeth Taylor, John Steinbeck & Marin Constantin
https://www.ziarulmetropolis.ro/27-februarie-in-cultura-elizabeth-taylor-john-steinbeck-si-marin-constantin/

Într-o zi de 27 februarie se năştea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari…

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2017

Povestea Corului Madrigal – al cărui creator, Marin Constantin, s-a născut într-o zi de 27 februarie 1925 – începe în satul Urleta, din judeţul Prahova, unde viitorul dirijor, atras de muzică, cânta în corul bisericii împreună cu mama sa,o văduvă de 24 de ani cu patru copii.

Marin Constantin

Marin Constantin

„Scopul vieții mele a fost să înfiinţez o formaţie de corişti selecţionaţi de mine, cu care să creez o sonoritate corală cu un repertoriu fundamentat pe preclasicismul universal şi să dispun de libertatea de a-l prezenta publicului iubitor de muzică”, mărturisea maestrul. Visul a prins contur în 1963, când dirijorul în vârstă de 37 de ani a pus bazele corului considerat şi astăzi unic în lume.

 

1866 – A apărut revista „Sarsailă” (până la 18 mai 1866), continuatoare a revistei satirice „Nichipercea”, suspendată de către autorităţi, în repetate rânduri, datorită atacurilor dure îndreptate împotriva instituţiilor statului

1882 – Premiera, la Gimnaziul român din Braşov, a operetei româneşti – „Crai nou” de Ciprian Porumbescu, inspirată din folclorul românesc

1902 – S-a născut scriitorul John Steinbeck, laureat al Premiului Nobel pentru literatură pe anul 1962; a scris, printre altele, „Iarna vrajbei noastre”, „Fructele mâniei” (m. 20 decembrie 1968)

1903 – S-a născut sculptorul Ion Irimescu, membru de onoare al Academiei Române, deţinător al ordinului „Steaua României”, câştigătorul Premiului de Excelenţă în Cultura Română pe anul 2001. (m. 28 octombrie 2005)

1920 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, A. D. Xenopol, istoric şi teoretician al istoriei, sociolog şi economist (d. 1847)

1932- S-a născut Elizabeth Taylor – ”actriţa cu ochi violet”, cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Este considerată „ultimul star al Hollywoodului de altădată”. A fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, spun criticii, cea mai “scumpă” – pentru rolul  din “Cleopatra” a primit, în 1962, peste un milion de dolari.

1936 – A încetat din viaţă fiziologul Ivan Pavlov; a descoperit „reflexul condiţionat” (n. septembrie 1849)

Foto cu 27 februarie , Marin Constantin, Elizabeth Taylor

 

25
/11
/13

TVR 2, TVR HD şi TVRplus.ro difuzează astăzi, de la ora 20.10, filmul „Efectul Genovese“, regizat de Jon Gostin, în seria de premiere produse recent de televiziunea publică, prin intermediul Casei de Producţie TVR.

23
/11
/13

Astăzi, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Ion Caramitru. Cinefilii români vor putea urmări două dintre filmele sale reprezentative: ,,Ştefan Luchian’’ (de la ora 14.10) şi ,,Între oglinzi paralele’’ (de la ora 20.10).

21
/11
/13

Lungmetrajul Poziţia copilului, regizat de Călin Peter Netzer, propunerea României la premiile Oscar din 2014, are ,,un scenariu strălucit", iar actriţa Luminiţa Gheorghiu realizează ,,o interpretare de legendă", scrie publicaţia Indie Wire.

19
/11
/13

Cel mai nou proiect al regizorului Radu Jude, „Inimi cicatrizate“, a fost selectat în cadrul ,,Coproduction Village” la ,,Festival De Cinema Europeen des Arcs”. Evenimentul va avea loc luna viitoare, în perioada 14-17 Decembrie 2013, în Alpii francezi.

19
/11
/13

CRONICĂ DE CARTE „Dicţionar subiectiv al realizatorilor filmului românesc“ (Editura Polirom, 2013), cea mai nouă carte a criticului de film Tudor Caranfil, conţine numeroase verdicte critice ratate, în special la cineaşti de valoare.