27 ianuarie în cultură – Florin Piersic, Mozart, Lewis Carroll, Salinger
https://www.ziarulmetropolis.ro/27-ianuarie-in-cultura-florin-piersic-mozart-lewis-carroll-salinger/

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului „De veghe în lanul de secară” – unul dintre cei mai influenţi scriitori americani? Salinger nu a mai publicat nimic din 1965 încoace şi nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârşitul vieţii sale.

Un articol de Petre Ivan|27 ianuarie 2014

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului „De veghe în lanul de secară”? Unul dintre cei mai influenți scriitori americani, Salinger nu a mai publicat nimic din anul 1965 și nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârșitul vieții sale.

1756 – S-a născut Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor austriac, recunoscut ca unul dintre cele mai mari genii ale omenirii. În scurta sa viață, Wolfgang Amadeus Mozart a compus un număr enorm de opere muzicale, cele mai multe neegalate în frumusețe și profunzime. În 1862 Ludwig von Köchel a clasificat și catalogat compozițiile lui Mozart, fiind numerotate cu mențiunea KV (Köchel-Verzeichnis = catalogul Köchel). Ultima sa creație, Requiem-ul, are numărul 626. Mozart a fost autorul a 41 de simfonii, printre care sunt de menționat Simfonia nr. 35 Haffner, nr. 36 Linz, nr. 40 și nr. 41 Jupiter.

1823 – S-a născut compozitorul francez Edouard Lalo, a cărui creaţie a cuprins operă, simfonii, concerte pentru vioară şi violoncel.

1832 – S-a născut scriitorul Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson), Într-o epocă victoriană în care erau la modă povestirile sentimentale, Lewis Carroll a creat o literatură pentru copii marcată de fantezie, umor absurd și satiră. Scrierile sale cele mai apreciate fiind: Alice în Țara Minunilor (Alice`s Adventures in Wonderland) (1865) și Alice în Țara Oglinzilor (en) (Through the Looking Glass) (1872).

27 ianuarie

Alice în Țara Minunilor, de Lewis Carroll (27 ianuarie 1832 – 14 ianuarie 1898)

1901 – A încetat din viaţă compozitorul italian Giuseppe Verdi, celebru pentru extraordinarele sale operel: „Aida”, „Rigoleto” sau „Trubadurul”. Verdi a fost unul dintre cei mai apreciați compozitori italieni de muzică de operă, dar și unul dintre cei mai prolifici creatori de muzică – 28 opere. A trăit 88 de ani, compunând până la vârsta de 80 de ani, când a dat lumii ultima sa creație, Falstaff.

1902 – S-a născut chimistul Ilie G. Murgulescu, preşedinte al Academiei Române între anii 1963-1966.

1903 – A fost fondată, la Bucureşti, „Confederaţia Patronală UGIR”, propunându-şi dezvoltarea economică şi modernizarea societăţii româneşti

1936 – S-a născut actorul  Florin Piersic, unul dintre cei mai îndrăgiți și aclamați actori români din toate timpurile. Generaţii întregi au trăit aventurile prin care a trecut unul dintre cele mai îndrăgite personaje interpretate de el, Mărgelatu. Printre spectacolele de teatru celebre în care a jucat actorul născut la Cluj se numără „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Visul unei nopti de iarnă” şi „Străini în noapte”, specatcolul ales pentru aniversarea celor 77 de ani de viaţă.

Scenetă cu Florin Piersic și Dem Rădulescu – Haiducii

1945 – Cel de al Doilea Război Mondial: Sunt eliberate lagărele de concentreare naziste de la Auschwitz şi Birkenau. În multe ţări în această zi sunt comemorate victimele nazismului.

1997 – Scriitorul Dinu Săraru a lansat ediţia definitivă a „Trilogiei ţărăneşti”, carte care cuprinde trei volume: „Nişte ţărani”, „Iarba vîntului” şi „Crimă pentru pămînt”.

2009 – A murit scriitorul american John Updike, recompensat cu două premii Pulitzer. Updike, un scriitor de un umor caustic, a scris cel puţin zece volume de nuvele şi 25 de romane, printre care se numără celebra lui saga „Rabbit”, apărută între anii 1960 şi 1990. De altfel, romanele „Rabbit is Rich” (1981) şi „Rabbit at Rest” (1990) i-au adus două premii Pulitzer pentru literatură, în 1982 şi 1991.

Foto cu 27 ianuarie, Florin Piersic, Lewis Carroll – cinemagia, wikipedia

18
/07
/18

Pictor, scenarist, regizor şi producător de film, Jean Negulesco (Ioan Negulescu după starea civilă), este primul român care a avut Hollywood-ul la picioare și singurul regizor autohton nominalizat la premiile Oscar. A realizat filme cu Cary Grant, Marilyn Monroe, Gary Cooper,  Greta Garbo, Sophia Loren, Maurice Chevalier, Angie Dickinson, Fred Astaire, Lauren Bacall sau Joan Crawford. Jean Negulesc s-a stins din viață pe 18 iulie 1993, în Marbella, Spania, după o carieră care a numărat aproape  60 de filme.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

În ianuarie 1933, matematicianul belgian (și preot catolic) Georges Lemaitre călătorea împreună cu faimosul fizician Albert Einstein în California, pentru o serie de seminarii. După ce belgianul a detaliat teoria sa Big Bang, Einstein a aplaudat și a spus: "Aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată". Se împlinesc, astăzi, 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

06
/07
/18

Louis Armstrong, în anul 1961, cântându-i soției sale, Lucille Wilson*, în fața Piramidei lui Keops, una din Cele 7 Minuni ale Lumii. Louis Armstrong s-a stins din viață acum 47 de ani, într-o zi de 6 iulie.

05
/07
/18

În 1964 erau tineri, frumoși, bogați și celebri. Alain Delon (82 de ani astăzi) și Jane Fonda (va împlini 81 de ani în decembrie) și-au dat replica, în urmă cu mai bine de jumătate de veac, în filmul în „Les Félins / Joy House”, pelicula semnată de René Clément.

29
/06
/18

Într-o zi de 29 iunie (1974) Charles Aznavour  domina vânzările din Marea Britanie cu "She", singura sa melodie fruntaşă în Regatul Unit. Fotografia de față, realizată în 1952, a fost postată în urmă cu doar câteva ore pe pagina de facebook a legendarului cântăreț francez, care a împlinit, luna trecută, 94 de ani. În imagine apar Edith Piaf, Charles Aznavour și un prieten apropiat al celor doi, Roland Avellis (alias "Cântărețul fără nume")

26
/06
/18

Se întâmpla pe 26 iunie 1977, la Market Square Arena din Indianapolis. Atunci Elvis Presley susținea ultimul său concert. Peste mai puţin de două luni, la 16 august 1977, artistul va fi găsit mort în baia sa. Concluzia raportului medical: moarte naturală - stop cardiac.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

16
/05
/18

Pe 16 mai 1980, Marin Preda (58 de ani) era descoperit fără suflare pe patul camerei sale de la Casa de creaţie a scriitorilor de la Mogoşoaia. Mai mulţi apropiaţi ai scriitorului au considerat că moartea lui Preda este cel puţin suspectă. După decesul său, mai multe manuscrise pe care scriitorul le păstra într-o valiză depozitată la Editura Cartea Românească au dispărut fără urmă.

09
/05
/18

S-au împlinit, anul acesta, 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc (născut într-o zi de 20 septembrie), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, prilej pentru un nou episod al seriei "Curiozități (esențiale)"

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.