34 de scurtmetraje în competiția Bucharest International Dance Festival 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/34-de-scurtmetraje-in-competitia-bucharest-international-dance-festival-2021/

Bucharest International Dance Film Festival 2021 anunţă filmele care vor concura în competiţia naţională şi internaţională, în cadrul celei de-a VII-a ediţii, cu tema Potential Worlds, ce va avea loc între 1-5 septembrie, la Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|10 august 2021

34 filme au fost alese din peste 400 de titluri înscrise, în urma aplicațiilor primite.

Competiția Românească cuprinde șase titluri, create sau co-create de regizori și coregrafi români. Relația cu natura, modalități de reacție la haos, procese colaborative care implică dans, muzică, poezie și cinematografie, explorarea corpului colectiv și critica asupra viziunilor contemporane de mediatizare a unui corp perfect sunt teme și subiecte care preocupă tinerii creatori de film de dans autohtoni. Cum putem regândi traseul nostru prin viață? – este una din întrebările ridicate de aceasta selecție scurtă și intensă, care cuprinde următoarele titluri:

„Breath” (regie: Cătălin Rugină și Maria-Luiza Dimulescu, coregrafie: Maria-Luiza Dimulescu)

„Public Figure” (r: Mădălina Zaharia, c: Daniel Hay-Gordon)

„Calcar” (r & c: Georgeta Corca)

„Pretty UGLY” (r & c: Corina Andrian)

„Almost” (r: Tobin Del Cuore, c: Ana Maria Lucaciu și Răzvan Stoian)

„Ship of Fools” (r: Gabriel Durlan, c: Alexandra Bălășoiu, Virginia Negru, Denis Bolborea și Cătălin Diaconu)

În Competiția Internațională se regăsesc 28 de titluri în care natura și industrializarea se ciocnesc frontal. Regizori și coregrafi din 20 țări prezintă experimente cinematografice, meditații audio-vizuale, lumi futuriste, ritualuri performative și avataruri muzicale în orașe virtuale, într-un fusion de culturi și stiluri, în care omul își redefinește identitatea în raport cu lumea din care face parte. Scurtmetrajele selectate de BIDFF în 2021 sunt:

„Beyond” (r & c: Simone Wierød, PL/TW/HK/TH/DK)

„They Saw the Sun First” (r: Stefan Hunt, c: Vanessa Marian, AUS)

„Scapelands” (r: Katie Beard și Naomi Turner, c: Liv Lockwood, UK)

„Human Habitat” (r & c: Flavia Devonas Hoffmann, NO)

„Memories of the Future” (r & c: Dance collective Arnhemse Meisjes, NL)

„Moving Barcelona” (r: Jevan Chowdhury, c: Alexander Eckman, UK)

„The Soft Bit” (r: Jana Irmert, DE)

„Through Glass” (r: Marek Partyš, c: Sylva Šafková, CZ)

„Utro” (r: Polina Mirovskaya, c: Jeroen Janssen, Polina Mirovskaya, NE)

„Toke” (r: NONO, c: Stuart Shugg, UK)

„Salidas” (r: Michael Fetter Nathansky, c: Christiane ‘La Mona’, DE)

„Weakness of the Flesh” (r: Kevin McGloughlin, Jacob Jonas, c: Jacob Jonas, USA)

„Dive” (r: Oscar Sansom, c: Sophie Laplane, UK)

„Fibonacci” (r: Tomáš Hubáček, c: Marie Gourdain, CZ)

„Still Life – Tabeo” (r: Ryan Renshaw, c: Jack Lister, AUS)

„All, or Nothing at all” (r: Margit Lukács și Persijn Broersen, c: Prakesh Baksii, DK/NL)

„D3C05” (r: Blaze Gonzalez, Hannah Gaengler, c: Liony Garcia, USA)

„Beast” (r: Benjamin Nicolas, CAN)

„Insomnia: Violent Nights” (r: Emilia Izquierdo, UK)

„Color Me” (r: Martin de Thurah, DK)

„Your Coffee, Please” (r: Irina Kononova, RU)

„Ghosts and All” (r & c: Ayano Yokoyama, JP)

„Ulrichs 1867” (r & c: Sven Niemeyer, DE)

„Voguing with Beethoven” (r: Emilie Norenberg, c: Emma Damskau, NO)

„Belia” (r & c: Eman Hussein, EG)

„The Circadian Cycle” (r: Garry Stewart, c: Garry Stewart și dansatorii Australian Dance Theatre, AUS)

„The Kitchen” (r & c: Vishwakiran Nambi, IN)

„Shelly Belly inna Real Life” (r & c: Cecilia Bengolea, FR/AR)

„Contrar situației de criză în care s-a aflat industria creativă la nivel mondial în ultimul an, atât eu, cât și colegii mei – Laurențiu Paraschiv (critic de film) și Cristian Pascariu (regizor și scenarist) -, considerăm că BIDFF #7: Potential Worlds este cea mai puternică ediție a festivalului de până acum. Scurtmetrajele care fac parte din selecția oficială ne pun față în față cu lumi de nerecunoscut și chestionează paradigmele culturale existente. Filmul de dans se dezvoltă frumos și aduce cu sine o comunicarea sinestezică, în care limita dintre documentar și ficțiune devine insesizabilă. Invităm spectatorii să exploreze lumi potențiale, prin povești magice și protagoniști puternici. În căutarea fericirii, aceștia dansează, eliberându-se de tensiunile acumulate în timp, tensiuni care se dizolvă și se rezolvă”, a declarat Simona Deaconescu, director artistic Bucharest International Dance Film Festival

Juriul ediției din acest an este format din Marlene Millar, una dintre cele mai renumite creatoare de film de dans din Canada, alături de Saddo, artist, ilustrator și muralist român și Bogdan Theodor Olteanu, regizor român de film și teatru.

Filmele din cele două competiții vor putea fi vizionate după cum urmează:

Competiția Națională de Scurtmetraje de Dans | Self-Seeking Worlds | Fabrica Grivița (open-air cinema) | ora 21:00, 03:09.2021

Competiția Internațională de Scurtmetraje de Dans I | Twofold Worlds | Merkato Kultur (open-air cinema) | ora 21:00, 01.09.2021

Competiția Internațională de Scurtmetraje de Dans II | Marvellous Worlds | Cinema Elvire Popesco | ora 18:30, 02.09.2021

Competiția Internațională de Scurtmetraje de Dans III | Vibrant Worlds | Fabrica Grivița (open-air cinema) | ora 21:00, 04.09.2021

Apreciind excelența, noutatea și discursul artistic curajos, BIDFF oferă premii în valoare de 1500 de euro, pentru Cel mai bun film internațional și Cel mai bun film românesc.

Accesul la filmele din Competiția Internațională se realizează pe bază de bilete, achiziționate de pe platforma Eventbook. La Competiția Românească accesul publicului este gratuit.

Tema celei de-a șaptea ediții BIDFF – „Potential Worlds” –  invită artiștii și spectatorii să-și imagineze arta viitorului ca un ecosistem dinamic care încorporează noi elemente și mutații. Festivalul și-a extins direcția de programare cu lucrări hibride futuristice și lucrări cinematografice provocatoare, care chestionează relația dintre manifestările artistice și procesul rapid de digitizare. BIDFF prezintă filme inedite care folosesc mișcarea ca principal limbaj și corpul ca subiect.

Dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume, Bucharest International Dance Film Festival a fost fondat în 2015 de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu și de producătoarea de film Anamaria Antoci. Evenimentul, unic în peisajul festivalurilor de film din România, militează pentru colaborarea dintre oamenii dansului și oamenii filmului, coagularea unei comunități a creatorilor de film de dans, încurajând excelența, inovația și discursul artistic curajos.

Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VII-a este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Collective și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Serile de duminică din luna august la Warner TV sunt dedicate fanilor filmelor horror, iar producții de gen devenite cult vor fi difuzate de la ora 22:00.

05
/08
/22

Când David Leitch („Deadpool 2”, „Atomic Blonde”, „John Wick”, „Hobbs and Shaw”) anunță că urmează să regizeze un nou lungmetraj, e musai să-ți cumperi bilete la cinema. Dependent de adrenalina eliberată de către filmele sale în cinefili, Leitch este și actor, cascador, scenarist, producător, un miliardar pasionat de arte marțiale care știe să folosească în cea mai recentă creație a sa un cocktail bine dozat de poveste, acțiune, efecte speciale, personaje.

04
/08
/22

CRONICĂ DE FILM Mi se pare un gest curajos să dai drumul în săli, în plină vară, unui film precum "Pentru mine tu eşti Ceauşescu" (2021, r. Sebastian Mihăilescu), destul de greu şi bizar, cel puţin pentru cinematografia română.

02
/08
/22

Festivalul Cinemascop a început luni, 1 august, și vă așteaptă până pe 7 august cu filme europene, expoziții, ateliere de creație pentru copii, un spectacol de teatru și o atmosferă de vacanță la mare aparte.

02
/08
/22

Programul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL 2022, care va avea loc în perioada 8-14 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, este acum disponibil aici: https://bit.ly/Anonimul2022.

28
/07
/22

Regizat de regretatul Mantas Kvedaravičius, „Mariupolis 2”, care a fost prezentat în premieră mondială în luna mai la Cannes, va deschide cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL 2022, care va avea loc în perioada 8 - 14 august la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

27
/07
/22

Aşa cum ne-a obişnuit, Festivalul de Film de la Veneţia a adunat şi în acest an, în competiţie sau în afara ei, multe nume mari ale cinematografiei mondiale: de la Darren Aronofsky, Alejandro G. Inarritu şi Jafar Panahi, la Paul Schrader, Sergei Loznitsa, Oliver Stone şi Lars von Trier.

26
/07
/22

Celebrul Festival de la Veneţia şi-a anunţat marţi selecţia pentru ediţia din acest an. Până vom comenta principalele secţiuni, să notăm prezenţa debutului în lungmetrajul de ficţiune al lui Mihai Mincan, "Spre Nord", în competiţia Orizzonti.

26
/07
/22

Cinci lungmetraje de ficțiune și documentare vor concura anul acesta pentru marele trofeu al celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc în perioada 8 - 14 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

26
/07
/22

„Delta Bucureștiului”, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut în cinematografe din 23 septembrie. Filmul documentar, al doilea al regizoarei cunoscută deja publicului pentru „Marussia” (2013), spune, prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, povestea unui teren viran.