35 de premiere în România, la Festivalul Filmului European
https://www.ziarulmetropolis.ro/35-de-premiere-in-romania-la-festivalul-filmului-european/

Peste 60 de „filme de tot felul”, dintre care mai mult de 35 vor fi vizionate în premieră în România în cadrul Festivalului Filmului European, care provoacă publicul la dezbatere şi îl invită să experimenteze realitatea virtuală.

Un articol de Petre Ivan|25 aprilie 2017

FFE 2017 propune 64 de documentare, filme biografice, drame, comedii, animații, filme thriller și horror, scurtmetraje și mediumetraje, filme experimentale și proiecții VR (realitate virtuală). Dintre acestea, 42 au fost lansate în 2016 și 2017.

Pentru prima dată în istoria sa, filmul de gală — „Cealaltă parte a speranței” (Finlanda, 2017), în regia lui Aki Kaurismäki, în premieră în România — va deschide toate cele cinci ediții ale festivalului. P

elicula a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde de altfel Kaurismaki a anunțat că acesta ar putea fi ultimul său proiect în calitate de regizor.

Filmul lui Gabriel Achim — „Ultima zi” (România, 2016) — va putea fi vizionat, de asemenea, în toate cele cinci orașe, în prezența membrilor echipei, iar la București va fi proiectat la gala de închidere din 11 mai, la Cinema Muzeul Țăranului.

De asemenea, cel mai recent film al lui Radu Mihăileanu — „Povestea iubirii”/”History of Love” (2016) — va putea fi vizionat în avanpremieră, înainte de premiera de la TIFF, la Grădina de vară din Timișoara, pe 27 mai.

Gala de deschidere și proiecțiile din secțiunea specială ARTE vor avea loc la Muzeul Național de Artă al României — sala Auditorium, iar celelalte spectacole din București se vor desfășura la Cinema Muzeul Țăranului — Studioul „Horia Bernea”, Cinema Elvire Popesco, Centrul Ceh, Institutul Cervantes și Spațiul Public European.

Accesul la proiecțiile din edițiile locale și la cele de la centrele culturale din București este gratuit.

Secțiunile speciale ale festivalului sunt: AGORA — filme care au capacitatea să stârnească dezbatere pe marginea unor teme relevante pentru societate; ARTE — filme oferite de canalul ARTE, disponibile pentru proiecții clasice și prin tehnologie VR (virtual reality); LUX — cele 3 filme finaliste la cea mai recentă ediție a Premiului LUX al Parlamentului European (a X-a), oferite de Biroul Parlamentului European din România; Bandă Desenată — pentru a celebra Salonul European de Bandă Desenată pe 8 mai FFE propune o seară de filme inspirate din benzi desenate; Public Tânăr — filme pentru copii și adolescenți; Film Republica Moldova — filme de scurtmetraj și mediumetraje din țara vecină.

Ediția cu numărul 21 a FFE are loc la București (4 — 11 mai); Iași (12 — 14 mai); Târgu Mureș (19 — 21 mai); Gura Humorului (19 — 21 mai) și Timișoara (26 — 28 mai). Potrivit lui Alex Trăilă, este în curs realizarea unui parteneriat cu orașul de pe Bega în perspectiva realizării proiectului Timișoara — Capitală Europeană.

Foto: Festivalul Filmului European – ffe.r

02
/06
/22

Pe 8 și 9 iunie, bibliotecarii din județul Gorj vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Am deschis seria de cursuri în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe.

02
/06
/22

Lungmetrajele „Light Sleeper”, cu Willem Dafoe și Susan Sarandon în distribuție, și „Dom Hemingway”, cu Jude Law și Mădălina Ghenea, vor avea premiera la Warner TV în primul weekend din luna iunie. „Viața de noapte/ Light Sleeper”, scris și regizat de Paul Schrader, scenarist al unor filme ca „Taxi Driver” și „American Gigolo”, a avut premiera în competiția Berlinalei din 1992.

02
/06
/22

Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe a Muzeului de Artă Recentă din București (MARe). Delta Bucureștiului este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013). Povestea este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an.

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.