4 lungmetraje, 5 premii la Cannes și un Palme d’Or. Sau Cristian Mungiu, la 50 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/4-lungmetraje-5-premii-la-cannes-si-un-palme-dor-sau-cristian-mungiu-la-50-de-ani/

„Aveţi în România un mare, mare regizor pe care eu îl admir foarte mult, Cristian Mungiu. Cred că este un geniu. (…) Modul lui de a spune poveşti este uimitor, modul în care aşază camera, cum o ţine acolo. Am vrut să fac asta în «The Burning Plain», înainte să văd filmul lui «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», dar n-am putut din anumite motive. E nevoie de mult curaj să faci ce face Cristian.” – Guillermo Arriaga (2014), scriitor, scenarist şi regizor distins cu Oscar. Premiat de cinci ori la Festivalul de Film de la Cannes şi deţinător al unui „Palme d’Or pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” cineastul Cristian Mungiu împlineşte, astăzi, 50 de ani.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2018

Cristian Mungiu s-a născut la 27 aprilie 1968, la Iaşi. A absolvit Facultatea de Litere din Iaşi, secţia Engleză (1993), precum şi Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, secţia Regie (1998). A fost profesor de limba engleză, jurnalist, asistent şi ulterior secund de regie la numeroase producţii internaţionale filmate în România.

Lungmetrajul său ”Occident” a primit Premiul ONC pentru debut și a fost prezentat la Festivalul internaţional de la Cannes din 2002, în secţiunea ”Quinzaine des realisateurs”.

În 2007, filmul ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” i-a adus celebritatea lui Mungiu. Pelicula a primit Premiul Federaţiei Internaţionale a Presei Cinematografice şi Premiul acordat de Administraţia Educaţiei Naţionale din Franţa, dar și mult râvnitul Palme d’Or.

În acelaşi an, Mungiu a fost desemnat  cel mai bun regizor european, iar „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” a fost nominalizat şi la premiile Globul de Aur (2008).

Un an mai târziu, acelaşi film a fost desemnat Cel mai bun film european la prestigioasele Premii Goya.

În 2012 Cristian Mungiu este din nou premiat la Cannes, de această dată pentru cel mai bun scenariu, cu  ”După dealuri”, film care  obține și un dublul trofeu de interpretare, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

”După dealuri” a reprezentat, totodată propunerea României, la Oscar, pentru cel mai bun film străin în 2013.

Cristian Mungiu

Cristian Mungiu

„Ca orice cultură mică, noi ne-am bazat întotdeauna pe o validare mai amplă decât cea națională. Și nu mă refer la cinema acum. Și Brâncuși și Ionesco nu au fost validați în România. Au fost validați de niște instanțe europene și noi i-am preluat ca fiind valabili pentru că acele instanțe au decis că ei sunt valabili, nu pentru că cineva l-ar fi apreciat pe Ionesco în România. Și același lucru e valabil pentru cinema și autorii tineri. Uneori când încerci să vii cu ceva foarte radical în cinema și foarte modern, s-ar putea ca să ai nevoie de această instanță externă, care vine cu autoritatea ei, ca să fii recunoscut și internațional. De asta filmul românesc e astăzi încă perceput ca fiind puțin ciudat de către marea masă a oamenilor, pentru că el e foarte modern față de timpul lui aici, iar saltul ăsta colosal pe care l-am făcut noi de la filmele din anii ’80 e ca și cum dintr-o pictură a lui Grigorescu cu boi ai fi plonjat pe Brâncuși și te-ai fi așteptat ca oamenii să perceapă.” – Cristian Mungiu

Membru al juriului celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de la Cannes din mai 2013, Cristian Mungiu a fost decorat cu distincţia de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, de ministrul francez al culturii, Aurélie Filippetti, care l-a caracterizat pe acesta, ca fiind ”liderul unei noi generaţii de cineaşti români şi europeni (…) hotărâţi să întoarcă definitiv pagina cinematografiei din epoca Ceauşescu”.

În 2017, Cristian Mungiu a fost preşedintele Juriului Secţiunii Cinéfondation şi scurtmetraje din cadrul Festivalului de la Cannes.

În urmă cu doi ani, Mungiu lansa la Cannes drama ”Bacalaureat”, pelicula aducându-i un nou premiu – cel pentru regie – la Cannes. ”Bacalaureat” avea să fie desemnat ulterior cel mai bun film străin la premiile National Society of Film Critics (NSFC), una dintre cele mai prestigioase asociaţii de critici de cinema din Statele Unite ale Americii.

Regizorul Cristian Mungiu a primit, la 10 mai 2017, trofeul Festivalului Serilor Filmului Românesc, în cadrul Galei ce a deschis a VIII-a ediţie a evenimentului. Ediţia din 2017 i-a fost dedicată, atunci împlinindu-se zece ani de când pelicula „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile” a primit premiul Palm d’Or.

Foto: Cristian Mungiu si Jane Fonda, Cannes Film festival 2007 – Dan Beleiu. facebook

 

 

 

 

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.