40 de ani de istorie în format digital, o nouă expoziție la MNAC
https://www.ziarulmetropolis.ro/40-de-ani-de-istorie-in-format-digital-o-noua-expozitie-la-mnac/

Vernisajul expoziţiei „Oarecari. 1967–1978 văzuţi de Ioan Matei Agapi” va avea loc vineri, 23 octombrie, de la ora 16.00, la etajul IV al Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|18 octombrie 2020

Ioan Matei Agapi, documentarist și fotograf celebru în Iași, a surprins peste 40 de ani de istorie în fotografii, mii de negative, zeci de plăci de sticlă, peliculă de film, aparate foto și obiective ce au devenit una dintre cele mai mari colecții vizuale private din România.

Arhiva Agapi a fost ignorată timp de 30 de ani, dar fiica artistului, Nora Agapi, fotograf la rândul ei, a început digitalizarea celor 10.000 de negative din colecție, reușind până acum să le scaneze pe cele din perioada1968-1978, urmând ca restul să fie digitalizate și incluse treptat pe platforma online www.ioanagapi.ro, care va fi lansată în cadrul vernisajului de pe 23 octombrie. Munca titanică și pasiunea artistului, o moștenire vizuală lăsată lumii, vor fi disponibile pe platforma www.ioanagapi.ro.

Expoziția „Oarecari. 1967–1978 văzuți de Ioan Matei Agapi” prezintă o selecție de imagini din reportajele sale, dar și fotografii personale de vacanță sau de la nunți. Artistul a fotografiat diverse personalități din scena politică și culturală, dar, în egală măsură, îl interesau oamenii de rând, pe care îi fotografia într-o manieră aparte. Fotografiile din expoziție surprind modul în care Ioan Matei Agapi se regăsea în cei pe care îi fotografia, dar și capacitatea lui de a vedea individul și umanitatea indiferent de vârsta, gen, statut sau clasă socială.

„Fotograful avea un simț al observației ascuțit și repera particularitățile unei situații sau ale unui individ pe care nu le trecea niciodată cu vederea. Oamenii simpli, numiți chiar de el “oarecari” în notițele sale, sunt aduși în centrul atenției la fel cum au intrat în atenția lui”, a comentat Călina Bârzu, curatoarea expoziției.

Expoziția poate fi văzută în perioada 23 octombrie–15 noiembrie la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, de miercuri până duminică, între orele 11:00–18:00, doar cu respectarea condițiilor de siguranță impuse de COVID 19.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.