40 de ani de la premiera Star Wars!
https://www.ziarulmetropolis.ro/40-de-ani-de-la-premiera-star-wars/

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, şi oamenii nu se salutau încă cu formula ”Forţa fie cu tine”. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe – George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine şi rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2017

Astăzi, Star Wars este cea mai profitabilă franciză cinematografică din toate timpurile generând peste 7,7 miliarde de dolari, iar religia Jedi este chiar recunoscută oficial în mai multe țări, notează luni AFP.

Patru decenii de recorduri doborâte, de definire a divertismentului în lumea filmului, televiziunii, jocurilor video, jucăriilor, cărților și a orice altceva are legătură cu această marcă pur și simplu orice vorbește de la sine.

Cu un buget de doar 11 milioane de dolari, primul film „Star Wars” a avut premiera miercuri, 25 mai 1977, pe 32 de ecrane, în urma proiecțiilor din primul weekend pelicula obținând încasări de 1,6 milioane de dolari.

Cu actorii tineri și puțin cunoscuți pe atunci Mark Hamill, Carrie Fisher și Harrison Ford, în rolurile lui Luke Skywalker, Princess Leia și respectiv Han Solo, filmul a beneficiat de un interes care a crescut treptat, impresiile despre peliculă fiind răspândite din vorbă în vorbă.

După primul tur de cinematografe, filmul care a deschis celebra serie a adunat suma fenomenală de 221,3 milioane de dolari, iar numeroase reluări ale 20th Century Fox au adus un total care a dublat această sumă.

Premiera a avut loc la Chinese Theatre din Hollywood unde au fost organizate proiecții de cinci ori pe zi, cu casa închisă, timp de peste un an, conform istoricului Levi Tinker, care a povestit pentru AFP că mulțimile de oameni veniți să vadă filmul au tocit pur și simplu covorul chinezesc, țesut de mână, din holul cinematografului.

Două continuări, „The Empire Strikes Back” (21 mai 1980) și „Return of the Jedi” (25 mai 1983) au adunat încasări de peste 450 de milioane de dolari fiecare, la nivel mondial.

Au urmat continuările regizate de Lucas, „The Phantom Menace” (19 mai 1999), care nu a beneficiat de păreri la fel de pozitive, ”Attack of the Clones” (16 mai 2002) și ”Revenge of the Sith” (19 mai 2005).

Star Wars în epoca Dysney

Regizorul în vârstă de 73 de ani, care a încheiat un contract cu distribuitorul 20th Century Fox pentru a primi 40% din încasările filmului original, dar și din drepturile pentru continuările acestuia și din vânzarea de obiecte promoționale, a vândut LucasFilm către Disney, în 2012, pentru suma de 4 miliarde de dolari.

Disney a adus un suflu nou seriei „Star Wars” anunțând o trilogie și trei filme de sine stătătoare și a adunat deja încasări de 3 miliarde de dolari, suma totală de la box office depășind 7,5 miliarde de dolari.

Precum însuși universul, Star Wars va continua să se extindă spre infinit. LucasFilm nu va renunța la franciza care poate aduce 1-2 miliarde de dolari odată cu fiecare lansare, chiar dacă seria este permanent amenințată de faptul că unii dintre fani s-ar putea plictisi. Efectiv nu se întrevede la orizont un final pentru această franciză. – Jeff Bock, Exhibitor Relations

”The Force Awakens” a apărut la 18 decembrie 2015 și a devenit al treilea film din istorie cu încasări mai mari de 2 miliarde de dolari. Acesta va fi urmat de ”The Last Jedi”, la 15 decembrie 2017, și de deocamdată neintitulatul episod IX, care ar fi lansat la 24 mai 2019.

(Sursa – Agerpres)

Foto: Star Wars – facebook

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.