VIDEO Aproape 400 de proiecţii au adus 62.000 de spectatori la TIFF 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/400-de-proiectii-au-adus-62-000-de-spectatori-la-tiff-2013/

O ediţie efervescentă, cu 10 zile pline de proiecţii, concerte, expoziţii şi dezbateri, s-a încheiat duminică, 9 iunie, la Cluj-Napoca. Festivalul Internaţional de Film Transilvania a umplut din nou sălile de cinema şi a încântat publicul şi invitaţii.

Un articol de Andrada Văsii|13 iunie 2013

O ediție efervescentă, cu 10 zile pline de proiecții, concerte, expoziții și dezbateri, s-a încheiat duminică, 9 iunie, la Cluj-Napoca. Festivalul Internațional de Film Transilvania a umplut din nou sălile de cinema și a încântat publicul și invitații.

Aproape 400 de proiecții au adus peste 62.000 de spectatori plătitori la filme. Numărul total de spectatori prezenți – în afara proiecțiilor cu bilet – și la alte evenimente TIFF (workshopuri, prezentări, concerte și proiecții gratuite) și care au frecventat zilnic locurile amenajate în aer liber (Casa TIFF, Piața Unirii, Muzeul de Artă, Castelul Banffy de la Bonțida, Open Air Mănăștur) depășește însă 120.000, pe durata celor 10 zile de festival.

Pe lângă clujeni, formularele completate la ieșirea din săli arată că TIFF-ul a atras mulți cinefili din alte orașe ale țării: București, Bistrița, Dej, Turda, Oradea, Sibiu, Arad, Târgu Mureș sau Sfîntu Gheorghe.

190 de filme și 1233 de invitați

Selecția realizată de directorul artistic Mihai Chirilov a cuprins 190 de filme – dintre care 155 de lungmetraje – din 53 de țări. Ca în fiecare an, TIFF-ul aduce la Cluj câteva dintre cele mai importante nume din industria filmului și presă de specialitate, 1233 de invitați și jurnaliști români și străini primind acreditare la festival.

Câștigătorul festivalului a fost filmul „Ship of Theseus“, „Corabia lui Tezeu“

Am petrecut doar trei zile aici, dar au fost trei zile foarte fericite. Am descoperit că România nu e atât de departe de Cehia, cum  pare pe hartă. Mi-am dat seama că suntem mult mai apropiați decât mi-am închipuit. Am călătorit în foarte multe țări, dar aici m-am simțit fericit. M-a emoționat foarte mult numărul de spectatori de la filmul meu, un film deja vechi. M-am simțit răsfățat la TIFF.

Jiří Menzel,
distins cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF

Peste 85.000 de accesări

Platforma online www.tiff.ro, updatată permanent cu ultimele noutăți și galerii multimedia, a fost accesată de 43.251 de vizitatori unici, în cele 10 zile de festival, 41% dintre ei fiind noi. Din cele 85.980 de accesări, aproximativ 10% au fost de pe telefonul mobil, cele mai des vizitate pagini fiind Program și Filme. Cei mai mulți au accesat site-ul din România, iar restul din Marea Britanie, Germania, Statele Unite, Ungaria, Franța, Italia, Olanda sau Austria. Pagina oficială de Facebook a TIFF a primit peste 5000 de fani noi în perioada festivalului, ajungând în acest moment la peste 33.600. Numărul de like-uri la postările echipei festivalului a depășit 16.500, iar cel de comentarii – 320.

405 voluntari au grijă ca ediția de anul acesta să fie cât mai bine organizată și mai plăcută pentru spectatori și invitați. În efortul organizatorilor de a implica și oameni cu mai multă experiență, pe lângă studenți și liceeni, cel mai matur dintre voluntarii cooptați anul acesta în echipa TIFF a avut 69 ani.

Un festival recunoscut peste hotare

„Screen International“, una dintre cele mai importante publicații din industria filmului, scria recent despre palmaresul festivalului și influența pe care TIFF-ul o are asupra dezvoltării orașului. Primăria Cluj-Napoca este prima autoritate locală din România care susține financiar digitalizarea unui cinematograf – Cinema Victoria, una dintre locațiile TIFF.

„Mai mult, orașul – cel de-al doilea ca mărime din România, după București, va deveni un centru al producției audiovizuale prin dezvoltarea Centrului Regional pentru Industrii Creative (cunoscut drept «Buftea de Cluj» – n.n.) cu finanțare prin fondurile de dezvoltare europene“, se arată în articol.

Primirea echipei, sălile pline și atmosfera din timpul festivalului i-a impresionat pe invitații speciali ai TIFF.

Este prima dată când vin aici. E dificil să vii aici după Cannes, dar sunt foarte fericit să fiu aici pentru că e multă energie și un public tânăr numeros. De asemenea, toată lumea se bucură că realizatorii de film fac Q&A-uri minunate, mult mai lungi decât în alte părți. Festivalul acesta e foarte democratic. Poți să vezi regizori faimoși bând o bere cu spectatorii.

Frédéric Boyer,
directorul Festivalului de Film de la Tribeca și membru al juriului Competiției

„Pentru mine, e uimitor să văd că lunea, la ora 15.00, sunt atât de mulți spectatori în cinematografe. Cred că de aceea există acest festival“, a spus regizorul György Pálfi (Taxidermia), membru al juriului.

Am făcut parte și din juriul unor festivaluri mari, precum cel de la Cannes, de la Veneția sau Berlin, dar filmele nu au fost așa de bine alese ca la TIFF. Aici competiția este foarte puternică, iar filmele sunt mai bine alese decât la competițiile mai mari.

Lynda Myles,
membră a juriului TIFF 2013

Jay Weissberg, critic de film al celebrei publicații americane „Variety“, a declarat, citat de Digi24, că „acest festival este unul dintre cele mai importante din circuitul festivalier. Eu merg la unul sau două festivaluri de film în fiecare lună, pe tot parcursul anului. Întotdeauna am spus că TIFF-ul este locul în care de, cel puțin 2-3 ori în timpul festivalului, sunt treaz când răsare soarele, pentru că stau într-o cafenea vorbind cu colegi și prieteni. Este un sentiment frumos, este ceea ce ar trebui să fie de fapt cinematografia, este ceea ce de fapt ar trebui să fie un festival de film“.

Info:

TIFF Sibiu va avea loc între 19 și 23 iunie, iar TIFF Miercurea Ciuc, între 26 și 30 iunie.

Facebook: TransilvaniaIFF

Twitter: #TIFF2013

Foto credit: TIFF, Nicu Cherciu

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).

02
/06
/22

Pe 8 și 9 iunie, bibliotecarii din județul Gorj vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Am deschis seria de cursuri în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe.