TIFF și Cluj – două personaje din același film
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-si-cluj-doua-personaje-din-acelasi-film/

Cluj-Napoca e, zilele astea, oraşul ideal. După cum ar spune un clasic în viaţă: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF şi pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

Un articol de Dan Boicea|18 iunie 2022

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie), sau, după numele lui mic – TIFF, a ajuns la ediția cu numărul 21. Ani buni de acumulare care își arată din plin roadele: organizarea e impecabilă, echipa s-a sudat și oferă claritate în intenții (peste 300 de oameni au pregătit ediția de anul ăsta), selecția filmelor e ca un magazin de mirodenii, evenimentele conexe adaugă diversitate și culoare programului. Cluj e orașul în care îți poți lua liniștit un concediu cultural, pe toată durata festivalului. E o excelentă investiție în timpul liber, și șansele să te întorci încărcat și odihnit cresc cu fiecare film văzut, cu fiecare concert, expoziție, porție de paste sau bere rece, artizanală, că se face și bere bună la Cluj. E o idee pe care agențiile de turism ar putea s-o folosească: pachete speciale integrate, cu film, gastronomie, în perioada TIFF-ului (la o căutare sumară pe Google nu pare să existe un asemenea pachet).

Festivalul a fost deschis aseară, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, de „Rețeaua Jane“ (r. Phyllis Nagy), cu Elizabeth Banks și Sigourney Weaver, un film care a arătat din start intențiile festivalului: incitarea la dialog.

„Vrem să vă încurajăm să vă certați. Sunt filme care provoacă la discuție. Acesta este spiritul TIFF-ului. Vrem să vorbiți despre filme, ca în vremurile bune, vrem să vă certați despre filme. Încurajez conflictul de idei, din care nu pot ieși decât lucruri bune“, a punctat Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, care a urcat pe scenă aseară, alături de Tudor Giurgiu, președintele TIFF.

Cluj-Napoca, desemnat UNESCO City of Film

„E o revenire la normalitate. TIFF-ul se întoarce la ceea ce era înainte de 2020 – o sărbătoare a orașului Cluj-Napoca și a întregii țări. Suntem, probabil, și cel mai mare eveniment care se întâmplă în momentul de față, legat de film, din întreaga Europă“, a declarat Tudor Giurgiu.

TIFF-ul de anul acesta arată așa: 168 de lungmetraje, 28 de scurtmetraje din 55 de țări. 362 de proiecții de film și peste 12 locuri în care vor putea fi văzute filme în Cluj și în afara Clujului. A fost mărit și numărul competițiilor, nu va fi doar competiția pentru filme de ficțiune, ci și o competiție internațională pentru film documentar.

„La TIFF vin mulți copii și tineri și aș vrea să le mulțumesc celor care îi aduc la film“, a mai spus Tudor Giurgiu. „După 20 de ani de TIFF sărbătorim faptul că orașul Cluj-Napoca a devenit «City of Film» și a intrat în rețeaua UNESCO a orașelor care au acest specific. Cinematografia și pasiunea pentru film sunt, cumva, în ADN-ul acestui oraș. A fost o competiție grea și aș vrea să le mulțumesc colegilor care au făcut dosarul de candidatură alături de specialiștii din Primărie. Am intrat într-o rețea selectă de orașe europene și sper să vedeți rezultate în anii care vin. E o rețea care ne asigură deopotrivă o expunere internațională importantă, dar vor fi și schimburi de experiență între aceste orașe“, a punctat Tudor Giurgiu.

„Vrem să ieșim cu TIFF-ul în Republica Moldova. Mi se pare important, e un lucru firesc și cred că ține de normalitate“.

Tudor Giurgiu, președintele festivalului

În festival vor fi și multe filme și programe care vin să arate realitatea dură de la cei 400 de km de locul în care ne aflăm – războiul din Ucraina. „Sunt filme ucrainene, dar sunt și filme străine, făcute peste Atlantic, cum e și acest film fabulos, un documentar despre disidentul rus Aleksei Navalnîi, unde puteți înțelege multe dintre dedesubturile și ceea ce înseamnă regimul Putin astăzi. Vă invit luni, 20 iunie, de la ora 12.00, pe strada Potaissa, la un eveniment caritabil, unde chef Adrian Hădean și bucătari ucraineni vor găti specialități ucrainene. De asemenea, vom avea un concert cult, trupa ucraineană de rock DakhaBrakhava va cânta la Iulius Parc, pe 23 iunie la ora 20.00“, a mai spus Tudor Giurgiu.

Acesta a mărturisit că, din păcate, se luptă an de an să arate că „suntem buni, parcă dăm examen an de an, după două ediții în care festivalul a fost singurul mare eveniment cultural care s-a desfășurat în format fizic“. Bugetul festivalului s-a tot micșorat. „Pe măsură ce noi făceam bine, din alocarea de la Ministerul Culturii se tot tăia. Inclusiv de către guvernări liberale, în care îmi pusesem mari speranțe“, a subliniat Tudor Giurgiu.

Filmul este o artă democratică. Democrația înseamnă să ne și ascultăm unii pe alții, să respectăm dreptul celuilalt de a avea o opinie diferită. În filme se întâmplă lucrurile astea. Hai să se întâmple și în realitate!

Mihai Chirilov, director artistic TIFF

Gala de Deschidere a debutat cu un moment muzical semnat de Strings Quartet, care a interpretat melodii de pe coloana sonoră a unor filme celebre. Printre personalitățile care au fost la eveniment s-au numărat Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca și Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român, doi dintre susținătorii evenimentului. Seara a continuat cu un recital extraordinar oferit de o legendă a muzicii ușoare românești: Corina Chiriac.

Programul complet și biletele de acces la evenimentele TIFF 2022 sunt disponibile pe tiff.eventbook.ro și în aplicația TIFF Official App, disponibilă în App Store și Google Play.

Urmăriți aici un video cu deschiderea TIFF 2022

TIFF e și aici:

tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | InstagramYoutube

Fotografii: Nicu Cherciu



25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.