TIFF și Cluj – două personaje din același film
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-si-cluj-doua-personaje-din-acelasi-film/

Cluj-Napoca e, zilele astea, oraşul ideal. După cum ar spune un clasic în viaţă: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF şi pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

Un articol de Dan Boicea|18 iunie 2022

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie), sau, după numele lui mic – TIFF, a ajuns la ediția cu numărul 21. Ani buni de acumulare care își arată din plin roadele: organizarea e impecabilă, echipa s-a sudat și oferă claritate în intenții (peste 300 de oameni au pregătit ediția de anul ăsta), selecția filmelor e ca un magazin de mirodenii, evenimentele conexe adaugă diversitate și culoare programului. Cluj e orașul în care îți poți lua liniștit un concediu cultural, pe toată durata festivalului. E o excelentă investiție în timpul liber, și șansele să te întorci încărcat și odihnit cresc cu fiecare film văzut, cu fiecare concert, expoziție, porție de paste sau bere rece, artizanală, că se face și bere bună la Cluj. E o idee pe care agențiile de turism ar putea s-o folosească: pachete speciale integrate, cu film, gastronomie, în perioada TIFF-ului (la o căutare sumară pe Google nu pare să existe un asemenea pachet).

Festivalul a fost deschis aseară, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, de „Rețeaua Jane“ (r. Phyllis Nagy), cu Elizabeth Banks și Sigourney Weaver, un film care a arătat din start intențiile festivalului: incitarea la dialog.

„Vrem să vă încurajăm să vă certați. Sunt filme care provoacă la discuție. Acesta este spiritul TIFF-ului. Vrem să vorbiți despre filme, ca în vremurile bune, vrem să vă certați despre filme. Încurajez conflictul de idei, din care nu pot ieși decât lucruri bune“, a punctat Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, care a urcat pe scenă aseară, alături de Tudor Giurgiu, președintele TIFF.

Cluj-Napoca, desemnat UNESCO City of Film

„E o revenire la normalitate. TIFF-ul se întoarce la ceea ce era înainte de 2020 – o sărbătoare a orașului Cluj-Napoca și a întregii țări. Suntem, probabil, și cel mai mare eveniment care se întâmplă în momentul de față, legat de film, din întreaga Europă“, a declarat Tudor Giurgiu.

TIFF-ul de anul acesta arată așa: 168 de lungmetraje, 28 de scurtmetraje din 55 de țări. 362 de proiecții de film și peste 12 locuri în care vor putea fi văzute filme în Cluj și în afara Clujului. A fost mărit și numărul competițiilor, nu va fi doar competiția pentru filme de ficțiune, ci și o competiție internațională pentru film documentar.

„La TIFF vin mulți copii și tineri și aș vrea să le mulțumesc celor care îi aduc la film“, a mai spus Tudor Giurgiu. „După 20 de ani de TIFF sărbătorim faptul că orașul Cluj-Napoca a devenit «City of Film» și a intrat în rețeaua UNESCO a orașelor care au acest specific. Cinematografia și pasiunea pentru film sunt, cumva, în ADN-ul acestui oraș. A fost o competiție grea și aș vrea să le mulțumesc colegilor care au făcut dosarul de candidatură alături de specialiștii din Primărie. Am intrat într-o rețea selectă de orașe europene și sper să vedeți rezultate în anii care vin. E o rețea care ne asigură deopotrivă o expunere internațională importantă, dar vor fi și schimburi de experiență între aceste orașe“, a punctat Tudor Giurgiu.

„Vrem să ieșim cu TIFF-ul în Republica Moldova. Mi se pare important, e un lucru firesc și cred că ține de normalitate“.

Tudor Giurgiu, președintele festivalului

În festival vor fi și multe filme și programe care vin să arate realitatea dură de la cei 400 de km de locul în care ne aflăm – războiul din Ucraina. „Sunt filme ucrainene, dar sunt și filme străine, făcute peste Atlantic, cum e și acest film fabulos, un documentar despre disidentul rus Aleksei Navalnîi, unde puteți înțelege multe dintre dedesubturile și ceea ce înseamnă regimul Putin astăzi. Vă invit luni, 20 iunie, de la ora 12.00, pe strada Potaissa, la un eveniment caritabil, unde chef Adrian Hădean și bucătari ucraineni vor găti specialități ucrainene. De asemenea, vom avea un concert cult, trupa ucraineană de rock DakhaBrakhava va cânta la Iulius Parc, pe 23 iunie la ora 20.00“, a mai spus Tudor Giurgiu.

Acesta a mărturisit că, din păcate, se luptă an de an să arate că „suntem buni, parcă dăm examen an de an, după două ediții în care festivalul a fost singurul mare eveniment cultural care s-a desfășurat în format fizic“. Bugetul festivalului s-a tot micșorat. „Pe măsură ce noi făceam bine, din alocarea de la Ministerul Culturii se tot tăia. Inclusiv de către guvernări liberale, în care îmi pusesem mari speranțe“, a subliniat Tudor Giurgiu.

Filmul este o artă democratică. Democrația înseamnă să ne și ascultăm unii pe alții, să respectăm dreptul celuilalt de a avea o opinie diferită. În filme se întâmplă lucrurile astea. Hai să se întâmple și în realitate!

Mihai Chirilov, director artistic TIFF

Gala de Deschidere a debutat cu un moment muzical semnat de Strings Quartet, care a interpretat melodii de pe coloana sonoră a unor filme celebre. Printre personalitățile care au fost la eveniment s-au numărat Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca și Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român, doi dintre susținătorii evenimentului. Seara a continuat cu un recital extraordinar oferit de o legendă a muzicii ușoare românești: Corina Chiriac.

Programul complet și biletele de acces la evenimentele TIFF 2022 sunt disponibile pe tiff.eventbook.ro și în aplicația TIFF Official App, disponibilă în App Store și Google Play.

Urmăriți aici un video cu deschiderea TIFF 2022

TIFF e și aici:

tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | InstagramYoutube

Fotografii: Nicu Cherciu05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.