48 de filme, la Mediaş Central European Film Festival (MECEFF)
https://www.ziarulmetropolis.ro/48-de-filme-la-medias-central-european-film-festival-meceff/

Cea de-a cincea ediţie Mediaş Central European Film Festival (MECEFF) “7+1”, unicul festival competitiv şi tematic consacrat cinematografiilor ţărilor central europene, va avea loc în perioada 01 – 05 septembrie la Mediaş, judeţul Sibiu, şi între 24 – 27 septembrie în Bucureşti, la Muzeul Municipiului Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|20 august 2015

După patru ediții (2011, 2012, 2013, 2014) de un succes incontestabil, în opinia celor peste 60.000 de spectatori și 600 de invitați (regizori, actori, scenariști, critici de film, distribuitori, jurnaliști, personalități culturale, oficialități, s.a.), ediția a V-a, 2015 își propune deopotrivă să confirme și să continue în același spirit: 48 de filme de lungmetraj, scurtmetraj și documentar din cele șapte țări central europene (cifra “7” în logo), din țara invitată special, Franța (cifra “1”), dar și filme tematice valoroase din patrimoniul cinematografic universal.

Competiția MECEFF „7+1” reușește să prezinte spectatorilor români și sa dea un plus de valoare celor mai noi filme, câștigătoare ale premiilor naționale în șase tări central europene cu o mare tradiție cinematografică: Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia, și Ungaria, cărora li se alatură Romania – noul film românesc situându-se mai mult decat justificat în acest context special de vecinătate geografică și culturală.

Datorită succesului inregistrat de cele patru ediții anterioare MECEFF “7+1”, începând cu ediția jubiliara, a V-a, organizatorii au decis realizarea unui follow-up al festivalului desfasurat la Mediaș.

Astfel, în perioada 24 – 27 septembrie, la Muzeul Municipiului București, se va desfăşura MECEFF “7+1” la București, manifestare în cadrul careia vor fi aduse spre vizionare 7 dintre filmele tematice prezentate la Mediaș, precum și Marele Premiu MECEFF “7+1”, 2015.

De asemenea, doua dintre expozitiile festivalului: “Francezi și romani în Marele Razboi”, oferita de Institutul Cultural Francez și “(Ne)linistea dinaintea furtunii”, realizată cu sprijinul Forumului Cultural Austriac, vor fi organizate atat la Mediaș, în perioada 01 – 05 septembrie, cat și la Muzeul Municipiului București, intre 24 și 27 septembrie.

Foto: MECEFF – www.meceff.ro, Marius Miclea

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.