5 scriitori vă recomandă cărțile perfecte pentru Sărbătorile de iarnă
https://www.ziarulmetropolis.ro/5-scriitori-va-recomanda-cartile-perfecte-pentru-sarbatorile-de-iarna/

Cum se apropie vertiginos relaxarea de Crăciun şi de Anul Nou, am rugat cinci scriitori români dintre cei mai apreciaţi ai momentului să vă sugereze câte o carte românească şi una străină de savurat pe îndelete în această perioadă.

Un articol de Cristina Enescu Aky|12 decembrie 2019

Iată așadar ce lecturi vă recomandă scriitorii Marius Chivu, Dan Coman, Bogdan Răileanu, Andreea Răsuceanu și Bogdan-Alexandru Stănescu:

O carte românească

Marius Chivu: Dan Stanciu, „Despre” (Ed. Herg Benet)/ Experimentalul dublu-volum de poeme suprarealiste în proză al graficianului şi poetului Dan Stanciu, unul dintre cei mai originali scriitori de la noi. Urmuz, Henry Michaux şi Gellu Naum într-o singură carte.

Marius Chivu

Dan Coman: Antologia de poeme „Minunata lume” de Teodor Dună (Ed. Cartier) Unul dintre cei mai originali și mai rafinați poeți din România revine cu o carte splendidă care mixează și restructurează poeme din celelalte patru cărți ale sale, însoțite acum de fotografiile lui Eugen Vuțescu. Magie și inteligență. Bucurie și intransigență. Singurătatea strălucind de la un capăt la altul al acestei cărți unice în literatura noastră recentă.

Dan Coman

Bogdan Răileanu: Vă recomand două cărți care îmi par că se potrivesc de minune cu sfârșiturile dar și cu începuturile. Cea românească este biografia romanțată „Caragiale. Scrisoarea pierdută” scrisă de abilul Bogdan-Alexandru Stănescu (Ed. Polirom). Ironia și absurdul vremilor pe care le trăim, și despre care avem tot timpul senzația că se vor încheia și vor urma altele mai bune, nu a fost niciodată redată mai în clar decât a făcut-o domnul Caragiale.

Bogdan Răileanu

Andreea Răsuceanu: „O noapte cu Molly Bloom” de Mircea Mihăieș (Ed. Polirom). Romanul unei femei e recomandarea mea de carte românească. Cum se spune încă din (sub)titlu, e încă unul dintre eseurile lui M. Mihăieș care se citesc ca un roman, cu sufletul la gură, e un eseu erudit, în care bogăția informației nu e niciodată ostentativă sau lipsită de miză, ci utilă pentru a reconstitui în detaliu o lume, un context socio-cultural. În centru e profilul unuia dintre cele mai remarcabile personaje literare, Molly Bloom, a cărui personalitate autorul o explorează din toate unghiurile posibile. Scrisul lui Mircea Mihăieș are viață, e departe de sterilitatea bombastică a cărților teoretice, de orice emfază academică, e plăcere pură de a discuta literatura, dar mai ales de a o trăi, un fel de entuziasm contaminator care îți amintește mereu că scrisul e bucurie, în formele ei cele mai complexe.

Andreea Răsuceanu

Bogdan-Alexandru Stănescu: Nu m-am putut hotărî asupra unei singure cărți, așa că o să recomand două romane aflate la polurile opuse ale Eului: unul dintre ele, „Frica de umbra mea” de Cezar Paul-Bădescu (Ed. Libris) este o explorare subiectivă a relației dintre Eu și moarte. O carte de o sensibilitate și o franchețe pe care cu greu le mai găsești în proza noastră contemporană. Cel de-al doilea roman, de o cu totul altă factură, Viața și întoarcerea unui Halle” de Alexandru Potcoavă (Ed. Libris), roman istoric, frescă a Timișoarei începând cu finalul Primului Război Mondial și până la sfârșitul celui De-al Doilea. Cine vrea să înțeleagă cu adevărat interbelicul românesc, fără cosmetizări și imagini edulcorate, trebuie să citească acest roman excepțional.

Bogdan-Alexandru Stănescu

O carte străină

Marius Chivu: Denis Johnson, „Fiul lui Iisus” (Ed. Black Button Books). Legendarul volum de povestiri al prozatorului american Denis Johnson (1949 – 2017) este cea mai importantă traducere a unei cărţi de proză scurtă din acest an. Hemingway, Burroughs şi Bukowski într-o singură carte.

Dan Coman:Toamna de Karl Ove Knausgard (Ed. Litera). O idee năstrușnică pusă perfect în practică de scriitorul norvegian: o lungă scrisoare pentru fiica sa (încă) nenăscută, căreia tatăl îi prezintă lumea. O desfășurare subiectivă, personală a realității. Un roman-eseu, un studiu analitic, dur și plin de candoare. Mintea strălucită a lui Knausgard reușește și în cartea asta să surprindă și să entuziasmeze.

Bogdan Răileanu: „Viața sălbatică” de Richard Ford (Ed. Libris), care în doar o sută și ceva de pagini reușește să tranșeze minuțios cadavrul unei căsnicii și efectul pe care degradarea relației dintre părinți îl are asupra unui adolescent. Cum spuneam mai sus, un sfârșit poate fi și un început.

Andreea Răsuceanu: De citit pe îndelete, cu epopeea homerică alături, romanul atipic al lui Daniel Mendelsohn, „O odisee” (Ed. Polirom). Un amestec inteligent și erudit de autoficțiune și eseu, care va satisface pe deplin curiozitățile celor pasionați de epopeea greacă, pentru că Mendelsohn ține, prin acest roman, și un fel de jurnal al cursului său de literatură antică. Astfel, în paralel cu analiza episodică, de mare finețe a epopeii lui Homer, autorul sondează și abisurile relației tată-fiu, pornind, de fapt, într-o odisee proprie, de regăsire cu propriul tată și de împăcare cu propria conștiință.

Bogdan-Alexandru Stănescu: Piața noastră este atât de conectată la ceea ce se întâmplă în afară încât să alegi un singur titlu e o adevărată crimă. Am s-o comit și o să recomand volumul de eseuri al lui Saul Bellow intitulat „Prea multe lucruri la care să te gândești” (Ed. Litera)  Cum prea bine spune Philip Roth, Bellow este unul dintre puținii prozatori care scriu non-ficțiune cu același talent pe care îl investește în proza lui. Iar talentul respectiv este, până la urmă, al unuia dintre cei mai mari scriitori americani ai secolului trecut.

Cover foto credit: Unsplash

Foto credit Marius Chivu: Irina Gache



09
/04
/16

Editura Polirom invită iubitorii de carte şi de film, duminică, 10 aprilie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu celebrul actor Ion Dichiseanu, prilejuită de lansarea volumului Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel, intrat de curând în portofoliul editurii, și în format digital.

07
/04
/16

Ȋntre 12 şi 14 aprilie are loc Târgul Internațional de Carte de la Londra. Cu trimitere la una dintre cele mai apreciate opere de ficţiune ale lui Eliade, „Noaptea de Sânziene”, titlul programului românesc - “Books that Open the Skies”/ „Cărţi ce deschid cerurile” subliniază rolul cărţilor în facilitarea accesului spre un univers alternativ şi misiunea intelectuală a marelui scriitor de restaurare a unei realităţi ocultate.

06
/04
/16

Revista satirică Charlie Hebdo a dedicat prima pagină de săptămâna aceasta dezvăluirilor privind eludarea impozitelor la nivel internațional considerate terorism fiscal. Publicaţia a titrat pe prima pagină o lozincă ironică la adresa celor bogați, „Je suis Panamá”, parafrazând sloganul care a stat la baza mobilizării generale după atentatul din 2015 împotriva acestei reviste pariziene.

01
/04
/16

Week-end-ul acesta, pe 2 și 3 aprilie, Final Frontier, singurul târg de carte SF & Fantasy din România deschide porțile ediției numărul 5. Tărâmul magic ales în acest an pentru a fi transformat, timp de două zile, în capitala iubitorilor de SF și Fantasy este Connect Hub (B-dul Dacia nr 99, la Piața Spaniei).

30
/03
/16

Astăzi a debutat o nouă ediţie a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, ocazie cu care cele mai importante edituri autohtone au pregătit oferte speciale de reduceri: multe cărţi la 1 leu şi o ofertă bogată de titluri al căror preţ a fost redus chiar şi cu până la 90%.

28
/03
/16

"Doar un idiot poate fi complet fericit." - Mario Vargas Llosa. Considerat unul dintre cei mai importanți romancieri și eseiști contemporani, peruanul Mario Vargas Llosa împlineşte astăzi 80 de ani. Autor al unor romane precum Orașul și câinii, Conversație la Catedrală, Războiul sfârșitului lumii, Cine l-a ucis pe Palomino Molero?, Sărbătoarea țapului sau Mătușa Julia și condeierul, Llosa a primit Premiul Nobel pentru literatură în 2010.

28
/03
/16

La jumătatea anilor ’60, Ion Dichiseanu o cunoaşte la Festivalul de Film de la Beirut pe Sara Montiel, actriţă şi cîntăreaţă celebră în acea vreme, şi se îndrăgosteşte de ea la prima vedere. După puţin timp, când Sara ajunge la Bucureşti pentru a susţine o serie de concerte, vrea să-l întâlnească. Aşa începe povestea lor de iubire, descrisă în volumul “Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, apărut la Polirom.

25
/03
/16

De-a lungul anilor, în momentele de relaxare am organizat, pe imensa arenă a imaginației, numeroase partide de fotbal, unde invitam fotbaliști din echipe și epoci diferite să joace exclusiv pentru mine. Ieșeau partide memorabile, dar trebuie să spun că mai mereu aveam grijă să câștige echipa în care jucau constant Dobay, Baratki, Di Stefano, Eusebio, Ionică Bogdan, Iașin, Dobrin, Cruyff, Kempes, Pușkaș, Socrates, într-un sistem de joc perfect, unu în poartă zece în față.

24
/03
/16

Muzeul Național al Literaturii Române Iași demarează un nou proiect de revitalizare a memoriei culturale a Iașului, prin marcarea, cu ajutorul plăcilor memoriale, a unor clădiri / locuri semnificative pentru istoria cultural-literară a orașului.

24
/03
/16

„Mary Poppins este Zâna cea Bună pe care o căutăm cu toţii.“ - Times Literary Supplement Editura RAO anunţă apariţia unora dintre cele mai iubite cărţi ale copilăriei: Mary Poppins, Mary Poppins se întoarce şi Mary Poppins deschide uşa, de P.L. Travers – o serie fascinantă, care îi va ajuta pe micuţii cititori să descopere tărâmuri fantastice şi să îşi dezvolte imaginaţia!

23
/03
/16

Grupul de Educație și Acțiune pentru Cetățenie - GEAC a lansat, astăzi, prima librărie socială din România. Bookurești Social este o întreprindere culturală online de cărți accesibile în limba engleză și o întreprindere socială, pentru că excedentul obținut din vânzări este direcționat către proiectul Fondul Visele Bătrânilor.

23
/03
/16

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează expoziţia Viaţa românească – 110 ani de la apariţie, ce valorifică patrimoniul MNLRI şi extraordinara colecţie a istoricului literar Nicolae Scurtu. Vor fi expuse în premieră documente de patrimoniu deosebit de valoroase pentru istoria noastră literară, de la scrisori şi fotografii la ediţii princeps, ediţii cu autograf sau cărţi de vizită.

22
/03
/16

Lăsând la o parte glumiţa din titlu şi imaginea – un (micro)pamflet / aluzie care trebuie tratat / tratată ca atare, în ciuda… “folosirii abuzive şi nelegale a siglei USR” – , în “Galaxia” Uniunii Scriitorilor din România (USR) există două certitudini. Prima, că războiul este în toi, iar a doua că, aseară, Consiliul Uniunii Scriitorilor din România (USR) a decis excluderea din Uniune a membrilor autodeclaratei “conduceri a USR”, respectiv a scriitorilor Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius, Daniel Vorona.