50 de ani de la publicarea romanului „Un veac de singurătate”
https://www.ziarulmetropolis.ro/50-de-ani-de-la-publicarea-romanului-un-veac-de-singuratate/

Biblioteca Naţională Mariano Moreno din Buenos Aires va sărbători pe parcursul a patru luni, între 3 august şi 23 decembrie, 50 de ani de la publicarea romanului „Un veac de singurătate”, capodopera scriitorului columbian Gabriel García Márquez

Un articol de |4 august 2017

Ca parte a acestei sărbătoriri, biblioteca Mariano Moreno va găzdui în această perioadă expoziția El ańo mágico de García Márquez (Anul magic al lui García Márquez) în colaborare cu Ministerul Culturii și BNC.

Expoziția va prezenta în premieră obiecte personale ale autorului, precum mașina de dactilografiat Smith Corona la care și-a scris romanul, sau diploma și medalia pe care le-a primit laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 1982.

Obiectele au fost donate statului columbian de familia scriitorului și aduse special pentru expoziție de BNC.

Celebrările de la Buenos Aires includ și sesiuni de dezbateri la care vor participa ziariști, cercetători și experți ai operei scriitorului care vor vorbi despre moștenirea literară a marelui Gabo.

Este o mare satisfacție pentru noi ca Argentina să fie portdrapelul acestei omagieri jubiliare – Consuelo Gaitán,directoarea Bibliotecii Naționale Columbiene (BNC).

Programul cuprinde și proiecția a diferite filme bazate pe operele lui Gabriel García Márquez.

Argentina are un rol aparte în moștenirea lui Gabriel García Márquez, având în vedere că scriitorul columbian a publicat „Un veac de singurătate” pentru prima oară la Buenos Aires, în iunie 1967, la editura Sudamericana.

Foto: Un veac de singurătate, Gabriel García Márquez –  facebook

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.