600.000 de dolari pentru asasinarea lui Salman Rushdie
https://www.ziarulmetropolis.ro/600-000-de-dolari-pentru-asasinarea-lui-salman-rushdie/

Nu mai puţin de 600.000 de dolari au strâns un grup de patruzeci de instituţii media din Iran, în scopul asasinării scriitorului Salman Rushdie, autorul cărţii „Versetele satanice”. Anunţul instituţiilor media de stat coincide cu aniversarea decretului islamic, emis de ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Un articol de Petre Ivan|23 februarie 2016

Ayatollahul Khomeini, primul lider suprem al Republicii Islamice Iran, a emis decretul islamic privind moartea lui Salman Rushdie, scriitor britanic de origine indiană, acuzat de blasfemie, pe 15 februarie 1989, din cauza romanului „Versetele satanice”.

Decretul islamic (fatwa) recomandă asasinarea autorului cărţii şi a oricărei persoane implicate în publicare. Fondatorul Republicii islamice Iran le-a recomandat tuturor musulmanilor să-i execute rapid pe autorul şi pe editorii cărţii, indiferent unde s-ar afla, pentru ca „nimeni să nu mai îndrăznească să ofenseze valorile sacre ale musulmanilor”.

Hitoshi Igarashi, traducătorul în limba japoneză al romanului, a fost înjunghiat mortal, iar traducătorul italian Ettore Capriolo a supravieţuit unui atac similar.

Foto: Salman Rushdie – facebook

02
/07
/13

Scriitorul Mircea Cărtărescu a câştigat Spycher - Literaturpreis Leuk în Elveţia, distincţia urmând să îi fie înmânată la începutul lui septembrie. Premiul, considerat una dintre cele mai importante distincţii literare europene, este acordat de fundaţia elveţiană Stiftung Schloss Leuk (Fundaţia Castelul din Leuk).

02
/07
/13

„Mă tem că sunt un om al monologului. Mă tem că m-am născut baricadat în mine însumi şi că n-am reuşit, de-a lungul existenţei, să ies din această închisoare intimă, în afară, să comunic cu lumea“, spunea Octavian Paler, de la a cărui naștere se împlinesc, astăzi, 92 de ani... Cărţile şi ieşirile lui publice poate că l-au contrazis. Paler a ştiut să lase întotdeauna în urmă fraze puternice, ca nişte firimituri pentru cei care au crezut în raţiune.

28
/06
/13

Ambalată sub titulatura de „roman“, „Pisica ruptă“, poate cea mai cunoscută carte a lui Mircea Daneliuc, a fost reeditată recent, la mica editură Adenium. Senzaţia de dispreţ pe care cineastul pare a o nutri faţă de lumea din jur ajunge, din nefericire, să joace în defavoarea sa.